Forum

Kuchenne porady

sos czosnkowy light, sos cesarski

• Autor: kaasienka Data: 2008-11-12 18:04:57

czy da sie taki zrobic? tzn powinien byc bez majonezu ale czy sam jogurt naturalny+czosnek to wystarczy?
    a drugie pytanie ma ktos moze przepis na sos cesarski?

• Autor: renataz36 Data: 2008-11-12 19:13:07

Jeśli chodzi o sos czosnkowy to jeśli chcesz możesz zrobić na samym jogurcie naturalnym z czosnkiem, ewentualnie doprawić solą i pieprzem

• Autor: basiulka Data: 2008-11-12 19:41:20

sos czosnkowy
    jogurt naturalny
    czosnek
    kostka knorr czosnkowa
    sos czosnkowy knorr w prooszku do salatek

pychotka

• Autor: Shaera Data: 2008-11-12 23:03:55

Nie znam, ale znalazłam takie coś...

LINK

• Autor: kryska Data: 2008-11-13 00:26:10

sos cesarski proporcje przyblizone trzeba skorygowac do smaku:
    100 g anchovies takie male rybki w oleju
    troszke czosnku
    80 g startego parmezanu
    troche octu winnego bialego
    1 L majonezu
    wszystko wrzucic do blendera oprucz majonezu i zmiksowac na papke, wymieszac z majonezem i chyba wszystko.

A na sos czosnkowy polecam upiec czosnek w glowkach, albo co bardziej wole usmazyc w oleju.
    Kilka obranych zabkow wrzucamy do goracego oleju glebokiego i smazymy az sie zezloci, trzeba go wtedy szybko wyjac zeby sie nie spalil i rozetrzec na miazge, dodac jogurt albo majonez i to wszystko.
    A olej po wystudzeniu mozna uzyc jako olej do salatek delikatnie czosnkowy o ile nie jest spalony.
    Sosy z tak przygotowanym czosnkiem nie sa tak ostre i nie ma obawy o czosnkowy oddech.

Ciekawy jestem jak wam posmakuje.

Pozdrawiam eryk

• Autor: evro Data: 2008-11-13 07:39:30

lekkie sprostowanie do sosu który używa się w sałatce Cezara- miksuje się żółtko dodaje czosnek, musztardę, oliwę, anchovies, parmezan i sos worcester.Zastowanie gotowego majonezu zmienia smak klasyki. pozdrawiam ewa

• Autor: paloma2805 Data: 2008-11-16 16:12:50

Sos czosnkowy light polecam zrobić z jogurtu naturalnego dodając przyprawę tzatziki i trochę czosnku granulowanego albo w proszku.

• Autor: agik Data: 2008-11-17 00:15:09

Mnie się zawsze zdawało, ze majonez psuje smak sosu czosnkowego...
    Ze robi z sosu, który ma być odświeżający i ma złamać smak innych mdłych rzeczy, coś wręcz przeciwnego.
    Ja zawsze robię tak- na kubek jogurtu biorę 3-4 ząbki czosnku ( lubię dużo), dodaję sól, pieprz,cukier. koperek i pietruszkę ( posiekane na mgiełkę), słodką paprykę w proszku i dosłownie ćwierć łyżeczki oliwy- dla dodania "perlistości". Jogurt wybieram taki gęstszy...
    I tyle.
    Chociaż jeszcze...bardzo ciekawy smak otrzymuję dodając trochę ananasa do sosu czosnkowego...

Jeszcze nikt mi nie powiedział, ze sos jest zły- wręcz przeciwnie, robię zawsze kilka, bo nie kazdy toleruje czosnek, ale właśnie czosnkowy ma największe "branie". Zresztą wszystkie sosy ( dipy) robię na bazie jogurtu- serowy ( ze zmiksowanym serem plesniowym), paprykowy ( zmiksowane z jogurtem ostre paryczki- ze słoika, albo świeże- obojętne), ziołowy- posiekane na mgiełkę zioła- koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorek- jakie mam pod ręką...

• Autor: mysha2006 Data: 2008-11-17 07:07:45

Zgadzam się z Tobą Agik co do majonezu. Ja do jogurtu naturalnego dodaję serek Bieluch naturalny, sól, pieprz i dużo czosnku i to wszystko.

• Autor: kaasienka Data: 2008-11-17 22:07:34

dziekuje za wszelkie rady, na pewno sie przydadza :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu