Forum

Kuchenne porady

Mięso w soli

• Autor: mariateresa Data: 2008-11-04 23:58:03

Kochani -  wybieram się   " z motyką na słońce " 
    -  chciałabym zaskoczyć gości mięsem pieczonym w soli.
    Wiem tylko tyle,  że jest soczyste i bardzo smaczne.   Nigdy nie jadłam.
    Nie musi być konkretny przepis,  -  każda Wasza rada i wskazówka będzie na wagę złota.
    Mam móstwo  pytań
     1.  Jakie mięso będzie najlepsze ?  ( karkówka,  łopatka,  schab...lub inne ? )
     2.  Lepsza będzie " kulka "  -  czy kawałki ?
     3.  Czy mięso wczesniej musi być zamarynowane ?     
     4.  Sół wymieszać tylko z wodą -  czy powinno być jajko ?  
     5.  Mięso solą  tylko obłożyć  z wierzchu -  czy na soli powinno ono leżeć ?
     6.  Jaki czas pieczenia -  i temperatura ?
     7.  Skorupkę solną  zdjąć z mięsa zaraz po wyjęciu z piekarnika ?
     8,  9,  10.   11........
    Tyle jeszcze pytań -  aż trochę wstyd....

Najserdeczniej  Was pozdrawiam !

• Autor: Glumanda Data: 2008-11-05 06:22:36

Jestes bardzo odwazna, skoro nigdy czegos nie jadlas....chcesz zaraz gosci zaprosic i zaserwowac im twoje danie doswiadczalne! Byc moze, ze wszystko bedzie wspaniale... jednak mimo tej odwagi, moze lepiej byloby wyprobowac nowosci na samym sobie a potem zrobic to samo dla gosci :)
    Nie mam konkretnego przepisu ..wiem tylko ze sol miesza sie z bialkiem. Powodzenia :)

• Autor: evro Data: 2008-11-05 07:24:55

przepis podpatrzony w Galerii Potraw-  (cały kawał) karczek nasmarowany grubą warstwą musztardy z całymi ziarnami gorczycy ułożony na grubej warstwie soli do piekarnika, bez obracania i innych przypraw, piekarnik rozgrzany bodajże do 200 stopni, pieczenie w zależności od wielkości porcji.Podobno wychodzi świetny, soczysty.Można w ten sobosób potraktować inne mięsa.

• Autor: aga9999 Data: 2008-11-05 08:00:27

Robiłam wg tego przepisu. Mięso wychodzi genialne. polecam. Ja w ten sposob pieke szynke oraz karkowke. Wbrew pozorom nie jest za slone, a takie mialam obawy na poczatku.

• Autor: mariateresa Data: 2008-11-05 15:21:29

Glumando -  taka odważna to ja nie jestem -  urodziny są w grudniu, i  planowałam -   kierując się Waszymi przepisami i wskazówkami -  zrobić " próbę generalną."
    Serdecznie dziękuję  za  wasze odpowiedzi,  porady i link do przepisu. 
    Pozdrawiam !

• Autor: jola Data: 2008-11-05 07:29:46

http://wielkiezarcie.com/przepis9703.html

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-05 08:44:04

sposob zjedzony i wyprobowany:

kawalek karczku niczym nie doprawiony kladlam na grubej na okolo 0.5 cm warstwie soli. Oblepilam drugim pol kilogramem soli wymieszanym z bialkiem. Porzadnie docisnelam i do pieca najpierw 200 potem 180 stopni ´. Sol mialam zwykla choc lepsza podobno jest gruboziarnista morska. Pieklo sie jak zwykle - zaleznie od wielkosci. Ja pieklam poltora godziny. Skorupke trzeba bylo potraktowac mlotkiem :-) Mieso wyszlo soczyste, nieslone i smakowalo (mimo braku przypraw) jak doprawione, smak delikatny taki jak mieso powinno smakowac. W zadnym wypadku nie byl to smak mdly, nikt nie mogl uwierzyc, ze bez przypraw pieczone

Nastepnym razem moze zrobie z musztarda lub ziolami ?

Przejdź do pełnej wersji serwisu