Forum

Kuchenne porady

prosze o porade

• Autor: kryska Data: 2008-10-27 22:38:15

witam wszystkich. wlasnie naszla mnie ochota na ciasto drozdzowe z owocami. problem w tym ze niemam swiezych posiadam zato suche. moze ktos zna jakis fajny przepis bo ja jakos nie umiem znalezc. dziekuje wszystkim.

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-10-27 23:18:21

Zrób ciato drożdżowe, owoce suszone namocz w alkoholu..najlepiej aromatycznym, lub w wodzie,  przed doaniem  do ciasta (ale gdy casto bedzie już na blaszcz, osącz je dobrze, zanóz w mace i powtykaj do ciasta.... życzę smacznego   a przepis na ciasto drożdżowe, znajdziesz niejeden na portalu...Pozdrawiam

• Autor: kryska Data: 2008-10-27 23:22:06

Użytkownik kryska napisał w wiadomości:
    .
    > problem w tym ze niemam swiezych posiadam zato suche  przepraszam jesli zle zostalam zrozumiana chodzilo mi o to, ze niemam swiezych drozdzy, a wszystkie przepisy sa wlasnie ze swiezymi drozdzami.

• Autor: Glumanda Data: 2008-10-28 06:27:58

Alez nic latwiejszego...niz zrobienie ciasta drozdzowego, z suchymi drozdzami.
    Przeliczasz, ile masz tych drozdzy. 7 g suchych - 25 swiezych. Taka ilosc wystarcza na ciasto  np. na pizze, z 400g maki... ale na ciasto drozdzowe.. z tluszczem i cukrem..jajkami.. potrzeba troszke wiecej.  Licz, 40g swiezych - na ok do 500g maki. To bedzie ~ca. 10 g suchych.
    Suchych nie zaczynia sie. Tylko miesza sie je na sucho z maka. Dodaje reszte skladnikow,  robi ciasto. Daje mu sie odczekac... az urosnie i gotowe.
    Mozesz na to uzyc kazdy przepis z WZ i inne :) Powodzenia!

• Autor: kryska Data: 2008-10-28 07:57:39

dziekuje za porade

Przejdź do pełnej wersji serwisu