Kochani!Zrobiłam ostatnio 15 słoiczków grzybków w occie-dzisiaj w 3 słoiczkach na dnie zobaczyłam zbierający się biały osad.Słoiczki odkręciłam-zapach jest normalny,octowy czyli taki jaki być powinien.Grzyby wysypałam na durszlak i każdy z osobna porządnie umyłam.Zamierzam je jeszcze wrzucić na chwile do wrzątku a potem zalać ponownie nową zalewą.Myślicie,że to pomoże,że uratuje te grzybki?Jaka może być przyczyna zbierania się na dnie słoiczka takiego białego osadu?Z góry mówie,że gotowe marynaty nie były pasteryzowane....może dlatego ale w zeszłym roku też grzybków nie pasteryzowałam i wszystko było ok.Może do słoiczka dostało się powietrze bo niedokładnie zakręciłam wieczka?Myślicie,że te grzyby będą jeszcze zjadliwe?
Kochani!Zrobiłam ostatnio 15 słoiczków grzybków w occie-dzisiaj w 3 słoiczkach na dnie zobaczyłam zbierający się biały osad.Słoiczki odkręciłam-zapach jest normalny,octowy czyli taki jaki być powinien.Grzyby wysypałam na durszlak i każdy z osobna porządnie umyłam.Zamierzam je jeszcze wrzucić na chwile do wrzątku a potem zalać ponownie nową zalewą.Myślicie,że to pomoże,że uratuje te grzybki?Jaka może być przyczyna zbierania się na dnie słoiczka takiego białego osadu?Z góry mówie,że gotowe marynaty nie były pasteryzowane....może dlatego ale w zeszłym roku też grzybków nie pasteryzowałam i wszystko było ok.Może do słoiczka dostało się powietrze bo niedokładnie zakręciłam wieczka?Myślicie,że te grzyby będą jeszcze zjadliwe?
Jeśli nie miały czerwonych łebków z białymi plamami...to na pewno będą "zjadliwe"
Bahus
Ja bym nie ryzykowała, jeśli tylko w 3 się tak zrobiło... Grzybki są ciężkostrawne, tym bardziej popsute