Forum

Gawędy o jedzeniu

smażenie schabowych..jak zrobić to dobrze??

  • Autor: hoya Data: 2008-10-05 20:54:27

    Kochane Żarłoczki...wydawałoby się, ze czynność banalnie prosta  dla każdej kucharki, tudzież kucharza...ale nie dla mnie.Nie umiem usmażyć dobrze kotleta schabowego. Takiego prozaicznego schaboszczaka, rozbitego tłuczkiem, w jajku i tartej bułce. Mam dobra teflonowa patelnię, kładę go na sporą ilość dobrze rozgrzanego tłuszczu (oleju) i smaże. Ta strona robi się łądnie rumiana i chrupiąca,ale po przewróceniu na druga stronę, panierka nie smaży się, a "uparuje". Kotlet z tej drugiej strony nie jest ładnie wysmażony, a panier najczęściej lubi sie odlepić i jest mało apetyczny, nie wspominając jego brzydkiego wyglądu. Staram się go nie przewracać przy smażeniu kilkukrotnie, bo mam wrażenie, że bardzo nasiąka tłuszczem...raz z jednej raz z drugiej strony..ale to nie jest taki kotlet jak u mojej mamy czy cioci czy u jakiejkolwiek kucharki...po porstu nie umiem!! Jak smażycie kotlety?? Dziekuje za wszystkie sugestie i porady.
    P.S Zależy mi na perfekcji w tej materii, bo mój narzeczony, a wkrótce mąż uwielbia schabowe i mógły je jeść codziennie.
    Pozdrawiam Was cieplutko:)

  • Autor: betap Data: 2008-10-05 21:20:08

    Na pewno trening czyni mistrza- każdy kolejny kotlet , który usmażysz narzeczonemu, a wkrótce  mężowi doprawiony miłością po kilku latach będzie perfekcyjny czego życzę. Spróbuj najpierw panierować w mące a potem w jaju i dopiero w bułce tartej .

  • Autor: dankarz Data: 2008-10-05 21:24:37

    Hoja ja Ci napisze jak ja robie schabowe: Po rozbiciu schabowego, sole i pieprze z obu stron, następnie obtaczam lekko w mące, potem w jajku i dopiero w bułce tartej, nie ma możliwości żeby panierka odpadła. Kotlety piją tłuszcz i jest to normalne, dlatego na patelnie nie daje się dużo tłuszczu, tym bardziej na teflonową. Spróbuj tą metodą , na pewno się uda, pozdrawiam i życzę powodzenia

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-10-05 21:27:37

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=136816&post=136891
    W powyzszym linku znajdziesz wiele wskazowek, pozdrawiam

  • Autor: anay Data: 2008-10-05 21:28:22

    Po pierwsze - tłuszcz przy układaniu kotletów musi być bardzo gorący.   Jeśli od razu za dużo kotletów na patelnię wrzucisz, temperatura spadnie.  Więc powoli.
    No i kolejna uwaga - ja najpierw na ostrym ogniu z obu stron smażę na chrupko, potem zmniejszam grzanie i dosmażam w środku.
    Tłuszczu nie aż tak żeby pływały. Raczej średnio dużo :)
    No i żadnych pokrywek - nie wiem czy używasz, ale pod nimi mięso się dusi, zaczyna skraplać woda i z chrupkości nici.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2008-10-05 21:33:55

    Hoyo,a moze usmazysz wg mojego przepisu? rozbij schab,ale nie za bardzo cienko,posol,popieprz, panieruj najpierw w mące,troszke paluszki ci sie pokleja,nastepnie dobrze w jajku,i na patelnie:)tłuszcz ma być rozgrzany,ale ogien sredni.Nigdy nie dawaj,mąki czy bułki na wierzch,nie musisz przekręcac po kilka razy.kotlecik sie dopiecze,a jak uważasz ze.........czuc tłuszcz ,wykladaj kotlety na recznik papierowy tluszcz w nie wsiaknie.Tak samo mozesz zrobic w wersji z bulka,najpierw kotlecik dobrze w bulce,potem w jajku, i znow na patelnie.Jajko zawsze musi byc na wierzchu,oczywiscie musisz stac z widelcem,i pilnowac.Nie musisz wszystkich tak smazyc,wystarczy 2szt jak ci podpasuja, usmazysz reszte.Zycze powodzenia w smazeniu.

  • Autor: hoya Data: 2008-10-05 22:04:06

    muszę koniecznie spróbować takiego sposobu panierowania! dziękuje za pomysł, i na pewno go wypróbuje!! napiszę jak wyszło:)

  • Autor: hoya Data: 2008-10-05 22:11:08

    dziękuje Wam za rady!!! jesteście wspaniali!! Będę próbować wg Waszych wskazówek aż osiągnę mistrzostwo w smażeniu:)
    p.s. poradzono  mi, aby rozbite mięso przy przyprawianiu, skropić sokiem z cytryny i to od serca. Kotlet jest wtedy naprawdę kruchy. Zostawiam go jeszcze w tej pseudomarynacie na jakiś czas w lodówce....tylko jeszcze to nieszczęsne smażenie muszę dopracować:)

  • Autor: anay Data: 2008-10-06 00:23:09

    możesz też jeszcze posmarować musztardą na kilka chwil.
    gorczyca bardzo dobrze zmiękcza mięso i świetnie pasuje do wieprzowiny.

  • Autor: smakosia Data: 2008-10-06 12:50:41

    Użytkownik anay napisał w wiadomości:
    > możesz też jeszcze posmarować musztardą na kilka chwil.gorczyca bardzo dobrze
    > zmiękcza mięso i świetnie pasuje do wieprzowiny.
    Anay, cos mi chodzi po głowie, że to chyba nie gorczyca zmiękcza mięso tylko ocet, który jest w składzie musztardy. A może się mylę...?

  • Autor: agik Data: 2008-10-06 13:40:09

    Gorczyca zmiękcza, ocet zmiękcza, ziarenka kolendry zmiękczają, alkohol zmiękcza( wódka, śliwowica), enzymy z ananasa zmiękczają...
    Za to musztarda robi swietnie na... odklejanie się panierki...

    Luby też przepada za schabowymi, ale jak sobie robi, to nigdy nie uzywa oleju ( mówi, że zgaga go potem pali) uzywa margaryny i białego smalcu... Niezdrowo- wiem- nie bijcie, ale przyeciez chodzi o smak...

    Widziałąm kiedyś w telewizorze, jak jakiś pan smażył schabowe- po króciutkim obsmazeniu- obracał, znów krótko, potem znowu obracał- pryskał wodą ( tak z palca- kilka kropelek) i z drugiej strony- to samo.
    Luby tez tak zrobił, powiedział, że dobre- panierka pozostała chrupka, ale bardzo puszysta... Ja tam nie wiem, bo schabowych nie lubię i nie jem...

    Aha- kiedyś okazało się, ze bułka tarta ze sklepu- ma słodki smak ( mozliwe, ze zemleli drożdżowki), dlatego luby suszy bułki, których nie zdołamy zjeść i ściera je- twierdzi, że w bułce równiez tkwi sekret panierowanego kotleta.

    Gdybyś chciała zrobić kotlety z karkówki, zamiast ze schabu- to polecam tartą skórkę chlebową.


    Jesli chodzi o przyprawy- to sól, pieprz, odrobina maggi do jajka, ewentulanie czosnek ( świeży, broń boże nie liofilizowany)...

    Moja znajoma twierdzi, zę do schabowych nie uzywa żadnych przypraw- bo im wszystkim w domu pasuje naturalny smak mięsa... Szczerze- to nie wyobrażam sobie tego...ale, jak widać- mozna i tak...

  • Autor: smakosia Data: 2008-10-06 13:53:36

    Użytkownik agik napisał w wiadomości:
    > Gorczyca zmiękcza, ocet zmiękcza, ziarenka kolendry zmiękczają, alkohol
    > zmiękcza( wódka, śliwowica), enzymy z ananasa zmiękczają...Za to musztarda
    > robi swietnie na... odklejanie się panierki...

    No proszę, ile nowych wiadomości
    Ja marynuję (głównie drób) w sosie sojowym. w efekcie mięso jest bardzo soczyste. Polecam.

  • Autor: megi65 Data: 2008-10-06 12:35:21

    hoya! czuje , ze będzie z ciebie bardzo dobra gosopdyni domowa .. ! Sama przypominam sobie moje pierwsze kroki w naszej kuchni .. )) hiihhiih . róznie to bywało ale tak jak ty starałam sie byc . perfekt .. ! Pamietaj .. juz tu byla sugestia .. nigdy cieńkich schabowych ... e efekcie po rozbiciu i usmazeniu otrzymasz ... podeszew !! Otóz moje schabowe ,, są sredniej grubosci i nie bardzo je młotkiem maltretuje .. Robie maryante [ tak można to nazwać ] ze słodkiej śmietanki, rozterzepanego jajka i podstawowych przypraw ;białego pieprzu i soli . Mozna dokonć innych wariacji .. według upodobań .. dosypac ziół prowassalskich ., tymianku .. co lubicie oboje . Schabowe tak sobie z 2 h odpoczną w śmietankowo - jajecznej zalewie . Nastepnie tylko w buleczke tartą [ musi byc dobrej jakosci ] i na rozgrzanty tłuszczyk .. ogien . średni . Po zdjeciu z patelni masz ... soczysty , aromatyczny .. ""nieśmiertelny schabowy '' -- tak ja my to nazywamy .. !  Pozdrawiam ..i Smaczngo !

  • Autor: megi65 Data: 2008-10-06 14:22:40

    Małe sprostowanko dla Czytających ..... ))) przepraszam za błędy w mojej poprzedniej wypowiedzi ... nie mam formy , leże chorusia w łożku i tylko tak z doskoku .. przepraszm I pozdrwiam

  • Autor: hoya Data: 2008-10-06 19:05:58

    dziękuje Megi65:))), przede wszystkim życzę szybkiego powrotu do zdrowia!! a z Twoich porad na pewno skorzystam i zamarynuje kotlety na najbliższą niedzielę

  • Autor: megi65 Data: 2008-10-13 09:38:12

    Hoya ! Jak dzielnie walczyłaś ze schabowymi ....? co ciekawego z tego wyszło ... ? jaką pocje wybrałaś ? Pozdrawiam .. i czekam na twoją odpowiedz !

Przejdź do pełnej wersji serwisu