Forum

Kuchenne porady

Pieczarki

• Autor: afera10 Data: 2008-11-12 11:50:07

Jak to jest, że pieczarki w sklepach są śnieżnobiałe, a po jednym dniu w lodówce ciemnieją. Jak przechowujecie pieczarki aby nie ciemniały. Przecież nie zawsze można je przygotować od razu. Kupiłam naprawdę piekne, białe pieczarki, ale robiłam je za 2 dni i wyglądały nieciekawie! Macie jakieś sposoby?? 

• Autor: renataz36 Data: 2008-11-12 12:18:10

Zwróć uwagę w czym przetrzymujesz pieczarki w lodówce. Kiedyś sprzedawczyni uczuliła mnie że NIE WOLNO trzymać pieczarek w plastikowym woreczku czy reklamówkach. Odtąd zawsze staram się trzymać w papierowej torebce albo jeśli już nie mam to woreczek MUSI być szeroko otwarty, żeby był przepływ powietrza. U mnie w takich warunkach "białe" pieczarki wytrzymują ładne w lodówce na dole 3 - 4 dni

• Autor: afera10 Data: 2008-11-12 12:25:16

O to ciekawe. A czy plastikowa miska też nie może być? Ale faktycznie miałam w reklamówce. Następnym razem spróbuje w szklanej misce i napiszę jaki rezultat.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-12 12:40:25

Nigdy nie na "kupie" bo sie gniota naturalnie przy wiekszej ilosci...i w czym bys níe przechowywala powinien byc dostep powietrza by sie nie zaparzyly i nie plesnialy. Papierowa torebka scho -to zupelnie wystarczy.

• Autor: spinca Data: 2010-07-06 14:38:08

I nigdy nie myć po zakupie. Ja trzymam w dość szerokodennej miseczce, żeby nie leżała jedna na drugiej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu