Chciałabym wysłać koleżance ciasto a raczej chyba ciastka pocztą, tylko wydaje mi się to niewykonalne:) Może jednak ktoś z Was już kiedyś to robił? Ciekawa jestem co by się ewentualnie nadawało do wysłania paczką? Z południa Polski nad morze (polskie:))
Doskonale się wysyła pierniczki pierwszego dnia po upieczenie (czyli twarde) o niezbyt fikuśnych kształtach (chodzi o to, żeby się na przykład za długie ogony gwiazd betlejemskich nie poodłamywały pdczas transportu). Ciasteczka pieguski w różnych wersjach, gwiazdki rodzynkowo-cynamonowe. Wszelkie kartofelki marcepanowe (kupując herbaty aromatyzowane na wagę poprosiłam kiedyś sprzedawczynię o kilka dodatkowych przezroczystych torebek z zamknięciami - cudnie się prezentowały. Migdały w cukrze lub w soli. Duże, świeże, miękkie suszone śliwy w czekoladzie - oczywiście własnoręcznie przygotowane. Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie. Pierniczki brukowce niepołamane w postaci jeszcze sklejonego bruku, ale już polukrowane (trzeba odczekać aż lukier całkowicie zastygnie - trwa to zwykle cały dzień)
Poza tym można to wszystko popakować osobno, ładnie ułożyć w kartonie, szpary wypełnić pogniecioną zieloną bibułą, żeby było jako tako świątecznie, owinąć karton grubo folią bąblową i wsadzić w drugi większy karton. Taka paczka powinna przeżyć nawet transport na wściekłym dromaderze od morza do Tatr
Taka paczka powinna przeżyć nawet transport na wściekłym dromaderze od morza do Tatr.. no nie od samego rana ie zaplulam, WKN jestes niesamowita wprost. Dziekuje! A u nas na poczcie paczek do Polski...ne przyjmjua jesli chce sie wyslac z normalna gwarancja (na wypadek uszkodzenia czy zaginiecia) bo nie chca brac odpowiedzialnosci za ewentualna kradziez do Honolulu i wiekszosci krajow Afryki owszem...
Znajoma mojej mamy wysłała paczką tort urodzinowy dla wnuczki (z Rzeszowa do Wrocławia).. Twierdziła, że nie ma z tym problemów- tort zamrożony "nic mu się nie stanie". Osobiście -trudno mi sobie to wyobrazić...myślę, że dotarłaby jedna papla.... No, ale np na allegro ludzie sprzedają własne rogaliki z drożdżowego ciasta, czy wafle przekładane, murzynek, wszelkie strucle, ciastka z marmoladą, murzynek, miodownik z grysikiem- myślę, że zapakowane w miarę stabilnie będą OK. Albo - na poczcie jest taka opcja, że obchodzą się z paczką bardzo delikatnie- taka paczka "specjalnej troski" Ewentualnie- wysłać przesyłkę konduktorską lub kurierem :) -
polecam link do poczty polskiej - znajdziesz tam wszelkie rodzaje przesyłek oraz nawet możesz wyliczyć sobie koszt takiej paczuszki :)
Z Torunia do Białogardu wysyłałam drożdżowe rogaliki.Paczka priorytetowa drogą pocztową dotarła zaraz następnego dnia.Planuję znowu zrobić przesyłkę z drożdżówką jabłkową.Powodzenia!Pozdrawiam!
Ja także jestem zainteresowana tym tematem. Na dzisiaj przygotowałam całe "stada" pierniczków, które miały pojechać do Niemiec. Rano okazało się, że lukier jest suchy tylko z wierzchu, wszystko zaczyna się odklejać i mówiąc krótko nie nadaje się do pakowania.Było suszenie ...suszarką do włosów i...nic. Pierniki zostały - na międzynarodową karierę muszą poczekać, skubane...:) Aż wyschną. Potem muszę je wysłać. Tylko jak je zabezpieczyć przed podróżą? Moja kuzynka naopowiadała wszystkim swoim bliższym i dalszym znajomym o urodzie tych pierników a one ...nie dojechały. Myślałam o tym żeby kupić folię z bąbelkami ale szczerze mówiąc nie wiem gdzie. Koperty, owszem są w sprzedaży ale taka folia... Chętnie skorzystam przy okazji z podpowiedzi...:)
Dziewczyny dzięki wielkie za podpowiedzi, wezmę sie za wypróbowywanie nowych przepisów, bo pierniczków jeszcze nie piekłam (no może raz czy dwa:)) chciałam wysłać moje kostki miodowe, ale chyba by się połamały, a może nie? :) dzięki napewno zrobię koleżance z Kołobrzegu niespodziankę:) dzięki
Folię sprzedają na metry. Na allegro. Są to metry bieżące. Myśmy ze dwa lata temu kupili 2 - i ciągle bela stoi za szafą (nigdy nie myślałam, że to się tak wolno zużywa).
tylko nie wiem czy będziesz chciała czekać. Daj znać ile potrzebujesz to wyślę listem.
Chciałabym wysłać koleżance ciasto a raczej chyba ciastka pocztą, tylko wydaje mi się to niewykonalne:) Może jednak ktoś z Was już kiedyś to robił? Ciekawa jestem co by się ewentualnie nadawało do wysłania paczką? Z południa Polski nad morze (polskie:))
Doskonale się wysyła pierniczki pierwszego dnia po upieczenie (czyli twarde) o niezbyt fikuśnych kształtach (chodzi o to, żeby się na przykład za długie ogony gwiazd betlejemskich nie poodłamywały pdczas transportu).
Ciasteczka pieguski w różnych wersjach, gwiazdki rodzynkowo-cynamonowe.
Wszelkie kartofelki marcepanowe (kupując herbaty aromatyzowane na wagę poprosiłam kiedyś sprzedawczynię o kilka dodatkowych przezroczystych torebek z zamknięciami - cudnie się prezentowały.
Migdały w cukrze lub w soli.
Duże, świeże, miękkie suszone śliwy w czekoladzie - oczywiście własnoręcznie przygotowane. Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie.
Pierniczki brukowce niepołamane w postaci jeszcze sklejonego bruku, ale już polukrowane (trzeba odczekać aż lukier całkowicie zastygnie - trwa to zwykle cały dzień)
Poza tym można to wszystko popakować osobno, ładnie ułożyć w kartonie, szpary wypełnić pogniecioną zieloną bibułą, żeby było jako tako świątecznie, owinąć karton grubo folią bąblową i wsadzić w drugi większy karton. Taka paczka powinna przeżyć nawet transport na wściekłym dromaderze od morza do Tatr
Taka paczka powinna przeżyć nawet transport na wściekłym dromaderze od morza do Tatr..
no nie od samego rana ie zaplulam, WKN jestes niesamowita wprost. Dziekuje! A u nas na poczcie paczek do Polski...ne przyjmjua jesli chce sie wyslac z normalna gwarancja (na wypadek uszkodzenia czy zaginiecia) bo nie chca brac odpowiedzialnosci za ewentualna kradziez
do Honolulu i wiekszosci krajow Afryki owszem...
No, ale np na allegro ludzie sprzedają własne rogaliki z drożdżowego ciasta, czy wafle przekładane, murzynek, wszelkie strucle, ciastka z marmoladą, murzynek, miodownik z grysikiem- myślę, że zapakowane w miarę stabilnie będą OK. Albo - na poczcie jest taka opcja, że obchodzą się z paczką bardzo delikatnie- taka paczka "specjalnej troski" Ewentualnie- wysłać przesyłkę konduktorską lub kurierem :) -
polecam link do poczty polskiej - znajdziesz tam wszelkie rodzaje przesyłek oraz nawet możesz wyliczyć sobie koszt takiej paczuszki :)
- przesyłka na warunkach szczególnych ---> http://www.poczta-polska.pl/pliki/RegulaminPrzesylkaNawarunkachSzczegolnych.pdf
- cennik http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
Z Torunia do Białogardu wysyłałam drożdżowe rogaliki.Paczka priorytetowa drogą pocztową dotarła zaraz następnego dnia.Planuję znowu zrobić przesyłkę z drożdżówką jabłkową.Powodzenia!Pozdrawiam!
Ja także jestem zainteresowana tym tematem. Na dzisiaj przygotowałam całe "stada" pierniczków, które miały pojechać
do Niemiec. Rano okazało się, że lukier jest suchy tylko z wierzchu, wszystko zaczyna się odklejać i mówiąc krótko nie nadaje się do pakowania.Było suszenie ...suszarką do włosów i...nic. Pierniki zostały - na międzynarodową karierę muszą poczekać, skubane...:)
Aż wyschną. Potem muszę je wysłać. Tylko jak je zabezpieczyć przed podróżą?
Moja kuzynka naopowiadała wszystkim swoim bliższym i dalszym znajomym o urodzie tych pierników a one ...nie dojechały.
Myślałam o tym żeby kupić folię z bąbelkami ale szczerze mówiąc nie wiem gdzie. Koperty, owszem są w sprzedaży ale taka folia...
Chętnie skorzystam przy okazji z podpowiedzi...:)
Dziewczyny dzięki wielkie za podpowiedzi, wezmę sie za wypróbowywanie nowych przepisów, bo pierniczków jeszcze nie piekłam (no może raz czy dwa:)) chciałam wysłać moje kostki miodowe, ale chyba by się połamały, a może nie? :) dzięki napewno zrobię koleżance z Kołobrzegu niespodziankę:) dzięki
Może popytaj w hurtowniach papierniczych. Nawet jak nie będą mieli to może Ci poradzą gdzie kupić.
Folię sprzedają na metry. Na allegro. Są to metry bieżące. Myśmy ze dwa lata temu kupili 2 - i ciągle bela stoi za szafą (nigdy nie myślałam, że to się tak wolno zużywa).
tylko nie wiem czy będziesz chciała czekać. Daj znać ile potrzebujesz to wyślę listem.
Ekko, dzięki...:) Już piszę maila do Ciebie...:)
Ekko, dziękuję Ci bardzo za błyskawiczne działanie...:)))
Folię z bąbelkami na metry , kupiłam na poczcie
To ja jeszcze -- znalazłam gdzieś cudzą radę, żeby wysyłając ciastka "zamortyzować" wstrząsy-- popcornem :D myslę, że to niezła idea
Dzięki ..:) Ja byłam na poczcie i ..na moją nie dowieźli chyba...:))