Forum

Kuchenne porady

Jabłka kosztele

• Autor: rolnik Data: 2008-11-08 16:44:54

Co można zrobić z jabłek koszteli, czy znacie jakies przepisy?

• Autor: Wkn Data: 2008-11-08 17:36:07

Przypuszczam, że masz tego większą ilość, w przeciwnym razie pytanie nie padłoby.
    Kosztele są wyjątkowo smakowitymi jabłkami do bezpośredniej degustacji.
    Mając jednak ich nadmiar, na pewno zrobiłabym z kilku kompot z dodatkiem cukru waniliowego i goździków - ot prościzna.
    Pyszne jest najzwyklejsze pieczone ze skórą jabłko, wcześniej wydrążone i nafaszerowane konfiturą, np. wiśniową lub porzeczkową - rozmarzyłam się.
    Można wkroić do racuchów, zetrzeć na grubej tarce do placków z jabłkami.
    Chyba własnie na takie niewyrafinowane przepisy przeznaczyłabym te pyszne jabłka, jesli tylko nie udałoby mi się ich wcisnąć sobie do brzucha na surowo! :)

• Autor: bahus Data: 2008-11-08 17:38:15

Użytkownik rolnik napisał w wiadomości:
    > Co można zrobić z jabłek koszteli, czy znacie jakies przepisy?

Proponuję zrobić przecier pomidorowy...
    Bahus

• Autor: Wkn Data: 2008-11-08 18:29:31

Ten to jak zwykle, z grubego Bahusa przywalił, oj oj...
    Że nam się go zachciało na moderatora

• Autor: basiaaa Data: 2008-11-08 18:57:10

Ja ostatnio dużo nasuszyłam jabłek i to różnego gatunku.Nie lubię jak się coś marnuje .Zimą jak znalazł.
    Nawet moja wnuczka , która nie przepada za świeżymi jabłkami , dopytuje się o suszone jabłka .Może jesć całymi garściami i uważa ,że są lepsze niż guma do żucia.    Polecam .

• Autor: bahus Data: 2008-11-08 19:03:34

Użytkownik basiaaa napisał w wiadomości:
    > Ja ostatnio dużo nasuszyłam jabłek i to różnego gatunku.Nie lubię jak się coś
    > marnuje .Zimą jak znalazł.Nawet moja wnuczka , która nie przepada za świeżymi
    > jabłkami , dopytuje się o suszone jabłka .Może jesć całymi garściami i uważa
    > ,że są lepsze niż guma do żucia. Polecam .

Ale tu chodziło o jabłka KOSZTELE a nie o " jabłka różnego gatunku"
    Bahus

• Autor: Romek Data: 2008-11-08 19:08:22

zjesc

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-11-08 21:50:43

Uwielbiam kosztele:)najlepiej mi smakują starte na tarce, jak dla niemowlaczków, zresztą nie tylko mnie:) Natrzeć ich dużo,podzielić z rodzinką bo wtedy akurat jak je robię wszyscy chcą. a potem jeść łyżeczką! mniammmmm,nie ma nic lepszego.

• Autor: Regina Florczak Data: 2010-10-25 19:41:55

Tak smakują wszystkie słodkie jabłka:-)))))))))))))

• Autor: rolnik Data: 2008-11-09 07:27:15

Dziekuje wszystkim za porady, szczególnie bahusowi, spróbuje zrobic koncentrat pomidorowy.

• Autor: ekkore Data: 2008-11-09 08:40:18

koncentrat może nie. Ale domowy ketchup na pewno. musisz tylko dodać pomidory. A także marchew, seler, pietruszkę, paprykę czerwoną. Palce lizać!

• Autor: bahus Data: 2008-11-09 23:43:59

rolnik....to był oczywiście żart. Jabłka kosztele  jako bardzo "stary" gatunek bardzo lubię. W Poznaniu istnieje szkółka, która przywraca stare gatunki...w zeszłym roku kupiłem kosztelę i malinówkę. Mam szczęście bo się przyjęły.
    Bahus

• Autor: Dun Saithne Data: 2010-10-25 18:55:36

Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
    > rolnik....to był oczywiście żart. Jabłka kosztele  jako bardzo
    > "stary" gatunek bardzo lubię. W Poznaniu istnieje szkółka, która
    > przywraca stare gatunki...w zeszłym roku kupiłem kosztelę i malinówkę.
    > Mam szczęście bo się przyjęły.Bahus

Czy mogłam bym dostać dokładny ades tej szkółki w Poznaniu, Kosztele to mije ulubione jabłka- smak dzieciństwa.
    A na swojej działce chciałam mieć stare (dawne) odmiany dzrew owocowych.Tak żeby na przyjazd moich Mc...wnuków dzewa były dorodne i owocowały.

• Autor: Regina Florczak Data: 2010-10-25 19:30:16

Powiedz, czego można nie robić z tego gatunku jabłek, słodkie o pięknym zapachu i bardzo witaminowe. W Łodzi na wiosnę i jesień mamy giełdę i można kupić ciekawe gatunki roślin również tych starych ( kosztelki są najlepsze)

Przejdź do pełnej wersji serwisu