Forum

Kuchenne porady

"Gotowe" ciasta i kremy typu karpatka

• Autor: ewaklaudia Data: 2008-11-02 13:50:20

Witam,

Co sądzicie o gotowych mieszankach i ciastach z torebki?
    Widziałam ostatnio w sklepie mnóstwo takich mieszanek, na najróżniejsze ciasta: kruche, piernikowe, serniki, itd. Wystarczy do nich
    zwykle dodać wodę, mleko czy margarynę i zmiksować. Robi się je szybko,prosto i bez trudu. Ale czy takie ciasta są coś warte?

Ciekawa jestem, ponieważ mam ochotę zrobić karpatkę. Widziałam gotowy mix na ciasto i krem Delecty. 
    Czy myślicie, że karpatka z takich gotowców jest dobra czy warto jednak zrobić własną?

Jeśli jednak własną, to czy moglibyście podzielić się informacją, z jakiego przepisu korzystacie?

Pozdrawiam
     Ewa :-)

• Autor: Lucynka Data: 2008-11-02 14:09:57

Ja czasami używam kremu na karpatkę z Delecty - ale nie tego błyskawicznego, tylko do gotowania.(bo są 2 wersje) Ciasto robię sama według opisu z opakowania na kremie. W sumie wychodzi bardzo dobre ciacho - polecam.

• Autor: miauka Data: 2008-11-02 15:12:08

delecte na krem karpatkowy polecam, ciasto na karpatke sama robie. No i krem nie ten szybki tylko orginalny.

• Autor: betia2 Data: 2008-11-02 15:29:14

Ja robię podobnie jak poprzedniczki, czyli ciasto robię sama z przepisu na opakowaniu, a krem przyrządzam z gotowca . Korzystam z produktów firmy Delecta. Zawsze wychodzi super, a jeszcze lepiej smakuje.

• Autor: annett223 Data: 2008-11-02 16:38:43

Witaj Ewo.Jadłam kiedyś taką karpatkę z torebki i powiem ci szczerze ,że nie ma polotu do tej robionej własnoręcznie.Nigdy nie kupuję takich gotowców,nie mam do nich zaufania,chociaż myślę ,że niektórzy chętnie by sie ze mną pokłócili.Ja po prostu wolę swoje.A karpatkę robię tak .Ciasto:Kostke margaryny zagotowuję z 2 szklankami wody i szczyptą soli.Do gotującej wody i margaryny wsypuję 2 szkl.mąki i dokładnie mieszam .Odstawiam do wystygnięcia.Potem dodaję 10 jajek ( po jednym) i dokładnie wyrabiam na gładką masę.Smaruję tłuszczem blachę i wylewam połowe,piekę aż powstaną góry coś koło 30 min .Później druga porcja tak samo.Przekładam kremem ,który robię tak:2 łyzki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej rozrabiam z 1 szkl.mleka.Drugą szklankę mleka zagotowuję ze szkl.cukru.Na gotujące wlewam mąkę i mamy budyn Po wystygnięciu ucieram 1 kostkę  margaryny z cukrem waniliowym dodając zimny budyń.Ja dodaję jeszcze rodzynki namoczone w ciepłej wodzie . ciasto posypuję cukrem pudrem.Zyczę ci smacznego!!! Pozdrawiam

• Autor: nadia Data: 2008-11-02 19:12:47

10 jajek to bardzo duzo jak na karpatke,wole juz zrobic z przepisu na opakowaniu, gdzie sa potrzebne od 4-5 jajek...

• Autor: mysha2006 Data: 2008-11-02 19:29:06

Masz rację. Ciasto i w ogóle potrawy zrobione samemu są o niebo lepsze od gotowców. Nie uznaję ani gotowych kremów ani ciast. Wolę poświęcić więcej czasu ale zrobić prawdziwe ciacho a nie "torebkowe". Na to zawsze mam czas bo piekę co tydzień, za każdym razem coś innego.

• Autor: anay Data: 2008-11-02 19:37:47

Po kilku latach doświadczeń, wolę sama robić różne rzeczy, jednak pamiętam, że jak byłam w liceum i bardzo chciałam coś upiec - a nie umiałam po prostu, ciasta z pudełek zawsze się sprawdzały :)
    To dobre na zachętę dla początkujących, tak uważam :)
    Choć niekoniecznie najzdrowsze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu