Forum

Kuchenne porady

Jaką kupić kuchenkę?

• Autor: Zośka Data: 2008-10-25 20:33:02

Przychodzi powoli czas wymiany kuchenki gazowej i mam problem jaką kupić. Zupełnie nie wiem do czego służą różne wynalazki typu termoobieg. Proszę, pochwalcie się swoim sprzętem i napiszcie dlaczego jest dobry lub niedostatecznie dobry. Dzięki z góry!

• Autor: Iloria Data: 2008-10-25 21:02:36

Zośka ja mam kuchenkę wbudowaną w meble - fajna opcja :D Mam również termoobieg, tzn mogę piec normalnie a gdy włączę opcję termoobiegu to na tylej ścianie piekarnika uruchamia się wiatraczek dzięki któremu gorące powietrze równomiernie się rozkłada. Dzięki temu mogę zdecydowanie łatwiej i szybciej upiec np mięso.
     Bardzo podoba mi się również opcja chłodzenia rączki i ogólnie obudowy. Jak skończę piec to chłodzenie samo się włącza. Tak sobie dmucha :p

• Autor: Glumanda Data: 2008-10-25 21:31:24

Termoobieg.. to taka wspaniala opcja, ktora pozwala np... na pieczenie na dwoch poziomach... dwoch roznych rzeczy naraz... albo np dwoch blach z ciastem. Jedno nie przejmuje zapachu od drugiego. Wspaniala rzecz :)
    Ja dzis stalam sie szczesliwa posiadaczka nowej kuchenki, z termoobiegiem, grillem i urzadzeniem do gotowania na parze w jednym... :D
    Pozdrawiam :)

• Autor: Glumanda Data: 2008-10-25 23:25:24

Dorociku! nie ma tu zadnej tajemnicy. To jest elektyrczna kuchenka firmy Neff. Te urzadzenie do gotowania na parze, jest dodatkowym wyposazeniem piekarnika. Mialam szczescie, ze u nas w jednym sklepie jest akcja... wyprzedazy takich kuchenek. Jest to sklep meblowy, w ktorym stoja cale kuchnie... i mozna sobie bylo wybrac jaka kolwiek kuchenke firmy Siemens lub Neff, za 50%. Czy to tak calkiem prawda.. nie wiem... ale widzialam internecie ze faktycznie samo to dodatkowe parowe urzadzenie, kosztuje ponad 200€ podam Ci link fo tego.
    http://www.lutego.biz/oxid.php/cl/details/anid/6ee46dbf697d87230.90310433/NEFF-Dampfgarer-60-cm-N8642X0---Edelstahl/

Oto moje urzadzenie do gotowania na parze.

• Autor: kurkuma Data: 2008-10-26 00:49:54

Obecnie mam oddzielnie piekarnik i oddzielnie płytę gazową. Wcześniej jednak miałam kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym i mi takie rozwiązanie odpowiadało. Ja kierowałam się przy zakupie takiej kuchni głównie tym, że u mnie zdarzają się przerwy w dostawie energii elektrycznej i wtedy byłabym pozbawiona możliwości ugotowania nawet wody na herbatę. Trzeba też pamiętać, że energia drożeje,  zarówno gaz jak i energia elektryczna, ta druga jest jednak znacznie droższa. Gdybyś decydowała się na kuchnię z płytą gazową to zwróć uwagę na ruszt i w żadnym wypadku nie kupuj z rusztem wykonanym w okrągłych prętów (z takich kuchenek spadają garnki). Poza tym wygodniejszy jest ruszt składający się z dwóch (lub więcej) części niż ruszt w całości (zmywanie płyty). Zwróć uwagę na szufladę. Dobrze żeby była metalowa (nie plastikowa), w miarę głęboka i żeby dobrze się wysuwała. Ważne jest też żeby płyta piekarnika była bezpieczna (nie nagrzewała się). Kolejna sprawa to sposób wysuwania rusztu z piekarnika (są ruszty teleskopowe, drabinki). Teleskopy są wygodniejsze (niestety droższe). Gdybyś wybrała z piekarnikiem elektrycznym to przydatny jest programator. Ważne żeby piekarnik pokryty był emalią łatwą w czyszczeniu. Przydatną funkcją jest też zapalnik w pokrętłach. No i na koniec sprawa wyglądu. Od pewnego czasu dużo jest kuchni "ze stali nierdzewnej" kolor inox. To niby tak nowocześnie i praktycznie. Dla mnie to przede wszystkim niepraktycznie - ciągle trzeba wycierać różne ślady. Te kuchnie może i nieźle wyglądają jak robią tylko "za mebel" a nie sprzęt do gotowania. W każdym razie ja wolałabym zwykłą kuchenkę emaliowaną.

• Autor: Zośka Data: 2008-10-29 17:26:03

Bardzo dziękuję za rozjaśnienie mi w głowie. Napewno skorzystam. Pozdrawiam

• Autor: renataz36 Data: 2008-10-30 10:33:02

http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=152514&post=152538 tu był podobny wątek może jakieś rady znajdziesz

• Autor: Zośka Data: 2008-10-31 00:20:56

100-krotne dzięki

Przejdź do pełnej wersji serwisu