Forum

Gawędy o jedzeniu

Jak przygotowac bahusa żeby był zjadliwy

  • Autor: kamaxyz Data: 2008-10-29 19:28:09

    Czytając wątki o plagiatach poproszę o dobry sprawdzony przepis na  "bahusa "
    wszak czas coś zrobić, doprawic dosolić, dodać odrobinę pieprzu,  cos tam jeszcze, jak myslicie,
    jakie danie---by było z bahusa
    pozdrawiam

  • Autor: alicja37 Data: 2008-10-29 19:36:19

    Podlać go piwkiem..........mniam

  • Autor: Baśka Data: 2008-10-29 19:36:52

    Ale co wiemy o Bahusie,chyba troszkę mało...wiekowy człowiek...ogromna ilość przepisów...mówi,a właściwie pisze mało,ale jak coś napisze...Jak dla mnie za mało danych,by zdecydować się na przyprawianie ...mogłabym przedobrzyć...

  • Autor: till Data: 2008-10-29 19:41:56

    W kwestii "przyprawiania" proponuję wyłączyć  z grupy zainteresowynych jakimikolwiek działaniami Żonę Bahusa ;)))))))

    Przyprawiać proszę z umiarem i mając na uwadze co i komu!

  • Autor: dankarz Data: 2008-10-29 20:12:07

    Ja proponuję gulasz starobawarski , w końcu to jego przepis, zresztą wyśmienity, podlewa się piwkiem, jak dobrze się przyprawi to będzie zjadliwy Bahus!!

  • Autor: Kropcia Data: 2008-10-29 20:36:42

    Na grilla i podlewać piwkiem, jak kto woli, po Bahusie, albo do wewnątrz siebie

  • Autor: Wkn Data: 2008-10-29 21:04:07

    Pierwsze skojarzenie, to zrobić BAraninę po HUSArsku, ale coś mi podpowiada, nie byłby najlepszym składnikiem tego dania

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-10-30 07:46:54

    a to stary choc nie powiem jary pryk - patrzac na date urodzenia to pewnie najpierw lepiej zamarynowac w pifku moze Bodek jakas marynate poda- toz to kucharz

  • Autor: Bodek Data: 2008-10-31 17:39:37

    jako ze nasz bahus jest wiekowy :):):):)
    proponuje wycieczke z nim do browaru zywiec i tam musi miec kapiele i degustowanie piwka ponad 2 tygodnie :)
    nastepnie jak nam dobrze nasiaknie piwkiem, bierzemy ba i husa smarujemy przyprawami -- mysle ze rozmaryn bedzie odpowiadal :)
    piec prosze w piekarniku przy 130 stopni po srodku pod przykryciem, podlewac od czasu do czasu wywarem :) -- piwem nie trzeba bo bedzie nasiakniety:):):):)
    no i tak po 8 godzinkach powinien byc smaczny :)

    --- no i wychodzi ze kryzys jednak dopadnie nas wszystkich :)
    ja chyba sie przeprowadze:):):):):) zeby nie bylo ze ktos mnie odwiedzi :D hahaha
    ewentualnie sponsorowana wycieczka do zywca, a potem uciekne :):):):):)

    ps: adres do bahusa nie udostepnie :) hehehe

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-01 15:08:31

    haha Bodziu Bodzu....tos takie ziolko....a moe myslisz o tym ze kucharskiego Nobla bys mogl dostac jakbys Taaak stare "miesko" zjadliwym uczynil ;-)

  • Autor: ekkore Data: 2008-10-30 08:06:29

    Patrząc na wiek - stary i łykowaty. Tu tylko sól zmiękczająca pomoże. Albo bardzo dużo enzymów z papai. A jak nam już skruszeje wtedy do piwnej marynaty na dwa dni. A potem upiec pieczeń... Podawać na gorąco z kaszą lub knedlikami, z piwem do picia lub na zimno - z ostrą musztardą.

  • Autor: marinik Data: 2008-10-30 09:02:13

    Kombinatory he he.
    A moze wystarczy sok wycisnac?
    Albo na surowo schrupac ( o ile jest chrupiacy).
    I jeszcze ewentualnie tluczkiem mozna zmienic strukture.

  • Autor: kamaxyz Data: 2008-10-30 10:39:05

    proponuję..
    na dzisiejszy obiad z bahusa kartacze albo babę ziemniaczaną

  • Autor: ekkore Data: 2008-10-30 12:51:04

    czyżbyś zamierzała uznać go tylko i wyłącznie za typ pyry poznańskiej? (nowa odmiany - bahusy) Danie bezmięsne? Czy może skwarki do baby albo farsz mielony do kartacza?

  • Autor: ekkore Data: 2008-10-30 12:52:01

    a sądzisz, że nie będzie się bronił i uciekał, jak go tak tłuczkiem po głowie?

  • Autor: marinik Data: 2008-10-30 13:40:33

    no dobra - to pojde w inna perwesje - a moze by tak ajerkoniak ??????

  • Autor: ekkore Data: 2008-10-30 13:49:15

    to też może być bolesne. No i potem może cieniutko śpiewać

  • Autor: zielona53 Data: 2008-10-30 10:44:22

    Ponieważ idą chłodne dni . Ja proponuję na ciepło. Dodać cynamonu , goździków , miodu i utarte żółtko. Będzie pyszny:)

  • Autor: renataz36 Data: 2008-10-30 11:58:22

    Kochane żarłoczki proszę nie zjadać naszego bahuska, wyobrażacie sobie stronkę bez niego?? Oj byłoby smutno

  • Autor: kokliko Data: 2008-10-30 16:19:41

    Lo matko, to juz taka grozba glodu nad nadwislanskim krajem, ze bedziemy "kanibalowac"?

  • Autor: kamaxyz Data: 2008-10-30 19:04:09

    cosik mało udzielajacych się, czyżby bojaźń o ból brzucha z przejedzenia,
    a ja tam proponuję bahusa ukisic na zimę jakby tu,,,do bigosiku staropolskiego 
    albo  BArdzo  dobry   sos HUS do wszystkiego

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-30 23:20:50

    Zmielic bahusa na bialy mak i wyslac do ekkore,,,:))))))))))))

  • Autor: alidab Data: 2008-11-01 22:24:05

    Idąc za Twoją propozycją można zrobić na tej produkcji złoty interes. Mak, szczególnie biały zawiera
    soki narkotyczne i służy do produkcji ...opium.  Po tak "przerobionym"  Bahusie można mieć halucynacje jak nic...:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-11-03 21:42:27

    Zloty interes,,,,hehehe

  • Autor: till Data: 2008-11-01 23:06:11

    Ale po co Ekko tyle maku? No i kto zapłaci za przesyłkę o takiej wadze?

  • Autor: kokliko Data: 2008-11-02 02:01:35

    Zaplace. Wole dealer'owac niz kanibalowac. No i zysk lepszy. Wypelniamy kieszen, a nie tylko brzuszek, cho cho , co to tez do lba nie przychodzi starym moralistom?

  • Autor: ekkore Data: 2008-11-02 07:57:43

    Ja mam nadzieję, że ten co wysyła. Co prawda zadeklarowała się kokilko - więc może ona.
    Będziemy piec rogaliki marcińskie. A jeżeli tak to trzeba się spieszyć z tym przerobem, bo Marcin na białym koniu tuż tuż. Czy ktoś już opanował technologię?

  • Autor: tineczka Data: 2008-11-03 21:55:22

    Ja mam pomysl: najpierw potniemy B pila na mniejsze kawalki i do piekarnika. Suszenie w niskiej temperaturze, zeby tak bardzo nie bolalo. Osuszone kawalki mielimy dwa razy , zmieniajac sito na drobniejsze. Otrzymany bialy mak jeszcze raz do piekarnika do calkowitego osuszenia. Upieczone rogaliki z tym makiem zmienia nazwe na rogaliki Sw.Bahusa:)

  • Autor: kamaxyz Data: 2008-11-04 11:38:17

    o jeju..ale mi sie gorąco zrobiło...tylko do piekarnika na "10 zdrowasiek" obiecujesz!!

  • Autor: tineczka Data: 2008-11-04 22:39:23

    oj, chyba sie juz rozmyslilam,,,jak Tobie goraco sie zrobilo, to chyba bedzie za bolesny proces suszenia tego biedaka,,,kupie mak w sloikach,,,:))))))

  • Autor: tineczka Data: 2008-11-03 21:44:25

    Ekko potrzebuje na rogaliki,,,,,hehe,,,,ja doloze sie do kosztow przesylki:)

  • Autor: Bodek Data: 2008-11-03 17:06:56

    cos mi sie zdaje ze trzeba sie najpierw na polowanie wypuscic co by tego wiedzmina zlapac:):):):):):) a potem kuracja oswajajaca :):):):):): hehehehe ---------- browarem:D

  • Autor: bahus Data: 2008-11-03 17:19:28

    Użytkownik Bodek napisał w wiadomości:
    > cos mi sie zdaje ze trzeba sie najpierw na polowanie wypuscic co by tego
    > wiedzmina zlapac:):):):):):) a potem kuracja oswajajaca :):):):):): hehehehe
    > ---------- browarem:D

    Nie tak łatwo ...Złapać Bahusa to tak jak wygrać kumulację w totka
    Bahus

  • Autor: Wkn Data: 2008-11-03 22:43:23

    No dobra, dobra, ale kto w tym wyścigu na potrawę z Bahusa zwyciężył i dlaczego? (nie licząc Bahusa oczywiście:))

  • Autor: kamaxyz Data: 2008-11-04 11:40:28

    może należy ogłosić ranking w tych wyścigach?
    a potem zwycięzcę

  • Autor: Wkn Data: 2008-11-06 19:00:33

    Czyli jak Cię złapię, będę czuła się jakbym wygrała 40 mln zł (bo zdaje się tyle teraz kumulacja wynosi)
    Jadę!

  • Autor: ekkore Data: 2008-11-03 19:02:17

    No tak - my doprawiamy Bahusa, a on sobie hasa niczym Yoda. Ten tylko z pozoru był starawy i mało ruchliwy...

  • Autor: kamaxyz Data: 2008-11-04 11:44:32

    pewno bszuje po Gwiezdnych wojnach

  • Autor: kamaxyz Data: 2008-11-06 17:23:32

    bahus jak ten dym z papierosa snuje sie tu i ówdzie
    niby go widać a nie mozna Go "okiełznać"ale coś można z tym zrobić...tylko co?

Przejdź do pełnej wersji serwisu