Mam kuchenkę eleltryczną firmy Whirlpool i problemy z piekarnikiem. Mimo, że jest sprawny (tzn, grzałka grzeje), nie zapieka od spodu. Jeżeli piekę lekkie ciasto, jakoś wychodzi, ale np.pasztetu nigdy nie udało się dobrze upiec.Po 2 godz. pieczenia, gdy chciałam go wyjąć z foremki spód był prawie surowy. Piekłam z termoobiegiem i zapiekaniem od spodu. Już dwa razy wzywałam serwis i panowie stwierdzali, że wszystko jest ok. Kasowali po 60 zł i jako rodzaj pomocy wisywali pouczenie. Można coś z tym zrobić, czy mam kupić nową kuchenkę, ta ma 6 lat.Proszę o pomoc.
Może grzałki są za słabe, albo prąd (jakieś spadki napięć), no ale fachowcy by to chyba stwierdzili. A co Ci powiedzieli na to że nie możesz w tym piekarniku nic upiec, przecież to nie jest normalne, czy jak się wyrazili "wszystko w porządku", ja bym im nie zapłaciła za takie "wszystko w porządku". Spróbuj zapytać w innym serwisie.
Też myślałam, że może wymienić grzałki na dole na mocniejsze, ale fachowiec powiedział, że to niemożliwe, bo wszystko jest ustawiane komputerowo. Mimo idiotycznych porad typu" niech pani poczyta instrukcję do kuchenki" to niczego innego nie powiedzieli, a zapłacić chyba musiałam.
Niemal każdy tzw. domowy piekarnik piecze inaczej. To znaczy, że ma innny rozkład temperatury na różnych wyskościach a także z brzegów i w głębi. Powinnaś sprawić sobie termometr do mierzenia temperatury powietrza od +20 do +250 stopni. Przyda Ci się nawet jeśli wymienisz piekarnik na nowy. Przy pmocy tego nowego nabytku będziesz mogła stwierdzić jaka temperatura panuje faktycznie na różnych poziomach. Łatwo stwierdzisz gdzie leży błąd. Później piekąc ciasto czy mięso będziesz dokładnie wiedziała co się w środku dzieje. Ja nie mam kłopotów z moim piekarnikiem ale mam termometr, który mi pokazuje, że jest duża rozbieżność mędzy temperaturą, którą nastawiam, a temperaturą jaka faktycznie jest otrzymywana. Może ten "wykład" brzmi skomplikowanie ale wierz mi, że taki sprzęt jest bardzo przydatny.
Pytaj o to w sklepach, w których zaopatrują się restauracje np. Makro. Pytaj o termometr do mierzenia temperatury powietrza! Jeśli ma większą skalę to możesz nim mierzyć także warunki termiczne np. w lodówce! Termometry "do kuchenek" służą do pomiarów ciepła panującego wewnątrz np. pieczoneg schabu!
Ja proponuje uzywac termometru do piekarnika , powinnas byla dostac taki do swojej kuchenki . Nawet jak wiesz , ze temperatura w piekarniku jest 250 stopni, to i tak nie wiesz jaka temperature ma pasztet w srodku po pol godzinie pieczenia. Ja wkladam moj piekarnikowy termometr do np pieczeni, w najgrubsze miejsce miesa i programuje piekarnik na przyklad na 68 stopni w srodku pieczeni. Nie ma zadnego znaczenia jaka jest temperatura w piekarniku. Przy 100 stopniach w piekarniku bedzie pieczen piekla sie dluzej i bedzie bardziej soczysta. W wyzszej temperaturze upiecze sie szybciej. Kazdy kawalek miesa po upieczeniu "musi" odpoczac conajmniej 15 minut w folii metalowej, zeby soki spowrotem wchlonely sie do miesa. Ja radze zdobyc taki termometr i nauczyc sie programowania temperatur roznych dan. A tu zdjecie takowego: Pozdrawiam:)
Mam kuchenkę eleltryczną firmy Whirlpool i problemy z piekarnikiem. Mimo, że jest sprawny (tzn, grzałka grzeje), nie zapieka od spodu. Jeżeli piekę lekkie ciasto, jakoś wychodzi, ale np.pasztetu nigdy nie udało się dobrze upiec.Po 2 godz. pieczenia, gdy chciałam go wyjąć z foremki spód był prawie surowy. Piekłam z termoobiegiem i zapiekaniem od spodu. Już dwa razy wzywałam serwis i panowie stwierdzali, że wszystko jest ok. Kasowali po 60 zł i jako rodzaj pomocy wisywali pouczenie. Można coś z tym zrobić, czy mam kupić nową kuchenkę, ta ma 6 lat.Proszę o pomoc.
Może grzałki są za słabe, albo prąd (jakieś spadki napięć), no ale fachowcy by to chyba stwierdzili. A co Ci powiedzieli na to że nie możesz w tym piekarniku nic upiec, przecież to nie jest normalne, czy jak się wyrazili "wszystko w porządku", ja bym im nie zapłaciła za takie "wszystko w porządku". Spróbuj zapytać w innym serwisie.
Też myślałam, że może wymienić grzałki na dole na mocniejsze, ale fachowiec powiedział, że to niemożliwe, bo wszystko jest ustawiane komputerowo. Mimo idiotycznych porad typu" niech pani poczyta instrukcję do kuchenki" to niczego innego nie powiedzieli, a zapłacić chyba musiałam.
Niemal każdy tzw. domowy piekarnik piecze inaczej. To znaczy, że ma innny rozkład temperatury na różnych wyskościach a także z brzegów i w głębi.
Powinnaś sprawić sobie termometr do mierzenia temperatury powietrza od +20 do +250 stopni. Przyda Ci się nawet jeśli wymienisz piekarnik na nowy.
Przy pmocy tego nowego nabytku będziesz mogła stwierdzić jaka temperatura panuje faktycznie na różnych poziomach.
Łatwo stwierdzisz gdzie leży błąd. Później piekąc ciasto czy mięso będziesz dokładnie wiedziała co się w środku dzieje.
Ja nie mam kłopotów z moim piekarnikiem ale mam termometr, który mi pokazuje, że jest duża rozbieżność mędzy temperaturą, którą nastawiam, a temperaturą jaka faktycznie jest otrzymywana. Może ten "wykład" brzmi skomplikowanie ale wierz mi, że taki sprzęt jest bardzo przydatny.
Dziekuję za radę, może faktycznie w tym jest problem.Jutro idę szukać termometru, ale to chyba musi być taki specjalny do kuchenek?
Pytaj o to w sklepach, w których zaopatrują się restauracje np. Makro.
Pytaj o termometr do mierzenia temperatury powietrza! Jeśli ma większą skalę to możesz nim mierzyć także warunki termiczne np. w lodówce!
Termometry "do kuchenek" służą do pomiarów ciepła panującego wewnątrz np. pieczoneg schabu!
A tu zdjecie takowego: