A co tam..... pomyślałam że spróbuję i tutaj.... Poszukujemy pieska rasy Parson russell terrier. Bez znaczenia jest czy to będzie suczka, czy piesek. Mój mąż przejrzał możliwe wszystkie strony internetowe, hodowle, fora, aukcje itp. W zasadzie są i można kupić ale niestety ceny są kosmiczne. Oczywiście pieska chcemy z rodowodem. jedyny warunek to cena, 1500 zł to maksymalnie stawka jaką możemy wydać. Te pieski są drogie i zdajemy sobie sprawę, ale może ktoś z Was wie kto ma do sprzedania takiego milusińskiego. Czasem hodowcy, szczeniaki umaszczone - ich zdaniem – „nie atrakcyjnie” sprzedają taniej. Jeśli ktoś z Was miałby jakieś informacje będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam, ania
jestes pewna, ze chcesz kupować taniej? zwykle oznacza to, ze piesek albo choruje, ma jakieś defekty, lub nie jest w pełni rasowy. obawiałabym się takiego wydatku - bo przecież i tak wydasz pieniądze.
no chyba ze nie przejmujesz się tym czy będzie miał defekty lub tym ze będzie chorowity i jestes gotowa w niego zainwestować serce i kolejne pieniądze - a jeśli tak... to po co pies z rodowodem, każda psina zasługuje przeciez na serce i dom, prawda?
ludzie upierają się na rasowe psy - kupują taniej, a potem, kiedy pies nie spełnia ich wygórowanych oczekiwań, pozbywają się go w przykry sposób - przykry głównie dla pieska, który jest porzucany bo nie był dość dobry.
zastanow sie nad tym dobrze. co jest dla ciebie wazniejsze. bo jesli nie ma na rynku pieska w niższej cenie - tzn ze jest ku temu jakis powód. związek kynologiczny i jego członkowie to grono osob znających się, zwłaszcza w obrębie danej rasy - nie sądzę by ceny ich znacznie się różniły. może poszukaj związku hodowców tej rasy i napisz do nich.
Niekoniecznie jest tak jak piszesz anay. Pies rodowodowy nie moze byc "nie w pelni rasowy". Rodzice sa rodowowi, musza sie wykazac odpowiednimi osiagnieciami wystawowymi, zwiazek kynologioczny musi wydac zgode na krycie suki odpowiednim psem. Nie zmienia to faktu, ze nawet miot po extra rodzicach moze byc rozny i szczeniaki nie zawsze sa extra. Hodowca jest w stanie stwierdzic juz u szczeniaka jak on rokuje, czy spelnia wzorzec rasy, czy ma jakies wady - czasem bardzo drobne, ale dyskwalifikujace psa jako przyszlego reproduktora. I wtedy takiego szczeniaka - rodowodowego - mozna nabyc taniej. Nie sadze, ze jesli komus zalezy na extra szczeniaku to bedzie staral sie kupic taniej, a pozniej bedzie traktowal psa przedmiotowo i chcial go porzucic. sadze, ze buni wlasnie o takiego szczeniaka chodzi - rasowego, z cechami fizycznymi i psychicznymi Parsol Russela ale niekoniecznie przyszlego wystawowca medaliste.
Zdarza sie takze - ze ludziom nie zalezy na wystawianiu psa rasowego i zdobywaniu formalnych kwalifikacji na rozmnazanie. Wowczas mamy do czynienia z sytuacja jaka opisuje jasia. Psy rodowodowe sa rozmnazane bez formalnej zgody Zwiazku Kynologicznego. Szczeniaki po takich rodzicach nie maja rodowodu, ale szczeniaki moga spelniac idealnie wzorzec danej rasy. Czy tak bedzie zalezy tylko i wylacznie od sprzedajacego i jego uczciwoosci. Buniu - proponuje zajrzec na strone Ale Gratka.
Nooo wiesz, jeżeli ktoś "drogiego" psa z rodowodem sprzedaje tanio, to juz jest podejrzane..., bo niby dlaczego sprzedaje go tanio??? Zrozumialabym , gdyby ktos sprzedawał psa czystej rasy - tanio , ale bez rodowodu... to zrozumiałe, bo żeby uzyskać rodowód dla psa , trzeba wiele , wiele wysiłku..tzn wystawy, wyjazdy, opłaty..itd itp.
więc zastanów się , czy chcesz mieć pieska taniego czystej krwi, czy chcesz mieć rodowod dla psa...(a rodowód kosztuje) bo to dwie różne rzeczy pozdrawiam jasia
Dodam jeszcze, że moja bratowa sprzedaje pieski czystej rasy, szczepione, zdrowe, ale bez rodowodu...duzo tańsze...bo, nie ma czasu ani pieniedzy jezdzić z pieskami na wystawy, aby uzyskały właściwe noty... I nie narzeka na brak popytu, mioty są zamowione z rocznym wyprzedzeniem.
Miałam psa po rodzicach z rodowodem ( był poza limitem: rasa: x szczeniaków dla kazdej rasy wyznaczony). Był 100 razy bardziej przedstawicielem swojej rasy niz niejeden z rodowodem ( wilczur): mądry , piękna bydowa. Umarł mając 14 lat. Zastanów się czy chcesz mieć papierek czy psa.?
Zależy po co ten papierek.Jeżeli chcemy psa wystawiać na wystawach,to oczywiście tak.Jeżeli nie,to w zupełności może być po rodowodowych rodzicach.Wtedy mamy zachowaną czystość rasy.Mam suczkę labradora z rodowodem,ale jaj nie wystawiałam.W "psiej szkole" poznałam właścicieli innych psów,którzy też nie chcieli wystawiać swoich.Po jakimś czasie dopuściłam swoja Maxi z takim niewystawianym psem i moje szczeniaczki były po rodowodowych rodzicach.Zostawiłam sobie jednego i teraz mam suczkę z rodowodem,a psa bez.Oba są kochane.
A co tam..... pomyślałam że spróbuję i tutaj....
Poszukujemy pieska rasy Parson russell terrier. Bez znaczenia jest czy to będzie suczka, czy piesek. Mój mąż przejrzał możliwe wszystkie strony internetowe, hodowle, fora, aukcje itp.
W zasadzie są i można kupić ale niestety ceny są kosmiczne. Oczywiście pieska chcemy z rodowodem. jedyny warunek to cena, 1500 zł to maksymalnie stawka jaką możemy wydać. Te pieski są drogie i zdajemy sobie sprawę, ale może ktoś z Was wie kto ma do sprzedania takiego milusińskiego. Czasem hodowcy, szczeniaki umaszczone - ich zdaniem – „nie atrakcyjnie” sprzedają taniej. Jeśli ktoś z Was miałby jakieś informacje będę bardzo wdzięczna.
pozdrawiam,
ania
http://zwierzeta.low.pl/og501552.htm może to cie zainteresuje
jestes pewna, ze chcesz kupować taniej?
zwykle oznacza to, ze piesek albo choruje, ma jakieś defekty, lub nie jest w pełni rasowy.
obawiałabym się takiego wydatku - bo przecież i tak wydasz pieniądze.
no chyba ze nie przejmujesz się tym czy będzie miał defekty lub tym ze będzie chorowity i jestes gotowa w niego zainwestować serce i kolejne pieniądze - a jeśli tak... to po co pies z rodowodem, każda psina zasługuje przeciez na serce i dom, prawda?
ludzie upierają się na rasowe psy - kupują taniej, a potem, kiedy pies nie spełnia ich wygórowanych oczekiwań, pozbywają się go w przykry sposób - przykry głównie dla pieska, który jest porzucany bo nie był dość dobry.
zastanow sie nad tym dobrze. co jest dla ciebie wazniejsze. bo jesli nie ma na rynku pieska w niższej cenie - tzn ze jest ku temu jakis powód. związek kynologiczny i jego członkowie to grono osob znających się, zwłaszcza w obrębie danej rasy - nie sądzę by ceny ich znacznie się różniły.
może poszukaj związku hodowców tej rasy i napisz do nich.
Niekoniecznie jest tak jak piszesz anay. Pies rodowodowy nie moze byc "nie w pelni rasowy". Rodzice sa rodowowi, musza sie wykazac odpowiednimi osiagnieciami wystawowymi, zwiazek kynologioczny musi wydac zgode na krycie suki odpowiednim psem. Nie zmienia to faktu, ze nawet miot po extra rodzicach moze byc rozny i szczeniaki nie zawsze sa extra. Hodowca jest w stanie stwierdzic juz u szczeniaka jak on rokuje, czy spelnia wzorzec rasy, czy ma jakies wady - czasem bardzo drobne, ale dyskwalifikujace psa jako przyszlego reproduktora. I wtedy takiego szczeniaka - rodowodowego - mozna nabyc taniej.
Nie sadze, ze jesli komus zalezy na extra szczeniaku to bedzie staral sie kupic taniej, a pozniej bedzie traktowal psa przedmiotowo i chcial go porzucic. sadze, ze buni wlasnie o takiego szczeniaka chodzi - rasowego, z cechami fizycznymi i psychicznymi Parsol Russela ale niekoniecznie przyszlego wystawowca medaliste.
Zdarza sie takze - ze ludziom nie zalezy na wystawianiu psa rasowego i zdobywaniu formalnych kwalifikacji na rozmnazanie. Wowczas mamy do czynienia z sytuacja jaka opisuje jasia. Psy rodowodowe sa rozmnazane bez formalnej zgody Zwiazku Kynologicznego. Szczeniaki po takich rodzicach nie maja rodowodu, ale szczeniaki moga spelniac idealnie wzorzec danej rasy. Czy tak bedzie zalezy tylko i wylacznie od sprzedajacego i jego uczciwoosci.
Buniu - proponuje zajrzec na strone Ale Gratka.
Nooo wiesz, jeżeli ktoś "drogiego" psa z rodowodem sprzedaje tanio, to juz jest podejrzane..., bo niby dlaczego sprzedaje go tanio???
Zrozumialabym , gdyby ktos sprzedawał psa czystej rasy - tanio , ale bez rodowodu...
to zrozumiałe, bo żeby uzyskać rodowód dla psa , trzeba wiele , wiele wysiłku..tzn wystawy, wyjazdy, opłaty..itd itp.
więc zastanów się , czy chcesz mieć pieska taniego czystej krwi, czy chcesz mieć rodowod dla psa...(a rodowód kosztuje)
bo to dwie różne rzeczy
pozdrawiam jasia
Dodam jeszcze, że moja bratowa sprzedaje pieski czystej rasy, szczepione, zdrowe, ale bez rodowodu...duzo tańsze...bo, nie ma czasu
ani pieniedzy jezdzić z pieskami na wystawy, aby uzyskały właściwe noty...
I nie narzeka na brak popytu, mioty są zamowione z rocznym wyprzedzeniem.
Miałam psa po rodzicach z rodowodem ( był poza limitem: rasa: x szczeniaków dla kazdej rasy wyznaczony). Był 100 razy bardziej przedstawicielem swojej rasy niz niejeden z rodowodem ( wilczur): mądry , piękna bydowa. Umarł mając 14 lat.
Zastanów się czy chcesz mieć papierek czy psa.?
Zależy po co ten papierek.Jeżeli chcemy psa wystawiać na wystawach,to oczywiście tak.Jeżeli nie,to w zupełności może być po rodowodowych rodzicach.Wtedy mamy zachowaną czystość rasy.Mam suczkę labradora z rodowodem,ale jaj nie wystawiałam.W "psiej szkole" poznałam właścicieli innych psów,którzy też nie chcieli wystawiać swoich.Po jakimś czasie dopuściłam swoja Maxi z takim niewystawianym psem i moje szczeniaczki były po rodowodowych rodzicach.Zostawiłam sobie jednego i teraz mam suczkę z rodowodem,a psa bez.Oba są kochane.