Forum

Gawędy o jedzeniu

japonski tort bezowy

• Autor: aniaglińska Data: 2008-11-03 16:34:17

Kochani

Moze ktoś z was posiada przepis na tort bezowy japoński??? Jadłam go jakis czas temu w knajpie i jest niezwykły ale niestety nigdzie nie moge znalezc przepisu

prosze o pomoc

AG

• Autor: smakosia Data: 2008-11-03 17:47:45

Ja niestety nie pomogę, ale poczekaj cierpliwie. Japońską kuchnię zna Mari.Może akurat przeczyta Twoje "wołanie" o pomoc

• Autor: smakosia Data: 2008-11-03 17:50:08

A może Tobie chodziło o tort beżowy a nie bezowy?

Jeśli beżowy, to znalazłam cos takiego: http://www.p rzepisy-kuchenne.info/torty/tort-japonski.php

• Autor: Mari Data: 2008-11-03 22:25:22

Smakosiu, przeceniasz mnie. Nie znam takiego tortu, znajome japonki pytalam o "japonski tort" - zgodnie twierdzily ze najbardziej znany
    japonski tort to biszkopt z bita smietana i swiezymi truskawkami. Pewno ten "japonski bezowy tort" to cos w rodzaju "sledzia po japonsku".
    Nikt w Japonii o tym nie slyszal a nazwa przyjeta jest tylko w Polsce. Pozdrawiam 

• Autor: tineczka Data: 2008-11-03 22:58:43

Dokladnie taka sama reakcje mialam po przeczytaniu pytania o japonski tort bezowy,,,,wyglada na to , ze w kraju mozna nazywac dania jak sie chce:) Czym chata bogata,,,hehehe.

• Autor: aniaglińska Data: 2008-11-08 14:08:16

jadlam ten tort w Akashi (japońska knajpa) i tam jest to tort bezowy wszystkie przepisy jakie znalazlam sa z wisniami a tam z pewnościa nei bylo wiśni:) tort z bezy z gestym kremem (alkoholowym jakims):) moze to pomoże

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-08 14:14:29

to troche brzm jak mnie znany hiszpanski: bezy upieczone jako ciasto w rozmiarze tortownicy przelozone bita smietana z owocami druga wersja kremem maslano-budyniowym z bakaliami i kawa

• Autor: tineczka Data: 2008-11-08 19:39:04

no to ja znam tort "Britta" , spod cieniutkie ciasto a la biszkopt na to beza na calej powierzchni. Potem kroi sie na pol i sklada tort : krem waniljowy, swieze owoce, bita smietana i wierzch z drugiej czesci ciasta . Na wierzchu udekorowane prazonymi platkami migdalow

• Autor: aga9999 Data: 2008-11-08 19:52:39

w moich przepisach jest tort bezowy z kremem kawowym na bazie % :-P http://wielkiezarcie.com/przepis12950.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu