Forum

Kuchenne porady

i znów krem....

• Autor: Mycha12 Data: 2008-10-31 11:49:54

Ratujcie!!!!!Kolejny krem którym mogę jedynie koty dokarmić...Uparłam się jak koza w kapuście,żeby zrobić tradycyjny krem do tortu,utarte masło,do tego ubite jaja z cukrem...no i Gucio...kasza,a nie krem...zwarzyło się po raz kolejny,ręce już opadają...rzućcie światłą radą....

• Autor: anay Data: 2008-10-31 11:59:34

straszysz mnie... a własnie przymierzalam się do tortu czekoladowego z kremem własnej produkcji

• Autor: meg30 Data: 2008-10-31 12:13:25

Robiłam taki w ubiegłym tygodniu, wyszedł super. Może robisz coś nie tak , masa jajecznea z cukrem jest za ciepla? A może dodajesz ubite jajka od razu zamiast powoli po łyżce caly czas miksując? Może masło ma jakieś dodatki. Najlepsze jest ekstra.
    Rób jeszcze raz, musi się udać. Pozdrawiam

• Autor: ekkore Data: 2008-10-31 12:35:37

Temperatura wszystkich składników musi być zbliżona - inaczej się zwarzy.

• Autor: Bajubajka Data: 2008-10-31 12:41:23

Krem mozna spróbować uratować, wpakuj do michy i nad garnek z wrzącą wodą. Ubijaj, aż się mocno rozgrzeje, powinny grudy zniknąć. Później zestawiam i kręcę co jakiś czas mikserem, aż do wystudzenia.
    Dziewczyny mają rację, tylko dobre masło-nie żaden mix, i składniki o zbliżonej temperaturze. Aha, ja dodawałam po łyżce masła do ubitych na parze żółtek z kremem.
    Pozdrawiam i trzymam kciuki.

• Autor: Mycha12 Data: 2008-10-31 12:57:09

No właśnie...Właśnie dlatego mnie to zdiabliło,bo i masło extra,i temperatura wszystkiego równa,i tempo iście ślimacze(po łyżce)...no a efekt wiadomy:-( Dzięki za rady...

Przejdź do pełnej wersji serwisu