Szukam przepisów na weki z mięsem.Potrzebuje zrobić mężowi na wyjazd,a nie mam pojęcia jak się za to zabrać.Myślałam o takim jakby gulaszu aby potem tylko sobie odgrzał do obiadu
Witam,ja szykuje taką wyprawke dla swojego mężusia.Na początku smażyłam,kotlety mielona,schabowe,karkówke,i wogóle takie rzeczy jak gulasz,gołąbki wkładalam do słoików i zagotowywałam ok 40min,moja koleżanka zagotowuje 3razy po 15min.Takie słoiki spokojnie stały2miesiące(bo na tyle czasu szykowałam).Dodatkowo do kazdego słoika ze smażonym mięsem dodawałam łyżke smalcu.Od roku wszystko co usmaże,gdy wystygnie pakuje porcjami w woreczki i zamrażam.Zaopatrzyliśmy sie w lodówke do samochodu,mam dodatkowo wkłady zamrożone,tak że jak mąż jedzie ok25godzin mieso sie nierozmrozi,gdy jest na miejscu,wszystko przekłada do zamrażarki.Jeżeli jest jej brak wyjsciem sa słoiki.Pozdrawiam.
Zawsze slyszalam, ze mieso i rosliny straczkowe jest chyba pewniej 3 razy po pietnascie minut wekowac. Trzy dni z rzedu ze wzgledu na bakterie ktore moga przezyc pierwsze chocby nawet dluzsze wekowanie i ewentualny szkodliwe dla zdrowia zwiazki toksyczne mogace powstac przy rozpadzie bialka. Tak mi sie obilo o uszy jesli sie myle prosze o sprostowanie bo sama jestem ciekawa..
Już jestem, jeśli ktoś jest zainteresowany przechowaniem produktów mięsnych w wekach, proszę wpisywać interesujące was pytania a ja odpowiem. Ponadto jeśli kogoś interesuje produkcja wyrobów mięsnych np.różne kiełbasy, proszę wpisywać pytania, odpowiem.
Cebulę można dodawać, np do wieprzowiny w sosie własnym ale musi być obrumieniona na tłuszczu, dodaje się do mięsa i dusi do stanu półmiękkiego. Naprawdę pytajcie o szczegóły jakie przetwory chcecie wekować , wtedy mi łatwiej opisać dokładnie cały proces.
Wieprzowina w smalcu. Z mięsa wieprzowego usuwa się kości, oczyszcza z żył i błon, kraje na plastry grubości do 2 cm, dodaje sól kuchenną w ilości 20-25 g na 1 kg mięsa oraz przyprawy korzenne. Na 1 kg mięsa bierze się od 75-150 g smalcu, im chusze mięso, tym więcej smalcu. Mięso krótko podsmaża się w smalcu, następnie gorącym mięsem i smalcem napełnia się weki, zamyka je i wstawia do kotła z gorącą wodą. Pasteryzuje się weki we wrzącej wodzie w ciągu 70 min, po czym schładza. Po upływie 1-2 dni powtórnie pasteryzuje się również przez 70 min, schładza i przechowuje w ciemnym miejscu.
tineczka , nie wazne gdzie jedzie- wazne aby bylo cos dobrego i swiezego.ja mam problem z kotletami!? chyba ze mozna cos wykombinowac innego?proszeee podajcie jakies przepisy smaczne i na zimno i na goraco. dzieki.
Proszę podajcie konkretne przetwory. Pasteryzacja i jej czas uzależniony jest od tego gdzie przechowujemy. Weki niezwłocznie zamyka się, wstawia do kotła z gorącą wodą i pasteryzuje we wrzącej wodzie w ciągu 80 min, po czym schładza. / Jeżeli przetwory po pierwszej pasteryzacji przechowuje się w temperaturze pokojowej, powtórną pasteryzację wykonuje się po upływie 1 doby, jeżeli w niższej temperaturze pasteryzuje się po upływie 2 dób/ Po upływie 1-2 dób, pasteryzuje się ponownie we wrzącej wodzie, również 80 min. Po ostatniej pasteryzacji przetwór umieszcza się w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Zawekowalam dzisiaj wolowine. Kawalki jak na gulasz obsmazylam na odrobinie oleju z oliwek, dodalam troche pokrojonego pora i rozne przyprawy po czym dosc dlugo dusilam. Miekkie mieso razem z sosem poszlo do sloikow. Nie dodawalam zadnego tluszczu. Niestety nie mialam juz dzisiaj czasu na pasteryzacje, ale sloiki ladnie "zassaly". Podobnie robilam bigos. Pasteryzowac bede przez nastepne 3 dni. Interesuje mnie Twoje zdanie. Jak dlugo moge przechowywac moje weki? Czy moge przechowywac je w mieszkaniu? Interesuje mnie rowniez wekowanie i przechowywanie zup. Wdzieczna bede za informacje. Pozdrawiam. Elzbieta
A gdzie ten Twoj maz jedzie? Samochodem, ciezarowka??? Nie ma po drodze drogowych restauracji? Jak czytam o tych godzinach wekowania, to jakbym wrocila do sredniowiecza:)) Jak i gdzie bedzie odgrzewal te wspanialosci?? Pozdrawiam tineczka
A ja chciałabym zrobic pulpety w sosie pomidorowym i gołąbki... Jak długo owe przetwory gotowac? Iczymuszę je później przechowywac w lodówce, czy teżwystarczy w ciemnym i chłodnym miejscu?
Z tego co pamiętam ze szkoły to mięso np.pulpety w sosie pasteryzowane raz muszą stac w lodówce,za to pasteryzowane 3 razy po 15 -20 minut może stac w spiżarce.Pozdrawiam
Szukam przepisów na weki z mięsem.Potrzebuje zrobić mężowi na wyjazd,a nie mam pojęcia jak się za to zabrać.Myślałam o takim jakby gulaszu aby potem tylko sobie odgrzał do obiadu
Zawsze slyszalam, ze mieso i rosliny straczkowe jest chyba pewniej 3 razy po pietnascie minut wekowac. Trzy dni z rzedu ze wzgledu na bakterie ktore moga przezyc pierwsze chocby nawet dluzsze wekowanie i ewentualny szkodliwe dla zdrowia zwiazki toksyczne mogace powstac przy rozpadzie bialka. Tak mi sie obilo o uszy jesli sie myle prosze o sprostowanie bo sama jestem ciekawa..
Robiłam zawsze tak że gotowałam40 min,mąż nic nie mówił aby coś było zepsute,może ktoś ma inne zdanie też z chęcią przeczytam,o innych sposobach.
http://wielkiezarcie.com/przepis10155.html
Wieczorem wstawię Wam szczególowo co jak wkłada się do słoików. teraz ide na działkę.
Już jestem, jeśli ktoś jest zainteresowany przechowaniem produktów mięsnych w wekach, proszę wpisywać interesujące was pytania a ja odpowiem. Ponadto jeśli kogoś interesuje produkcja wyrobów mięsnych np.różne kiełbasy, proszę wpisywać pytania, odpowiem.
lajanku spojrzyj na moje powyzsze pytanie. Co o tym sadzisz, jak jest lepiej czy nie ma roznicy?
Wyczytałam ze nie wolno dodawać cebuli i że faktycznie nalezy wekować 3 razy /ja na wyjazdy ok 30-40 min X3
Ja też właśnie słyszałam,żeby nie robić z cebulą.
Cebulę można dodawać, np do wieprzowiny w sosie własnym ale musi być obrumieniona na tłuszczu, dodaje się do mięsa i dusi do stanu półmiękkiego.
Naprawdę pytajcie o szczegóły jakie przetwory chcecie wekować , wtedy mi łatwiej opisać dokładnie cały proces.
Mam karczek i mięso od szynki z tłuszczykiem.Myslałam aby pokroć w kostkę jak na gulasz.Podsmażę,doprawię i w słoiki.
Wieprzowina w smalcu. Z mięsa wieprzowego usuwa się kości, oczyszcza z żył i błon, kraje na plastry grubości do 2 cm, dodaje sól kuchenną w ilości 20-25 g na 1 kg mięsa oraz przyprawy korzenne. Na 1 kg mięsa bierze się od 75-150 g smalcu, im chusze mięso, tym więcej smalcu. Mięso krótko podsmaża się w smalcu, następnie gorącym mięsem i smalcem napełnia się weki, zamyka je i wstawia do kotła z gorącą wodą. Pasteryzuje się weki we wrzącej wodzie w ciągu 70 min, po czym schładza. Po upływie 1-2 dni powtórnie pasteryzuje się również przez 70 min, schładza i przechowuje w ciemnym miejscu.
a ja chciałabym wiedzieć jak zapasteryzować bigos i fasolke po bretońsku
tineczka , nie wazne gdzie jedzie- wazne aby bylo cos dobrego i swiezego.ja mam problem z kotletami!? chyba ze mozna cos wykombinowac innego?proszeee podajcie jakies przepisy smaczne i na zimno i na goraco. dzieki.
Proszę podajcie konkretne przetwory.
Pasteryzacja i jej czas uzależniony jest od tego gdzie przechowujemy. Weki niezwłocznie zamyka się, wstawia do kotła z gorącą wodą i pasteryzuje we wrzącej wodzie w ciągu 80 min, po czym schładza. / Jeżeli przetwory po pierwszej pasteryzacji przechowuje się w temperaturze pokojowej, powtórną pasteryzację wykonuje się po upływie 1 doby, jeżeli w niższej temperaturze pasteryzuje się po upływie 2 dób/ Po upływie 1-2 dób, pasteryzuje się ponownie we wrzącej wodzie, również 80 min. Po ostatniej pasteryzacji przetwór umieszcza się w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Zawekowalam dzisiaj wolowine. Kawalki jak na gulasz obsmazylam na odrobinie oleju z oliwek, dodalam troche pokrojonego pora i rozne przyprawy po czym dosc dlugo dusilam. Miekkie mieso razem z sosem poszlo do sloikow. Nie dodawalam zadnego tluszczu. Niestety nie mialam juz dzisiaj czasu na pasteryzacje, ale sloiki ladnie "zassaly". Podobnie robilam bigos. Pasteryzowac bede przez nastepne 3 dni. Interesuje mnie Twoje zdanie. Jak dlugo moge przechowywac moje weki? Czy moge przechowywac je w mieszkaniu?
Interesuje mnie rowniez wekowanie i przechowywanie zup. Wdzieczna bede za informacje. Pozdrawiam. Elzbieta
A gdzie ten Twoj maz jedzie? Samochodem, ciezarowka??? Nie ma po drodze drogowych restauracji? Jak czytam o tych godzinach wekowania, to jakbym wrocila do sredniowiecza:)) Jak i gdzie bedzie odgrzewal te wspanialosci?? Pozdrawiam tineczka
A ja chciałabym zrobic pulpety w sosie pomidorowym i gołąbki...
Jak długo owe przetwory gotowac? Iczymuszę je później przechowywac w lodówce, czy teżwystarczy w ciemnym i chłodnym miejscu?
Z tego co pamiętam ze szkoły to mięso np.pulpety w sosie pasteryzowane raz muszą stac w lodówce,za to pasteryzowane 3 razy po 15 -20 minut może stac w spiżarce.Pozdrawiam
Dzięki Pati za podpowiedź:)
Taką konserwę zabieram jak wyjeżdżam na dłuższą podróz w strefę euro....http://wielkiezarcie.com/recipe26403.html
A ja myslalam, ze taka...