Forum

Kuchenne porady

makrela - usuwanie ości (dość pilne)... :)

  • Autor: Ave Data: 2008-10-31 22:12:05

    Kochani, zadano mi pytanie - czy jest jakiś łatwy sposób na pozbycie sie ości z wędzonej makreli przygotowywanej do sałatki - coś jak sparzanie pomidora przed zdejmowaniem skóry - który pozwala nie babrać się w rybie przy wyjmowaniu ości ? Grzbiet, wiadomo , odchodzi sam, a reszta ? a może coś z resztą zrobić, żeby ości nie były wyczuwane w sałatce ?
    Ja znam jeden sposób, ten "z babraniem się", niestety, a Wy ?

  • Autor: Glumanda Data: 2008-10-31 22:29:18

    Makrela ma bardzo malo osci..a te ktore sa..sa w miare duze i latwo je wyciagnac. Gorzej ze sledziem wedzonym. Z makrela..to wlasciwie nie ma klopotu..
    :)

  • Autor: Ave Data: 2008-10-31 23:07:23

    Ja też tak uważam :) ale Pytek jest szczególnie wrażliwy na każde "cus ostrego w rybnej sałatce" stąd moje pytanie :) Dzięki Glumandziu :)

  • Autor: Glumanda Data: 2008-10-31 23:55:29

    Mozna tez... dla calkowitej pewnosci przetrzec ja przez sito.. :) takie z zylki.

  • Autor: kaja38 Data: 2008-11-01 01:03:56

    Wlasnie dzisiaj kupilam wedzona makrele...odcielam lebek i ogonek...przecielam na pol i bez problemu wyciagnelam kregoslup z bocznymi oscmi...reszte boczna oddzielilam bez problemu  od skory i nie widze tam zadnych osci...natomiast  obierajac sledzia mam wielki problem bo zawsze wydaje mi sie ze ma wiecej osci ,niz ryby ..Pozdrawiam.

  • Autor: anay Data: 2008-11-01 09:09:55

    ;) Pytek to dziecko?  Bo jak nie dziecko, to niech sobie wyciągnie, skoro taki wrażliwy. :)))

    Niestety, nie zawsze znajdujemy "nowe sposoby na stare problemy"...  Jeśli chodzi o makrelę, to raczej trzeba samemu - paluszkami, ewentualnie pęsetą.

Przejdź do pełnej wersji serwisu