każdy przepis na zwykłych drożdżach. Tylko przeliczasz drożdże. 25 g zwykłych to 7g suchych. Tylko musisz uważać z ciepłością mleka - drożdże suszone są bardzo wrażliwe na temperaturę i szybko umierają (dlatego ich nie lubię). Do nich musi być mleko letnie.
dokładnie tak samo. Zaczyn, a potem, jak już narośnie jak w przepisie. Jak nie urośnie - znaczy, że drożdże były stare albo mleko za ciepłe Tyle, że - powtórzę po raz kolejny - mleko musi być letnie! drożdże świeże znoszą bez problemów wyższą temperaturę
jak widzisz ze uroslo i podwoilo objetosc. Osobiscie z drozdzami suchymi zaczynu nie robie - wsypuje je bezposrednio do miski z maka, dodaje reszte skladnikow wyrabiam i zostawiam by uroslo. Powodzenia
jajka+margaryna+cukier - miksujemy dodajemy mąkę + drożdże + mleko odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny wyrośnięte wymieszać drewnianą łyżką i włożyć do formy. piec w piekarniku nagrzanym w temp. 180-200 stopni piec 30-40 min. to zależy od piekarnika i gotowe SMACZNEGO!! :)))
Użytkownik marzena_gabi napisał w wiadomości: > A proszę bardzo to przepis na ciasto drożdżowe na suchych drożdżach1/2 kg > mąki2 opakowania suchych drożdży (dr. Oetker)1 całe jajko3 > żółtkaszczypta soliszklanka ciepłego mleka1/2 kostki miękkiej > margarynyszklanka cukruzapach waniliowyjajka+margaryna+cukier - > miksujemydodajemy mąkę + drożdże + mlekoodstawiamy do wyrośnięcia na > półtorej godzinywyrośnięte wymieszać drewnianą łyżką i włożyć do > formy.piec w piekarniku nagrzanym w temp. 180-200 stopnipiec 30-40 min. to > zależy od piekarnika i gotoweSMACZNEGO!! :)))
każdy przepis na zwykłych drożdżach. Tylko przeliczasz drożdże. 25 g zwykłych to 7g suchych. Tylko musisz uważać z ciepłością mleka - drożdże suszone są bardzo wrażliwe na temperaturę i szybko umierają (dlatego ich nie lubię). Do nich musi być mleko letnie.
czy znaczy to ze zaczyn mam przygotowac z suszonych drozdzy tak samo jak ze swiezych? czy wyrabianie ciasta odbywa sie inaczej ?
dokładnie tak samo. Zaczyn, a potem, jak już narośnie jak w przepisie. Jak nie urośnie - znaczy, że drożdże były stare albo mleko za ciepłe
Tyle, że - powtórzę po raz kolejny - mleko musi być letnie! drożdże świeże znoszą bez problemów wyższą temperaturę
wielkie dziekuje!!!
zabieram sie do pracy...
http://wielkiezarcie.com/przepis15682.html to jest ciasto z suchych drożdży
slicznie dziekuje...
Zosiu... jak dlugo mam czekac z tym wyrosnieciem ciasta? skad mam wiedziec ze juz czas z nim do pieca? pozdrawiam :))
jak widzisz ze uroslo i podwoilo objetosc. Osobiscie z drozdzami suchymi zaczynu nie robie - wsypuje je bezposrednio do miski z maka, dodaje reszte skladnikow wyrabiam i zostawiam by uroslo. Powodzenia
to juz teraz wszystko wiem, wielkie dziekuje...pozdrawiam
Drozdzy w proszku nie rozrabiam mlekiem tylko wsypuje bezposrednio do maki - 1 paczuszka ( 7g) starcza na pol kilograma maki :)
A proszę bardzo to przepis na ciasto drożdżowe na suchych drożdżach
1/2 kg mąki
2 opakowania suchych drożdży (dr. Oetker)
1 całe jajko
3 żółtka
szczypta soli
szklanka ciepłego mleka
1/2 kostki miękkiej margaryny
szklanka cukru
zapach waniliowy
jajka+margaryna+cukier - miksujemy
dodajemy mąkę + drożdże + mleko
odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny
wyrośnięte wymieszać drewnianą łyżką i włożyć do formy.
piec w piekarniku nagrzanym w temp. 180-200 stopni
piec 30-40 min. to zależy od piekarnika i gotowe
SMACZNEGO!! :)))
Użytkownik marzena_gabi napisał w wiadomości:
> A proszę bardzo to przepis na ciasto drożdżowe na suchych drożdżach1/2 kg
> mąki2 opakowania suchych drożdży (dr. Oetker)1 całe jajko3
> żółtkaszczypta soliszklanka ciepłego mleka1/2 kostki miękkiej
> margarynyszklanka cukruzapach waniliowyjajka+margaryna+cukier -
> miksujemydodajemy mąkę + drożdże + mlekoodstawiamy do wyrośnięcia na
> półtorej godzinywyrośnięte wymieszać drewnianą łyżką i włożyć do
> formy.piec w piekarniku nagrzanym w temp. 180-200 stopnipiec 30-40 min. to
> zależy od piekarnika i gotoweSMACZNEGO!! :)))
Co z tą solą i zapachem? :-)