Forum

Rozmowy wolne i frywolne

rozliczenie fundacji

• Autor: ekkore Data: 2008-11-12 15:40:03

Potrzebuję namiarów na strony internetowe lub literaturę w postaci książkowej (tytuł czegoś dobrego) odnośnie księgowości fundacji. Albo jakiejś rozmowy jak się do tego mam zabrać. Próbowałam sama szukać - ale idzie mi nie sporo (ewentualnie źle formułuję problem). Zazwyczaj trafiałam na płatne serwery - tyle czy otrzymana informacja byłaby satysfakcjonująca?

A oto pytania;
    1. fundacja nie jest płatnikiem VAT-u - co wystawia? Rachunek czy fakturę Vat? (o ile pamiętam kilka lat temu rachunki zostały zniesione - ale tego już nie jestem pewna, a nie znalazłam informacji w necie).
    2. Jaki dochód (wpływ) podlega opodatkowaniu? Czy jeżeli wpływ ma miejsce miesiąc wcześniej, a wydatek w następnym miesiącu - to powinnam już zapłacić podatek i potem starać się o jego zwrot? Wszystko są to cele statutowe fundacji.
     Pani w skarbówce powiedziała chyba nie - ale nie jest pewna, bo w zasadzie nie miała jeszcze rozliczanej fundacji.
    3. Czy jako fundacja muszę prowadzić jakieś księgi? czy wystarczy jak będę zbierała dokumenty w segregator?

Jest tego pewnie jeszcze o wiele więcej. Bo sama nie bardzo wiem z której strony to ugryźć (co więcej cały czas patrzę przez pryzmat przedsiębiorstwa)

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-11-12 16:38:47

Spróbuj na
    http://podatki.pl/sn_autoryzacja/logowanie.php5/osobista/
    strona bezpłatna

• Autor: alidab Data: 2008-11-12 17:07:48

Ekko...:) 
    Odwiedź swoją prywatną pocztę, może chociaż część tych informacji okaże się pomocna.

• Autor: ekkore Data: 2008-11-12 19:12:21

Dzięki za informacje i linki.
    Już wiem, że podatku dochodowego nie płacę.

Gorzej będzie z Vatem. Na pewno go nie wykazuje deklaracjami (nie jestem płatnikiem). Ale na wszystko będę miała czas do składania deklaracji

• Autor: alidab Data: 2008-11-12 19:44:49

Ja jeszcze się do CIebie odezwę ale nie dzisiaj.Jestem jeszcze w pracy i dzisiaj nowych tematów się nie podejmuję.
    W przeciągu najbliższych dwóch dni dopiero...:)))

• Autor: ekkore Data: 2008-11-12 21:53:13

Dziękuję bardzo.A dalej -  to już w Twoim tempie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu