Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Święta w górach!!

• Autor: malinka16 Data: 2008-11-03 13:51:52

Spędzałyście kiedyś Święta Bożegonarodzenia w górach razem z rodzinš? Jak było? Warto się na takie święta wybrać daleko poza dom?
    Od jakiegoś czasu chodzi mi to po głowie i próbuję namówić rodzicieli, że warto sprobować czegoś nowego.Prawie już mi się to udało, tylko jeszcze szukam jakiegos sprawdzonego pensjonatu/kwatery prywatnej, które organizuja takie rodzinne, zorganizowane święta. Możecie coś dziewczyny polecić?

• Autor: bea39 Data: 2008-11-03 14:02:28

Możecie wynająć sobie domek w Kirach i tam urządzić święta przy cieple ognia w kominku.Wynajem domku to nie taki ogromny koszt, a ta atmosfera.... śnieg, szum drzew, trzaskanie ognia i kolędy...... 

• Autor: alita1403 Data: 2008-11-03 16:04:07

Witaj malinka,może zacznę od tego że w tym roku zamierzałam spędzić Święta w górach ,ale sprawy rodzinne trochę się skomplikowały i nici z wyjazdu.Jeśli mogę coś zasugerować to poleciłabym ci jeden pensjonat w Karpaczu "ARNIKA"  http://www.arnika.maxmedia.pl/.Byłam tam wczesną wiosną jest pięknie ,nie ma takiego tłoku jak w Zakopanym, a jeśli chodzi o sam pensjonat to moim zdaniem nie jest za drogi ,czysty,przemili gospodarze,wspaniała kuchnia . Mam jeszcze namiary na kwaterę prywatną -sprawdzona ,w Sromowcach Niżnych.
    Kocham góry ,często wyjeżdżam aby nacieszyć swoje oczy , a na święta które miałam spędzić w górach namawiała mnie góralka która opowiadała mi o obrzędach i tradycjach np.jazda kuligiem na pasterkę,pieczony  prosiak itp.Zachęcam i pozdrawiam.

• Autor: góralka Data: 2008-11-03 17:46:47

malinka16 jeżeli masz ochote spędzić święta w Karkonoszach zajrzyj tutaj http://www.e-szklarska.com/wille.php (do wyboru,do koloru)polecam wille Potoki albo pensjonat Jagna.alita1403 następnym razem jak wpadniesz w moje góry to daj znać,skrzykniemy się ;)) Pozdrawiam.

• Autor: alita1403 Data: 2008-11-03 20:30:52

Witaj góralka!!!
    Bliżej wiosny i ciepełka wybiorę się w Twoje góry i dam Ci znać.Pozdrowienia.

• Autor: damrataga Data: 2008-11-04 21:50:16

Witaj malinko! Ja byłam w zeszłym roku w Poroninie z mężem i jego rodzicami i bratem. Było naprawdę świetnie, ale bardzo brakowało mi tej krzątaniny przed świętami, i, co tu dużo mówic, mojej rodzinki. Wszystko było podane, naczynia umyte, ale dla mnie to był 'po prostu' wyjazd w góry a nie na Święta! Zabrakło naszej choinki, tego gwaru, gdy zbierze się cała rodzinka, tego 'stresu' kiedy 'mikołaj' musiał szybciutko położyc prezenty pod choinką a siostrzenica akurat w tej chwili musiała pomóc babci szykowac ciasto i kawkę i tej całej atmosfery jaka jest zawsze w domu. Oczywiście, nie odradzam nikomu wyjazdowych Świąt, zwłaszcza w górach (tyle sniegu daaaawno nie widziałam u nas na dzikim zachodzie), to po prostu nie dla mnie. Zapytam mamę męża o szczególy to Ci podeślę. Noclegi z wyżywieniem mieliśmy w Poroninie, można było bez problemu dostac się do Zakopanego busikiem (w Wigilię kończą kursy wcześniej) i tam nacieszyc się zimą:-), albo pospacerowac po okolicy. Mieliśmy też zorganizowany kulig nocny z pieczeniem kiełbasek na ognisku! Rewelacyjna przygoda, ale w tym roku Święta znowu będą takie jak uwielbiam, moi rodzice, teście, rodzeństwo, siostrzeńcy i byc może również rodzice szwagra, czyli jakieś 15 osób!
    Jeszcze tylko 50 dni!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu