No właśnie....ile waży biszkopt,taki tortowy,dość wysoki(daje się przekroić na 3 części) o średnicy mniej więcej 26-28 cm???Chodzi mi o sam biszkopt,bez mas,kremów czy innych ozdób.
Crystal,widzę,że świetnie się bawisz.Chodzi o to,że moja ciocia dostała propozycje pieczenia biszkoptów i sprzedawania ich.Zastanawiam się ile może ważyć taki biszkopt i w związku z tym jaką cene liczyć za kilogram bo właśnie tak ma być sprzedawany.
Crystal się nie bawi, po prostu dała Ci odpowiedź (najprostszy sposób żeby się dowiedzieć ile waży biszkopt), nie wydaje mi się żeby ktoś kiedyś ważył upieczony biszkopt, a może się mylę, może ktoś Ci odpowie? A z drugiej strony jak dasz np. 30 dag. mąki i tyleż cukru, razem 60 dag + waga jajek to chyba wyjdzie ile waży taki tort. U mnie się sprawdziło z chlebem, po upieczeniu ważył tyle samo co produkty.
Biszkopt waży na pewno mniej po upieczeniu niż przed. Chyba że z zakalcem, to może ważyć tyle samo. ;) Na dniach upiekę taki i napiszę wagę. Chyba, że mnie ktoś wyprzedzi. :)
nic, ale w czasie pieczenia ciasta zachodza reakcje chemiczne para woda wydostaje sie z ciasta...to tez trzeba wziasc pod uwage. Ciasto zmienia objetosc moze zmieniac tez wage raz mniej raz wiecej zaleznie od gatunku ciasta i sposobu przygotowania...
tak tak, pewnie w jakimś stopniu część -chocby wody- wyparuje...ale myślę, że nie są to jakieś znaczące ilości...trzeba to sprawdzić na własnym cieście :)
Monciu - być może Gitan ma rację - choć różnie z tymi biszkoptami bywa i waga produktów nie musi odpowiadać wadze wypieku. Czasami wyjmę z pieca udany - wyrośnięty biszkopt - ale w ręce go czuję - trudno mi określić teraz ciężar w gramach - ale ok. 350 - 400 ?. Natomiast biszkopt który jest w moim ostatnim przepisie ( 28 cm ) - to było " piórko " jakbym tylko formę trzymała. Więc jeśli ktoś Ci napisze - 350 gram a kto inny - 450 gram , - to obydwie wagi mogą być prawdziwe. Pozdrawiam !
Napewno trzeba upiec i zważyć. Raczej żadna kuchareczka tego nie robi ,bo i po co.Myślę jednak ,że jeśli to ma być do sprzedaży to każda sztuka powinna być ważona.
no i zobaczcie ...tak mniej więcej koszt domowego ciasta np tortu- chyba nie jest bardzo wysoki....tzn- na pewno nie na tyle, ile wskazywałyby ceny np w kawiarniach czy cukierniach. Dlaczego słodycze są tak drogie- np. ciastka kruche przecietnie kosztują od 10- 20 zł. A przecież można upiec za grosze. To "tylko" mąka, cukier i tłuszcz. Straszna przebitka...( nie liczę kosztów produkcji- prąd itp)...ale mimo wszystko... :/
No właśnie....ile waży biszkopt,taki tortowy,dość wysoki(daje się przekroić na 3 części) o średnicy mniej więcej 26-28 cm???Chodzi mi o sam biszkopt,bez mas,kremów czy innych ozdób.
upiec biszkopt! wsadz na wagę a otrzymasz odpowiedz!
Crystal,widzę,że świetnie się bawisz.Chodzi o to,że moja ciocia dostała propozycje pieczenia biszkoptów i sprzedawania ich.Zastanawiam się ile może ważyć taki biszkopt i w związku z tym jaką cene liczyć za kilogram bo właśnie tak ma być sprzedawany.
Crystal się nie bawi, po prostu dała Ci odpowiedź (najprostszy sposób żeby się dowiedzieć ile waży biszkopt), nie wydaje mi się żeby ktoś kiedyś ważył upieczony biszkopt, a może się mylę, może ktoś Ci odpowie?
A z drugiej strony jak dasz np. 30 dag. mąki i tyleż cukru, razem 60 dag + waga jajek to chyba wyjdzie ile waży taki tort. U mnie się sprawdziło z chlebem, po upieczeniu ważył tyle samo co produkty.
Biszkopt waży na pewno mniej po upieczeniu niż przed. Chyba że z zakalcem, to może ważyć tyle samo. ;) Na dniach upiekę taki i napiszę wagę. Chyba, że mnie ktoś wyprzedzi. :)
a co jest cięższe - kilo goździ, czy kilo pierza?
nic, ale w czasie pieczenia ciasta zachodza reakcje chemiczne para woda wydostaje sie z ciasta...to tez trzeba wziasc pod uwage. Ciasto zmienia objetosc moze zmieniac tez wage raz mniej raz wiecej zaleznie od gatunku ciasta i sposobu przygotowania...
tak tak, pewnie w jakimś stopniu część -chocby wody- wyparuje...ale myślę, że nie są to jakieś znaczące ilości...trzeba to sprawdzić na własnym cieście :)
Biszkopt z 5 jaj, 160g mąki i 200g cukru po upieczeniu waży 485g
Monciu - być może Gitan ma rację - choć różnie z tymi biszkoptami bywa
i waga produktów nie musi odpowiadać wadze wypieku.
Czasami wyjmę z pieca udany - wyrośnięty biszkopt - ale w ręce go czuję
- trudno mi określić teraz ciężar w gramach - ale ok. 350 - 400 ?.
Natomiast biszkopt który jest w moim ostatnim przepisie ( 28 cm ) - to było " piórko "
jakbym tylko formę trzymała.
Więc jeśli ktoś Ci napisze - 350 gram
a kto inny - 450 gram ,
- to obydwie wagi mogą być prawdziwe. Pozdrawiam !
Napewno trzeba upiec i zważyć. Raczej żadna kuchareczka tego nie robi ,bo i po co.Myślę jednak ,że jeśli to ma być do sprzedaży to każda sztuka powinna być ważona.
no i zobaczcie ...tak mniej więcej koszt domowego ciasta np tortu- chyba nie jest bardzo wysoki....tzn- na pewno nie na tyle, ile wskazywałyby ceny np w kawiarniach czy cukierniach. Dlaczego słodycze są tak drogie- np. ciastka kruche przecietnie kosztują od 10- 20 zł. A przecież można upiec za grosze. To "tylko" mąka, cukier i tłuszcz. Straszna przebitka...( nie liczę kosztów produkcji- prąd itp)...ale mimo wszystko... :/