Forum

Kuchenne porady

Tort FERRARI - mam koncepcje,ale co dalej??

• Autor: Lidzia20 Data: 2008-10-07 19:42:11

Niby wszystko fajnie,biszkopt jest,kremy już wybrałam,barwniki czekają,ale pozostała najważniejsza sprawa czyli masa,którą pokryję tort.Piewszy raz robię tort tego typu i nie mam pojęcia co wybrać??!!marcepan sztuczny,masę plastyczną, a może masę cukrową??jejciu,za dużo tego jak na moja blond glowke:))a tak na poważnie,to proszę Was o jakies wskazówki,bo urodzinki tuż,tuż,a ja jestem w kropce.Pozdrawiam wszystkich

• Autor: jamajka Data: 2008-10-07 20:15:00

Ja bym proponowała masę cukrową bądź marcepan sztuczny, ale jeżeli pierwszy raz robisz taki tort pokrywanie takimi masami jest dosyć trudne na początek proponuje ozdobić go kremem do tortów  z dodatkiem barwników spożywczych też bardzo fajnie to wygląda. :-) Oczywiście nie chce cię zniechęcać i możesz ozdobić masą cukrową bądź marcepanem.

• Autor: Lidzia20 Data: 2008-10-07 20:46:04

hmm torty typu auta,pociągi itd juz robiłam i niby fajnie wygladaja ozdobione kolorowymi kremami,ale gdzies tak zawzielam sie na sprobowanie czegos nowego,ze nie ma mowy,zeby sie nie udało:)) i co najsmieszniejsze,rzeczy,ktore robie pierwszy raz zawsze mi wychodza,gorzej jest pozniej z powtorka:)

• Autor: jamajka Data: 2008-10-08 09:13:20

No to jak chcesz obłożyć masą cukrową lub marcepanem sztucznym to spróbuj pewnie zawsze musi być ten pierwszy raz :-). Ja zawsze rozwałkowuje taka masę na folii spożyczej i później przenoszę na biszkopt tak jest chyba najłatwiej. Pozdrawiam!

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-10-08 09:56:15

jesli uparłaś się na okładanie tortu masami to radze to zrobić za pomocą sztucznego marcepanu. Bedzie ci łatwiej zrobić poszczegolne części . Masa cukrowa bardziej nadaje sie na pokrywanie większych powierzchni .

• Autor: anneau Data: 2008-10-09 12:42:40

• Autor: anneau Data: 2008-10-09 12:44:41

jeszcze raz- tym razem cały kurs robienia tego autka :

http://mud.philtanner.com/other/cakes/enzowalkthrough.cfm

• Autor: Lidzia20 Data: 2008-10-09 13:01:42

ślicznie dziękuję za link-na pewno mi się przyda

Przejdź do pełnej wersji serwisu