Forum

Kuchenne porady

Kochani!!! potrzebuje pilnie przepisu na ciasto drozdzowe na suszonych drozdzach!!!

  • Autor: paulinaaa Data: 2008-11-09 14:11:38

  • Autor: ekkore Data: 2008-11-09 14:23:13

    każdy przepis na zwykłych drożdżach. Tylko przeliczasz drożdże. 25 g zwykłych to 7g  suchych. Tylko musisz uważać z ciepłością mleka - drożdże suszone są bardzo wrażliwe na temperaturę i szybko umierają (dlatego ich nie lubię). Do nich musi być mleko letnie.

  • Autor: paulinaaa Data: 2008-11-09 14:25:41

    czy znaczy to ze zaczyn mam przygotowac z suszonych drozdzy tak samo jak ze swiezych? czy wyrabianie ciasta odbywa sie inaczej ?

  • Autor: ekkore Data: 2008-11-09 14:31:26

    dokładnie tak samo. Zaczyn, a potem, jak już narośnie jak w przepisie. Jak nie urośnie - znaczy, że drożdże były stare  albo mleko za ciepłe
    Tyle, że - powtórzę po raz kolejny - mleko musi być letnie! drożdże świeże znoszą bez problemów wyższą temperaturę

  • Autor: paulinaaa Data: 2008-11-09 14:33:52

    wielkie dziekuje!!! zabieram sie do pracy...

  • Autor: zosia-k Data: 2008-11-09 14:32:05

    http://wielkiezarcie.com/przepis15682.html to jest ciasto z suchych drożdży

  • Autor: paulinaaa Data: 2008-11-09 14:35:27

    slicznie dziekuje...

  • Autor: paulinaaa Data: 2008-11-09 14:40:08

    Zosiu... jak dlugo mam czekac z tym wyrosnieciem ciasta? skad mam wiedziec ze juz czas z nim do pieca? pozdrawiam :))

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-09 14:54:29

    jak widzisz ze uroslo i podwoilo objetosc. Osobiscie z drozdzami suchymi zaczynu nie robie - wsypuje je bezposrednio do miski z maka, dodaje reszte skladnikow wyrabiam i zostawiam by uroslo. Powodzenia

  • Autor: paulinaaa Data: 2008-11-09 17:25:39

    to juz teraz wszystko wiem, wielkie dziekuje...pozdrawiam

  • Autor: nadia Data: 2008-11-09 19:15:39

    Drozdzy w proszku nie rozrabiam mlekiem tylko wsypuje bezposrednio do maki - 1 paczuszka ( 7g) starcza na pol kilograma maki :)

  • Autor: marzena_gabi Data: 2008-11-09 21:47:12

    A proszę bardzo to przepis na ciasto drożdżowe na suchych drożdżach

    1/2 kg mąki
    2 opakowania suchych drożdży (dr. Oetker)
    1 całe jajko
    3 żółtka
    szczypta soli
    szklanka ciepłego mleka
    1/2 kostki miękkiej margaryny
    szklanka cukru
    zapach waniliowy

    jajka+margaryna+cukier - miksujemy
    dodajemy mąkę + drożdże + mleko
    odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny
    wyrośnięte wymieszać drewnianą łyżką i włożyć do formy.
    piec w piekarniku nagrzanym w temp. 180-200 stopni
    piec 30-40 min. to zależy od piekarnika i gotowe
    SMACZNEGO!! :)))

  • Autor: Czeslaw Data: 2009-11-27 15:36:39

    Użytkownik marzena_gabi napisał w wiadomości:
    > A proszę bardzo to przepis na ciasto drożdżowe na suchych drożdżach1/2 kg
    > mąki2 opakowania suchych drożdży (dr. Oetker)1 całe jajko3
    > żółtkaszczypta soliszklanka ciepłego mleka1/2 kostki miękkiej
    > margarynyszklanka cukruzapach waniliowyjajka+margaryna+cukier -
    > miksujemydodajemy mąkę + drożdże + mlekoodstawiamy do wyrośnięcia na
    > półtorej godzinywyrośnięte wymieszać drewnianą łyżką i włożyć do
    > formy.piec w piekarniku nagrzanym w temp. 180-200 stopnipiec 30-40 min. to
    > zależy od piekarnika i gotoweSMACZNEGO!! :)))

    Co z tą solą i zapachem? :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu