Forum

Kuchenne porady

Mleko zagęszczone niesłodzone ?

  • Autor: kika1 Data: 2008-11-07 21:52:50

    Trochę mnie wstyd że codziennie zawracam Wam głowę i coś się dopytuję. Ale dzisiaj robiłm porządki w lodówce i gdzieś z tyłu zaplątały się dwie puszki mleka zagęszczonego niesłodzonego , nie pamiętam na co to było kupione a termin sie kończy .Podpowiedzcie do czego można je wykorzystać.

  • Autor: Wkn Data: 2008-11-07 22:11:13

    Przyznam się bez bicia, że mleko niesłodzone wykorzystuję wyłącznie do produkcji likierów - np. ajerkoniaku lub jakiegoś likieru kawowego.

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-11-07 22:25:49

    http://wielkiezarcie.com/przepis31709.html polecam pyszny, orzechowy krem, można przełożyć nim biszkpt tak jak tort, można napełnić babeczki, można wyłożyć na kruchy spód i na to śmietana itp., niedawno robiłam też rogaliki drożdżowe z tą masą i wyszły pyszne.

  • Autor: Iloria Data: 2008-11-07 22:48:57

    Ja używam mleka niesłodzonego do pianki. Ubijam połowę mleka i dodaje rozpuszczoną chłodna galaretkę i znów chwilkę ubijam. Z druga połową mleka robię to samo. Obie części wykładam kolejno do tortownicy wyłożonej np. biszkoptami i wkładam do lodówki. Można zalać galaretką a w piankę wcisnąć owoce. Szybkie, niedrogie i pyszne a smakuje jak ptasie mleczko. :D
    Pozdrawiam!

  • Autor: crisen Data: 2008-11-07 23:04:26

    Iloria a czy mleko się ubije tak jak śmietana? Pytam bo już dawno miałam ochotę na taką masę ale nie mam odwagi gdyż nie wiem jak ma wyglądać ubite mleko.

  • Autor: frankafiranka Data: 2008-11-08 01:05:43

    Niesłodzone mleko ubije się na piankę, ale z mojego doświadczenia wynika, że musi być schłodzone.

  • Autor: frankafiranka Data: 2008-11-07 23:01:47

    Możesz zrobić torcik: http://wielkiezarcie.com/przepis22231.html
    Albo lekkość: http://wielkiezarcie.com/przepis19531.html

    Pozdrawiam :)

  • Autor: *agnieszka* Data: 2008-11-08 06:42:43

    http://wielkiezarcie.com/przepis13758.html
    A może coś takiego. Bardzo szybko się ten torcik robi i jest bardzo smaczny

  • Autor: kika1 Data: 2008-11-08 17:09:04

    Bardzo wszystkim dziękuje teraz czas zabrać się do roboty ( a tak swoją drogą nie myślałam że mleko można ubić- i znów coś nowego wiem ) Jeszcze raz dziękuję duża buźka dla wszystkich.

Przejdź do pełnej wersji serwisu