Forum

Pomysł czy Problem?

kartoflany czort

  • Autor: chomiq Data: 2008-10-13 14:30:13

    dostałam od mamy "kartoflanego czorta" stare to jak świat, 20 lat leżało w szafce nieuzywane. lubię takie swojskie wynalazki - ale nie bardzo mam pomysł jak tego używać poza oczywiście najprostszym sposobem - czyli upieczeniem w tym ziemniaków. Jak ktoś ma jakies pomysły na wykorzystanie 'czorta' to chętnie poczytam. W necie nic nie mogę znleźć...

  • Autor: Madeleine Data: 2008-10-13 14:54:41

    A co to jest takiego "kartoflany czort " ?????

  • Autor: franitas Data: 2008-10-13 14:59:30

    ja niestety też nie wiem co to takiego ten "kartoflany czort"

  • Autor: Paola_r Data: 2008-10-13 15:30:05

    Ja bym spróbowała użyć tego jak zwykłego garnka rzymskiego (Roemertopf)

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=26118&post=26118

    ale oczywiście po sprawdzeniu, z czego tak naprawdę jest wykonany "czort".
    Na zdjęciu widać jakąś kartkę w środku, jest tam coś o materiale ?

  • Autor: chomiq Data: 2008-10-13 15:39:01

    Niestety jest napisana tylko cena, data dostawy wyrobu i że wykonała go Rzemieślnicza Spółdzielna "Spójnia".... sprawdzałam natomiast jezykiem i język klei się...rozumiem, że mogę wnioskować z tego, że garnek wypalany w niskiej temepraturze... więc musze go namoczyć przed uzyciem. Dobrze zrozumiałam?

  • Autor: Paola_r Data: 2008-10-15 06:28:59

    Z opisu do garnka rzymskiego - dobrze. Ale mam wątpliwości ogólne co do materiału, z jakiego wykonany jest "czort". Garnki rzymskie i inne, gliniane (np. tajin), jakie znam, (a oczywiście mogę się mylić) są koloru palonej cegły. Twój jest biały. Nie wiadomo,  jak zachowa się w zetknięciu z potrawą,choćby z jakąś pieczenią i sosem. Może jeszcze ktoś pomoże i skojarzy sobie, jak używać ten skądinąd sympatyczny przydaś?

Przejdź do pełnej wersji serwisu