Forum

Gawędy o jedzeniu

Ciasta, ciastka do wysłania w paczce

• Autor: dana39 Data: 2008-11-10 20:58:49

Chciałabym wysłać koleżance ciasto a raczej chyba ciastka pocztą, tylko wydaje mi się to niewykonalne:) Może jednak ktoś z Was już kiedyś to robił? Ciekawa jestem co by się ewentualnie nadawało do wysłania paczką? Z południa Polski nad morze (polskie:))

• Autor: Wkn Data: 2008-11-10 21:59:50

Doskonale się wysyła pierniczki  pierwszego dnia po upieczenie (czyli twarde) o niezbyt fikuśnych kształtach (chodzi o to, żeby się na przykład za długie ogony gwiazd betlejemskich nie poodłamywały pdczas transportu).
    Ciasteczka pieguski w różnych wersjach, gwiazdki rodzynkowo-cynamonowe.
    Wszelkie kartofelki marcepanowe (kupując herbaty aromatyzowane na wagę poprosiłam kiedyś sprzedawczynię o kilka dodatkowych przezroczystych torebek z zamknięciami - cudnie się prezentowały.
    Migdały w cukrze lub w soli.
    Duże, świeże, miękkie suszone śliwy w czekoladzie - oczywiście własnoręcznie przygotowane. Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie.
    Pierniczki brukowce niepołamane w postaci jeszcze sklejonego bruku, ale już polukrowane (trzeba odczekać aż lukier całkowicie zastygnie - trwa to zwykle cały dzień)

Poza tym można to wszystko popakować osobno, ładnie ułożyć w kartonie, szpary wypełnić pogniecioną zieloną bibułą, żeby było jako tako świątecznie, owinąć karton grubo folią bąblową i wsadzić w drugi większy karton. Taka paczka powinna przeżyć nawet transport na wściekłym dromaderze od morza do Tatr

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-11 07:41:48

Taka paczka powinna przeżyć nawet transport na wściekłym dromaderze od morza do Tatr..
    no nie od samego rana ie zaplulam, WKN jestes niesamowita wprost. Dziekuje! A u nas na poczcie paczek do Polski...ne przyjmjua jesli chce sie wyslac z normalna gwarancja (na wypadek uszkodzenia czy zaginiecia) bo nie chca brac odpowiedzialnosci za ewentualna kradziez
    do Honolulu i wiekszosci krajow Afryki owszem...

• Autor: anneau Data: 2008-11-10 22:00:32

Znajoma mojej mamy wysłała paczką tort urodzinowy dla wnuczki (z Rzeszowa do Wrocławia).. Twierdziła, że nie ma z tym problemów- tort zamrożony "nic mu się nie stanie". Osobiście -trudno mi sobie to wyobrazić...myślę, że dotarłaby jedna papla....
    No, ale np na allegro ludzie sprzedają własne rogaliki z drożdżowego ciasta, czy wafle przekładane, murzynek, wszelkie strucle, ciastka z marmoladą, murzynek, miodownik z grysikiem- myślę, że zapakowane w miarę stabilnie będą OK. Albo - na poczcie jest taka opcja, że obchodzą się z paczką bardzo delikatnie- taka paczka "specjalnej troski" Ewentualnie- wysłać przesyłkę konduktorską lub kurierem :) -

polecam link do poczty polskiej - znajdziesz tam wszelkie rodzaje przesyłek oraz nawet możesz wyliczyć sobie koszt takiej paczuszki :)

- przesyłka na warunkach szczególnych ---> http://www.poczta-polska.pl/pliki/RegulaminPrzesylkaNawarunkachSzczegolnych.pdf
    - cennik http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm

• Autor: zielona70 Data: 2008-11-10 22:20:15

Z Torunia do Białogardu wysyłałam drożdżowe rogaliki.Paczka priorytetowa drogą pocztową dotarła zaraz następnego dnia.Planuję znowu zrobić przesyłkę z drożdżówką jabłkową.Powodzenia!Pozdrawiam!

• Autor: alidab Data: 2008-11-10 22:15:07

Ja także jestem zainteresowana tym tematem. Na dzisiaj przygotowałam całe "stada" pierniczków, które miały pojechać
    do Niemiec. Rano okazało się, że lukier jest suchy tylko z wierzchu, wszystko zaczyna się odklejać i mówiąc krótko nie nadaje się do pakowania.Było suszenie ...suszarką do włosów i...nic. Pierniki zostały - na międzynarodową karierę muszą poczekać, skubane...:)
    Aż wyschną. Potem muszę je wysłać. Tylko jak je zabezpieczyć przed podróżą?
    Moja kuzynka naopowiadała wszystkim swoim bliższym i dalszym znajomym o urodzie tych pierników a one ...nie dojechały.
    Myślałam o tym żeby kupić folię z bąbelkami ale szczerze mówiąc nie wiem gdzie. Koperty, owszem są w sprzedaży ale taka folia...
    Chętnie skorzystam przy okazji z podpowiedzi...:)

• Autor: dana39 Data: 2008-11-10 22:22:32

Dziewczyny dzięki wielkie za podpowiedzi, wezmę sie za wypróbowywanie nowych przepisów, bo pierniczków jeszcze nie piekłam (no może raz czy dwa:)) chciałam wysłać moje kostki miodowe, ale chyba by się połamały, a może nie? :) dzięki napewno zrobię koleżance z Kołobrzegu niespodziankę:) dzięki

• Autor: mysha2006 Data: 2008-11-10 23:11:18

Może popytaj w hurtowniach papierniczych. Nawet jak nie będą mieli to może Ci poradzą gdzie kupić.

• Autor: ekkore Data: 2008-11-11 07:57:54

Folię sprzedają na metry. Na allegro. Są to metry bieżące. Myśmy ze dwa lata temu kupili 2 - i ciągle bela stoi za szafą (nigdy nie myślałam, że to się tak wolno zużywa).

tylko nie wiem czy będziesz chciała czekać. Daj znać ile potrzebujesz to wyślę listem.

• Autor: alidab Data: 2008-11-11 09:12:26

Ekko, dzięki...:) Już piszę maila do Ciebie...:)

• Autor: alidab Data: 2008-11-12 17:17:25

Ekko, dziękuję Ci bardzo za błyskawiczne działanie...:)))

• Autor: jasia Data: 2008-11-11 13:33:15

Folię z bąbelkami na metry , kupiłam na poczcie

• Autor: anneau Data: 2008-11-13 20:22:06

To ja jeszcze -- znalazłam gdzieś cudzą radę, żeby wysyłając ciastka "zamortyzować" wstrząsy--  popcornem :D myslę, że to niezła idea

• Autor: alidab Data: 2008-11-13 21:39:01

Dzięki ..:) Ja byłam na poczcie i  ..na moją nie dowieźli chyba...:))

Przejdź do pełnej wersji serwisu