No właśnie, kochani jak zabezpieczacie przed zimą trawę pampasową? W zeszłym roku naczytałam się o tym na różnych forach ogrodniczych. Miałam 4 małe kępy tej trawy. W efekcie nabytej wiedzy obsypałam je korą i okręciłam czarną agrowłókniną.Finał był taki,że tylko jedna kępa przezimowała -pozostałe trzy po prostu zgniły i już nie odrodziły się od korzeni /na co skrycie liczyłam/ Ta jedyna wyrosła przez lato bardzo- ma ok 150cm wysokości i bardzo bym chciała,żeby szczęśliwie przeczekała zimę. Może macie jakieś sprawdzone sposoby???
Kuźwa, za co...przecież nawet na zdjęciach z Otomina ma długie włosy, a że tak szybko mu urosły do 150 cm to "siem zdziwłem"..i że obca istota dba o nie...to moja wina (???).. ... o czym Wy swintuchy myślicie....jeny ..co za ludzie...wszędzie tylko świntuszenie i to kto MODERATORY...
No właśnie, kochani jak zabezpieczacie przed zimą trawę pampasową? W zeszłym roku naczytałam się o tym na różnych forach ogrodniczych. Miałam 4 małe kępy tej trawy. W efekcie nabytej wiedzy obsypałam je korą i okręciłam czarną agrowłókniną.Finał był taki,że tylko jedna kępa przezimowała -pozostałe trzy po prostu zgniły i już nie odrodziły się od korzeni /na co skrycie liczyłam/ Ta jedyna wyrosła przez lato bardzo- ma ok 150cm wysokości i bardzo bym chciała,żeby szczęśliwie przeczekała zimę.
Może macie jakieś sprawdzone sposoby???
No wiesz co, spytaj Wkn jak zabezpiecza pampasową "trawę" ...Chociaż uważam. że to pytanie nietaktowne...
Ale że aż taka wielka wyrosła ...
Ja ze swoją niczego nie robiłam.Zostawiłam ją tak jak rosła, a wiosną krótko przycięłam. Pięknie odbiła na 150cm.
Eluniu i benar-dziękuję za rady ale napiszcie proszę ,czy zakwita Wam ta trawa???
Hihi, ciekawam, jak Pampas na tę Twoją odpowiedź zareaguje...
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> Hihi, ciekawam, jak Pampas na tę Twoją odpowiedź zareaguje...
Pewnie spuści Jankowi manto, jeżeli oczywiście będzie mu się chciało (w co osobiście bardzo wątpię)
Bahus
Kuźwa, za co...przecież nawet na zdjęciach z Otomina ma długie włosy, a że tak szybko mu urosły do 150 cm to "siem zdziwłem"..i że obca istota dba o nie...to moja wina (???).. ... o czym Wy swintuchy myślicie....jeny ..co za ludzie...wszędzie tylko świntuszenie i to kto MODERATORY...
Oj Janku, Janku, gdzieżbym śmiała o Pampasie z małej litery!!