Forum

Kuchenne porady

Od czego jest ZAKALEC??

• Autor: madzia81 Data: 2008-10-30 14:29:16

Dzisiaj z koleżanką się zastanawiałysmy od czego robi się zakalec??
    Jak ktoś wie,to prosze o odpowiedź,bo jestem bardzo ciekawa.Osobiście zakalce bardzo lubię :)

Pozdrawiam,
    Magda

• Autor: megi65 Data: 2008-10-30 14:47:03

Chyba wszystkie Madzie tak mają ..... )) hmm.. zaklec mamy jak w banku gdy nie dodamy spulchniaczy . proszek , drożdze , amoniak . ! [ wyjatek stanowi biszkopt ] . Przestrzegano mnie przed nagłymi ruchami blachy z ciastem podczas pieczenia ... [ w moim wypadku nie sprawdziło sie ] zbyt duza ilosc tłuszczu w stosunku do mąki tez powoduje , ze ciacho siada .... )) Wiecej powodów nie znam i nie ........... wymysle ... heheheh Pozdrawiam ... Zakalcowatych Smakoszy ..

• Autor: madzia81 Data: 2008-10-30 14:56:44

No właśnie proszek do pieczenia był dodany,ale 1 łyżeczka.Kumpelka piekła ciasto i jej wyszedł zakalec dlatego zastanawiałysmy się WHY?? Ona twierdzi,że ciasto było za rzadkie i dlatego.Przepis miała od mamy.Dziny troche,bo tam była mąka ziemniaczana i troche tortowej.A może przyczyną było zbyt szybkie wyciagnięcie ciasta z piekarnika??Podobno niektóre ciasta lubią jeszcze odpocząć.Ja zawsze trzymam jeszcze chwilę w piekarniku wyłaczonym.

• Autor: monia7301 Data: 2008-10-30 14:58:36

Oj marzy mi się zakalec jak kiedyś jadłam .Było to ciasto z dodatkiem kiślu , pamiętam że za wcześnie zaglądałam do piekarnika i opadło najzwyczajniej , zrobiła się guma , ale była pyszna

• Autor: lubczyk69 Data: 2008-10-30 16:28:53

Bezpośrednią przyczyną powstania zakalca jest opadnięcie ciasta zanim ono zdąży się właściwie upiec. Polega to na tym, że ścianki wyrośniętych pęcherzyków powietrza (lub C02) muszą w procesie pieczenia osiągnąć właściwą sztywność (stabilność) Inaczej ciasto nie mając "pod sobą" mocnego rusztowania - opadnie pod własnym ciężarem. Przyczyn pośrednich do tego prowadzących mogą być dziesiątki. Od niewłaściwej proporcji składników ciasta, przez ich złe wymieszanie po warunki termiczne w piekarniku. To są tematy na długie wykłady, na które nie ma tu miejsca.

• Autor: madzia81 Data: 2008-10-30 17:24:10

Ale juz jestem uswiadomiona.Przekażę kolezance informacje,bo już jej mówiłam,ze mądrych głów się tu zapytam :)Co do kiepskiej jakości przepisu to bym się zgodziła.Był taki....nijaki.No ale cóż....zakalec tez jest dobry :).Dziekuję za informacje :)

• Autor: anneau Data: 2008-10-30 22:49:55

Jak na Magdę przystało - toleruję zakalca jedynie w ...murzynku! Ten smakuje rewelacyjnie, kiedy jest zakalcowaty- jest wtedy ciężki, słodki, mokry...mmmmmm pyszności :)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-10-31 09:08:03

Lubczyku moze masz rade dla mnie. Mi " "zakalcowuja sie" ciasta z maslanka tudziez joghurtem. Raz mniwe raz wiecej ale zawsze troche zakalcowate sa.  Maja miejcami zakalca to wszystko jedno czy same w formie babki pieke cy z owocami. Wyrabiam mikserem. Piekarnik znany mi dobrze elektryczny...Moze powinnam w polowie podniesc temperature piecznia? Albo zwrocic uwage na konsystencje? Nie wiem robie w/g przepisu i nic innym wychodza a mi  wychodzi zakalec....

• Autor: lubczyk69 Data: 2008-10-31 15:15:15

Trudno jest postawić diagnozę nie widząc pacjenta. Napisz do mnie podając: wszystkie składniki, opisując jak i w jakiej kolejności je mieszasz, na czym i na której półce stawiasz formę, no i oczywiście jaką stosujesz formę i temperaturę. Tak w ciemno - może maślanka lub jogurt, który stosujesz jest z natury zbyt kwaśny? To może mieć wpływ na zachowanie się ciasta w piecu? Z tego co piszesz wnioskuję, że z innymi ciastami nie masz problemów.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-01 15:23:28

dobrze dziekuje za adres odezwe sie. Wlasnie tak inne ciasta wychodza mi bezproblemowo tylko z tymi maslankowo- joghurtowymi jestem na bakier...

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-11-03 20:22:43

Zakalec - powstaje najczęściej w cieście drożdżowym, kiedy się je za krótko piecze lub wstawia blachę do zbyt nagrzanego piekarnika.

• Autor: lubczyk69 Data: 2008-11-04 08:36:36

Co do ciasta drożdżowego to bardziej mu szkodzi zbyt niska temperatura niż wysoka! Oczywiście bardzo dużo zależy od jednorazowej masy ciasta. W każdym razie i za krótki czas pieczenia i niewystarczająco wysoka temperatura są czynnikami "zakalcorodnymi" :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu