Forum

Kuchenne porady

jak sie pozbyc

• Autor: Narwen Data: 2008-10-04 13:00:48

WITAJCIE DROGIE ZARŁOCZKI

JAKIS CZAS TEMU NA WŻ POJAWIL SIE PROBLEM SPALONEGO BLATU TERAZ JA NAROZRABIALAM W PODOBNY SPOSOB OTOZ SPALILAM CALKOWICIE GARNEK NA MOJE NIESZCZESCIE ZAMKNELAM KUCHNIE :( I MIMO WIETRZENIA ZAPALANIA SWIECZEK KADZIDELEK NIE MOGE SIE POZBYC SWADU SPALENIZNY W TYM POMIESZCZENIU
    MOZE WY ZNACIE JAKIES DOMOWE CHEMICZNE ALBO INNE SPOSOBY POZBYCIA SIE TEGO SMRODKU ??

PS MYCIE KAFELEK NIE POMOGLO MOJA KUCHNIA SWIECI BLYSKIEM A SWAD DALEJ JEST

• Autor: smakosia Data: 2008-10-04 13:08:51

Tutaj: http://smaker.pl/forum/watek/re-co-zrobic-ze-zapachem-spalenizny-w-mieszkaniu,595094,17940904,e,1,7,4,, ktoś też szukał pomocy w tym temacie. Może coś znajdziesz (?)

• Autor: kurkuma Data: 2008-10-04 13:17:06

Myślę, że nie ma prostego sposobu na pozbycie się zapachu spalenizny. Najwięcej takich zapachów wchłaniają firany, zasłony, chodniczki, jednym słowem materiały i miękkie elementy typu obicia mebli. Jeżeli wszystko wymyłaś to pozostaje wietrzyć do skutku. Poza tym spróbuj porozkładać gdzie się da miseczki z sodą, ewentualnie wkłady z węglem aktywnym, np. takie pochłaniacze zapachu do lodówek. Są też specjalne preparaty do rozpylania pochłaniające zapachy typu "NonOdoro" ale moim zdaniem nie są zbyt skuteczne. Myślę, że nie zaszkodzi jeśli na palący się płomień na kuchence popryskasz sokiem ze skórki cytryny lub sparzysz cytrynę lub pomarańcze ewentualnie zaparzysz w kilku kubeczkach kawę (nie musi być pierwszy sort), to tylko dla ewentualnego przełamania zapachu spalenizny. Generalnie jednak pozostaje wietrzyć (sądzę, że może to potrwać około tygodnia).

• Autor: miauka Data: 2008-10-04 13:40:21

przyszlo mi do glowy, ze moze wode z duza iloscia octu powinnas pogotowac przez dluzsza chwile. Nie sprawdzalam tego sposobu ale byc moze zapach octu skutecznie zniweluje spalenizne.

Blat spalony to moj, niestety nic nie dalo sie zrobic, trzebaby wymieniac. Zakupilam jednak w ikei taka wielka deska drewniana i jest ok. Narazie tak bedzie.

• Autor: bunia Data: 2008-10-04 14:29:53

Z octem to dobry sposób. Ja cierpiałam w domu na zapach samżonej ryby i ocet pomógł.

• Autor: DorDa Data: 2008-10-04 14:46:37

Z doświadczenia wiem, że obce zapachy dobrze usuwa denaturat. Możesz przetrzeć nim płaskie powierzchnie i dodatkowo rozpylić w powietrzu. Zamknąć pomieszczenie na jakieś pół godziny do godziny. Po takiej akcji trzeba pomieszczenie wywietrzyć, a jak za pierwszym razem nie pomoże- powtórzyć. Spróbować trzeba, cóż Ci zostało. Życzę powodzenia.

• Autor: kurkuma Data: 2008-10-04 19:19:54

Takiego sposobu nie sprawdzałam, ale mi na zapach denaturatu "przewracają się wnętrzności". Nie jestem w stanie znieść nawet najmniejszej jego ilości.

• Autor: bahus Data: 2008-10-05 13:32:43

Tak naprawdę to nie ma na to sposobu. Trzeba niestety do zapachu się przyzwyczaić...z czasem zginie. Można go "przydusić" innym zapachem...ale to daje znikome i tylko chwilowe efekty.
    Bahus

• Autor: Narwen Data: 2008-10-06 19:45:22

NO I ZNALAZAM SPOSOB

POSZLAM NA GRZYBKI TERAZ W DOMKU PACHNIE GRZYBAMI OCTEM CZYLI JESIENIA
    PS WSZYSTKO DZIEKI ALEEX I TYM ZE TAK MI SIE SPODOBAL JEJ POMYSL NA GRZYBKI PO KASUBSKU :)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu