Forum

Kuchenne porady

Ile waży biszkopt???

  • Autor: Mońcia Data: 2008-11-05 13:43:36

    No właśnie....ile waży biszkopt,taki tortowy,dość wysoki(daje się przekroić na 3 części) o średnicy mniej więcej 26-28 cm???Chodzi mi o sam biszkopt,bez mas,kremów czy innych ozdób.

  • Autor: crystal Data: 2008-11-05 13:51:48

    upiec biszkopt! wsadz na wagę a otrzymasz odpowiedz!

  • Autor: Mońcia Data: 2008-11-05 14:44:23

    Crystal,widzę,że świetnie się bawisz.Chodzi o to,że moja ciocia dostała propozycje pieczenia biszkoptów i sprzedawania ich.Zastanawiam się ile może ważyć taki biszkopt i w związku z tym jaką cene liczyć za kilogram bo właśnie tak ma być sprzedawany.

  • Autor: basia19 Data: 2008-11-05 14:51:12

    Crystal się nie bawi, po prostu dała Ci odpowiedź (najprostszy sposób żeby się dowiedzieć ile waży biszkopt), nie wydaje mi się żeby ktoś kiedyś ważył upieczony biszkopt, a może się mylę, może ktoś Ci odpowie?
    A z drugiej strony jak dasz np. 30 dag. mąki i tyleż cukru, razem 60 dag + waga jajek to chyba wyjdzie ile waży taki tort. U mnie się sprawdziło z chlebem, po upieczeniu ważył tyle samo co produkty.

  • Autor: Sztutowiak Data: 2008-11-05 15:58:38

    Biszkopt waży na pewno mniej po upieczeniu niż przed. Chyba że z zakalcem, to może ważyć tyle samo. ;) Na dniach upiekę taki i napiszę wagę. Chyba, że mnie ktoś wyprzedzi. :)

  • Autor: anneau Data: 2008-11-06 17:23:09

    a co jest cięższe - kilo goździ, czy kilo pierza?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-06 18:10:12

    nic, ale w czasie pieczenia ciasta zachodza reakcje chemiczne para woda wydostaje sie z ciasta...to tez trzeba wziasc pod uwage. Ciasto zmienia objetosc moze zmieniac tez wage raz mniej raz wiecej zaleznie od gatunku ciasta i sposobu przygotowania...

  • Autor: anneau Data: 2008-11-07 15:05:16

    tak tak, pewnie w jakimś stopniu część -chocby wody- wyparuje...ale myślę, że nie są to jakieś znaczące ilości...trzeba to sprawdzić na własnym cieście :)

  • Autor: gitan Data: 2008-11-05 16:35:48

    Biszkopt z 5 jaj, 160g mąki i 200g cukru po upieczeniu waży 485g

  • Autor: mariateresa Data: 2008-11-05 18:09:39

    Monciu -  być może Gitan ma rację -  choć różnie z tymi biszkoptami bywa
    i waga produktów nie musi odpowiadać wadze wypieku.  
    Czasami wyjmę z pieca udany -  wyrośnięty biszkopt -  ale w ręce go czuję
    - trudno mi określić teraz  ciężar w gramach -  ale ok.  350 - 400 ?.
    Natomiast biszkopt który jest w moim ostatnim przepisie   ( 28 cm )  -  to było  " piórko "
    jakbym tylko formę trzymała.
    Więc jeśli ktoś Ci napisze -  350 gram
    a kto inny  -   450 gram ,   
    -  to obydwie wagi mogą być prawdziwe.    Pozdrawiam !

  • Autor: crisen Data: 2008-11-05 19:37:37

     Napewno trzeba upiec i zważyć. Raczej żadna kuchareczka tego nie robi ,bo i po co.Myślę jednak ,że jeśli to ma być do sprzedaży to każda sztuka powinna być ważona.

  • Autor: anneau Data: 2008-11-07 15:08:31

    no i zobaczcie ...tak mniej więcej koszt domowego ciasta np tortu- chyba nie jest bardzo wysoki....tzn- na pewno nie na tyle, ile wskazywałyby ceny np w kawiarniach czy cukierniach. Dlaczego słodycze są tak drogie- np. ciastka kruche przecietnie kosztują od 10- 20 zł. A przecież można upiec za grosze. To "tylko" mąka, cukier i tłuszcz. Straszna przebitka...( nie liczę kosztów produkcji- prąd itp)...ale mimo wszystko... :/

Przejdź do pełnej wersji serwisu