Forum

Gawędy o jedzeniu

Francuskie naleśniki

  • Autor: Sakura Data: 2008-10-31 19:58:33

    Witam wszystkich Właśnie wróciłam ze szkolnej wycieczki do Paryża. Tam udało mi się skonsumować najlepszy naleśnik jaki jadłam Przełożony dżemikiem jabłkowym z cynamonem, zawinięty w rulonik-kopertę (nie wiem jak to nazwać :)), idealnie cieniutki (podpatrzyłam, że kucharka smażyła go na specjalnym blacie - takiej dużej, okrągłej, czarnej niby patelni) a w smaku tak lekki, jakby nie zawierał ani grama tłuszczu. Od tamtej pory szukam przepisu na owy placuszek. Jeśli ktoś także jadł te cudowne naleśniki to bardzo proszę o przepis

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-31 20:23:28

    Cos mi one "pachna" francuskimi Crepes , uzywa sie same zoltka i dlatego sa takie lekkie:)

    Mam taki przepis na 8 sztuk:

    3 zoltka
    100 g maki pszennej
    2 lyzki stopionego( ostudzonego )  masla
    okolo 250 ml mleka
    szczypta soli

    Ciasto wymieszac na gladko i smazyc cienkie, male "nalesniki"
    Smacznego!

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-31 22:56:38

    Dorocik, zrob, jak bedziesz zadowolona , wstaw fotke i wpisz ten przepis pod swoimi,,,pozwalam Ci to zrobic:))) Czesc mleka mozna rowniez zastapic gazowana woda, beda jeszcze delikatniejsze:))
    Pozdrawiam cieplutko:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-31 23:06:20

    A zapomnialam o najwazniejszym,,,ciasto na crepes i tak samo na nalesniki musi "dojrzec", nigdy nie smaze od razu. Jak robie nalesniki , to ciasto u mnie stoi w lodowce cala noc i dopiero nastepnego dnia smaze:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-11-01 20:33:20

    Ale milo, ze smakowaly:) Pewnie, ze smazone na specjalnych plytach bardzo goracych beda mogly byc ciensze i lepsze w smaku:) Bardzo wazne jest rozgrzac patelnie na bardzo goraco przed pierwszym nalesnikiem, dopiero potem mozna troche zmniejszyc temperature. Mnie czesto pierwszy nie wyjdzie a nastepne sa super.
    Z ta maka kukurydziana jest wszystko mozliwe, francuska kuchnia ma naloty z kuchni Afryki polnocnej i wcale bym sie nie zdziwila:)
    Kurcze, mozna sprobowac dodac troche maki kukurydzianej , bedzie ladny kolor i powinny byc bardziej pulchne.
    Kokliko napisala o specjalnej mace we Francji i ja tez mysle, ze to jest tajemnica sukcesu crepes. Tak sobie pomyslalam , ze powinno sie eksperymentowac uzyciem polskiej maki tortowej, takowej u nas nie ma i zawsze mi jej brakuje. 

    Milych eksperymentow:) Buziaki

Przejdź do pełnej wersji serwisu