Dzisiaj z koleżanką się zastanawiałysmy od czego robi się zakalec?? Jak ktoś wie,to prosze o odpowiedź,bo jestem bardzo ciekawa.Osobiście zakalce bardzo lubię :)
Chyba wszystkie Madzie tak mają ..... )) hmm.. zaklec mamy jak w banku gdy nie dodamy spulchniaczy . proszek , drożdze , amoniak . ! [ wyjatek stanowi biszkopt ] . Przestrzegano mnie przed nagłymi ruchami blachy z ciastem podczas pieczenia ... [ w moim wypadku nie sprawdziło sie ] zbyt duza ilosc tłuszczu w stosunku do mąki tez powoduje , ze ciacho siada .... )) Wiecej powodów nie znam i nie ........... wymysle ... heheheh Pozdrawiam ... Zakalcowatych Smakoszy ..
No właśnie proszek do pieczenia był dodany,ale 1 łyżeczka.Kumpelka piekła ciasto i jej wyszedł zakalec dlatego zastanawiałysmy się WHY?? Ona twierdzi,że ciasto było za rzadkie i dlatego.Przepis miała od mamy.Dziny troche,bo tam była mąka ziemniaczana i troche tortowej.A może przyczyną było zbyt szybkie wyciagnięcie ciasta z piekarnika??Podobno niektóre ciasta lubią jeszcze odpocząć.Ja zawsze trzymam jeszcze chwilę w piekarniku wyłaczonym.
Oj marzy mi się zakalec jak kiedyś jadłam .Było to ciasto z dodatkiem kiślu , pamiętam że za wcześnie zaglądałam do piekarnika i opadło najzwyczajniej , zrobiła się guma , ale była pyszna
Bezpośrednią przyczyną powstania zakalca jest opadnięcie ciasta zanim ono zdąży się właściwie upiec.
Polega to na tym, że ścianki wyrośniętych pęcherzyków powietrza (lub C02) muszą w procesie pieczenia osiągnąć właściwą sztywność (stabilność) Inaczej ciasto nie mając "pod sobą" mocnego rusztowania - opadnie pod własnym ciężarem. Przyczyn pośrednich do tego prowadzących mogą być dziesiątki. Od niewłaściwej proporcji składników ciasta, przez ich złe wymieszanie po warunki termiczne w piekarniku. To są tematy na długie wykłady, na które nie ma tu miejsca.
Ale juz jestem uswiadomiona.Przekażę kolezance informacje,bo już jej mówiłam,ze mądrych głów się tu zapytam :)Co do kiepskiej jakości przepisu to bym się zgodziła.Był taki....nijaki.No ale cóż....zakalec tez jest dobry :).Dziekuję za informacje :)
Jak na Magdę przystało - toleruję zakalca jedynie w ...murzynku! Ten smakuje rewelacyjnie, kiedy jest zakalcowaty- jest wtedy ciężki, słodki, mokry...mmmmmm pyszności :)
Lubczyku moze masz rade dla mnie. Mi " "zakalcowuja sie" ciasta z maslanka tudziez joghurtem. Raz mniwe raz wiecej ale zawsze troche zakalcowate sa. Maja miejcami zakalca to wszystko jedno czy same w formie babki pieke cy z owocami. Wyrabiam mikserem. Piekarnik znany mi dobrze elektryczny...Moze powinnam w polowie podniesc temperature piecznia? Albo zwrocic uwage na konsystencje? Nie wiem robie w/g przepisu i nic innym wychodza a mi wychodzi zakalec....
Trudno jest postawić diagnozę nie widząc pacjenta. Napisz do mnie podając: wszystkie składniki, opisując jak i w jakiej kolejności je mieszasz, na czym i na której półce stawiasz formę, no i oczywiście jaką stosujesz formę i temperaturę. Tak w ciemno - może maślanka lub jogurt, który stosujesz jest z natury zbyt kwaśny? To może mieć wpływ na zachowanie się ciasta w piecu? Z tego co piszesz wnioskuję, że z innymi ciastami nie masz problemów.
Co do ciasta drożdżowego to bardziej mu szkodzi zbyt niska temperatura niż wysoka!
Oczywiście bardzo dużo zależy od jednorazowej masy ciasta. W każdym razie i za krótki czas pieczenia i niewystarczająco wysoka temperatura są czynnikami "zakalcorodnymi" :-)
Dzisiaj z koleżanką się zastanawiałysmy od czego robi się zakalec??
Jak ktoś wie,to prosze o odpowiedź,bo jestem bardzo ciekawa.Osobiście zakalce bardzo lubię :)
Pozdrawiam,
Magda
Chyba wszystkie Madzie tak mają ..... )) hmm.. zaklec mamy jak w banku gdy nie dodamy spulchniaczy . proszek , drożdze , amoniak . ! [ wyjatek stanowi biszkopt ] . Przestrzegano mnie przed nagłymi ruchami blachy z ciastem podczas pieczenia ... [ w moim wypadku nie sprawdziło sie ] zbyt duza ilosc tłuszczu w stosunku do mąki tez powoduje , ze ciacho siada .... )) Wiecej powodów nie znam i nie ........... wymysle ... heheheh Pozdrawiam ... Zakalcowatych Smakoszy ..
Oj marzy mi się zakalec jak kiedyś jadłam .Było to ciasto z dodatkiem kiślu , pamiętam że za wcześnie zaglądałam do piekarnika i opadło najzwyczajniej , zrobiła się guma , ale była pyszna
Bezpośrednią przyczyną powstania zakalca jest opadnięcie ciasta zanim ono zdąży się właściwie upiec. Polega to na tym, że ścianki wyrośniętych pęcherzyków powietrza (lub C02) muszą w procesie pieczenia osiągnąć właściwą sztywność (stabilność) Inaczej ciasto nie mając "pod sobą" mocnego rusztowania - opadnie pod własnym ciężarem. Przyczyn pośrednich do tego prowadzących mogą być dziesiątki. Od niewłaściwej proporcji składników ciasta, przez ich złe wymieszanie po warunki termiczne w piekarniku. To są tematy na długie wykłady, na które nie ma tu miejsca.
Ale juz jestem uswiadomiona.Przekażę kolezance informacje,bo już jej mówiłam,ze mądrych głów się tu zapytam :)Co do kiepskiej jakości przepisu to bym się zgodziła.Był taki....nijaki.No ale cóż....zakalec tez jest dobry :).Dziekuję za informacje :)
Lubczyku moze masz rade dla mnie. Mi " "zakalcowuja sie" ciasta z maslanka tudziez joghurtem. Raz mniwe raz wiecej ale zawsze troche zakalcowate sa. Maja miejcami zakalca to wszystko jedno czy same w formie babki pieke cy z owocami. Wyrabiam mikserem. Piekarnik znany mi dobrze elektryczny...Moze powinnam w polowie podniesc temperature piecznia? Albo zwrocic uwage na konsystencje? Nie wiem robie w/g przepisu i nic innym wychodza a mi wychodzi zakalec....
Trudno jest postawić diagnozę nie widząc pacjenta. Napisz do mnie podając: wszystkie składniki, opisując jak i w jakiej kolejności je mieszasz, na czym i na której półce stawiasz formę, no i oczywiście jaką stosujesz formę i temperaturę. Tak w ciemno - może maślanka lub jogurt, który stosujesz jest z natury zbyt kwaśny? To może mieć wpływ na zachowanie się ciasta w piecu? Z tego co piszesz wnioskuję, że z innymi ciastami nie masz problemów.
dobrze dziekuje za adres odezwe sie. Wlasnie tak inne ciasta wychodza mi bezproblemowo tylko z tymi maslankowo- joghurtowymi jestem na bakier...
Zakalec - powstaje najczęściej w cieście drożdżowym, kiedy się je za krótko piecze lub wstawia blachę do zbyt nagrzanego piekarnika.
Co do ciasta drożdżowego to bardziej mu szkodzi zbyt niska temperatura niż wysoka! Oczywiście bardzo dużo zależy od jednorazowej masy ciasta. W każdym razie i za krótki czas pieczenia i niewystarczająco wysoka temperatura są czynnikami "zakalcorodnymi" :-)