Kokliko ma w swoich przepisach zupe pekinska, zobacz u niej. Jej wersja jest z tych "luksusniejszych", ja robie taka "zwyklejsza", potrzebujesz: 200 g miesa drobiowego 1 lyzeczke posiekanego imbiru 1 chilli papryczke 8 grzybow shiitake 100 g pedow bambusowych 2 lyzki ryzowego wina 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki soku z cytryny 1 lyzeczke pieprzu swiezo zmielonego 2 lyzki maki kukurydzianej 3 jajka 200 g tofu 4 szalotki 1 kostke rosolu z drobiu 1 zabek czosnku Rozpuscic kostke rosolowa drobiowa, dodac posiekany czosnek, imbir, wino i sos sojowy. Zagotowac. Dodac pokrojone w paseczki mieso, grzyby, bambus, sok cytrynowy i pieprz i gotowac ok. 5 minut. Jajka wymieszac z odrobina sosu sojowego, dodac make kukurydziana i stale mieszajac wlac do lekko gotujacej sie zupy. Tofu pokroic w kostke, szalotke w niewielkie kawalki, wlozyc do miseczek, zalac goraca zupa. Tych zup pekinskich jest bardzo wiele, roznia sie drobnymi szczegolami. Pozdrawiam.
Kto zna przepis na zupe pekinska?Bardzo prosze o przepis...
Kokliko ma w swoich przepisach zupe pekinska, zobacz u niej. Jej wersja jest z tych "luksusniejszych", ja robie taka "zwyklejsza",
potrzebujesz:
200 g miesa drobiowego
1 lyzeczke posiekanego imbiru
1 chilli papryczke
8 grzybow shiitake
100 g pedow bambusowych
2 lyzki ryzowego wina
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzeczke pieprzu swiezo zmielonego
2 lyzki maki kukurydzianej
3 jajka
200 g tofu
4 szalotki
1 kostke rosolu z drobiu
1 zabek czosnku
Rozpuscic kostke rosolowa drobiowa, dodac posiekany czosnek, imbir, wino i sos sojowy. Zagotowac.
Dodac pokrojone w paseczki mieso, grzyby, bambus, sok cytrynowy i pieprz i gotowac ok. 5 minut. Jajka wymieszac z odrobina sosu sojowego, dodac make kukurydziana i stale mieszajac wlac do lekko gotujacej sie zupy.
Tofu pokroic w kostke, szalotke w niewielkie kawalki, wlozyc do miseczek, zalac goraca zupa.
Tych zup pekinskich jest bardzo wiele, roznia sie drobnymi szczegolami.
Pozdrawiam.
Dziekuje za przepis.......Jadlam zupe pekinska w chinskiej restolraci i bardzo mi smakowala...byla bardzo ostra kwaskowa i slodkawa.
pozdrawiam....