witam,przepisów mnóstwo,ale może ktoś ma coś ekstra,wiem,że trzeba je dużo wcześniej robi,chciałabym ,aby wyszly takie pulchniutkie jak w sklepie,prosze o porade,pozdrawiam
Witam, ja w tym roku po raz pierwszy robiłam ciasto na pierniczki i też nie wiedziałam z jakiego przepisu zrobić. Poczytałam sporo tu na forum i zdecydowałam się na Piernik staropolski - 4 tygodnie z przepisów użytkownika holly . http://wielkiezarcie.com/przepis20411.html W sobotę robiłam porcję na pierniczki, ciasto świetnie się wyrabia, bo jest elastyczne. Moja teściowa zawsze męczyła się z twardą kulą piernikową, więc ja chciałam tego uniknąć ;) Ciasto już leżakuje, na efekty smakowe trzeba poczekać, ale ma bardzo dobre opinie. Poczytaj sobie w komantarzach. Jutro zrobię kolejną porcję tym razem z bakaliami i upiekę piernik, który przełożę masą orzechową.
No super Basiu. Ty masz już upieczone a moje dopiero czekają na pieczenie. Też myślałam, że ktoś poprowadzi w tym roku wątek o "świątecznym pierniczeniu" a tu cisza....
Bo to jeszcze troche czasu. Ja w zeszłym roku piekłam ten ''piernik staropolski''Holly i dojrzewał sobie 3 tygodnie, potem go upiekłam i jeszcze leżakował 10 dni i dopiero go 2 dni przed świetami przekładałam, COS WSPANIAŁEGO. W tym roku tez go pieke. 21 listopada go zrobie i będzie do 12 grudnia dojrzewał.. Potem go upieke, zawine w ściereczke i do torby foliowej na 10 dni. Przekładam 22 grudnia. Polecam wszystkim ten piernik.
Będę robiła " pierniki cioci Wisi" http://wielkiezarcie.com/przepis28375.html, trzeci rok z rzędu, smakują całej mojej rodzince i może w tym roku skuszę sie na piernik czterotygodniowy, ale tego jeszcze nie wiem , bo w planach mam wyjazd świąteczny a do teściółw nie będę tachała, bo sie ktoś jeszcze obrazi:)
witam,przepisów mnóstwo,ale może ktoś ma coś ekstra,wiem,że trzeba je dużo wcześniej robi,chciałabym ,aby wyszly takie pulchniutkie jak w sklepie,prosze o porade,pozdrawiam
Witam,
ja w tym roku po raz pierwszy robiłam ciasto na pierniczki i też nie wiedziałam z jakiego przepisu zrobić. Poczytałam sporo tu na forum i zdecydowałam się na Piernik staropolski - 4 tygodnie z przepisów użytkownika holly . http://wielkiezarcie.com/przepis20411.html
W sobotę robiłam porcję na pierniczki, ciasto świetnie się wyrabia, bo jest elastyczne. Moja teściowa zawsze męczyła się z twardą kulą piernikową, więc ja chciałam tego uniknąć ;) Ciasto już leżakuje, na efekty smakowe trzeba poczekać, ale ma bardzo dobre opinie. Poczytaj sobie w komantarzach. Jutro zrobię kolejną porcję tym razem z bakaliami i upiekę piernik, który przełożę masą orzechową.
No super Basiu. Ty masz już upieczone a moje dopiero czekają na pieczenie. Też myślałam, że ktoś poprowadzi w tym roku wątek o "świątecznym pierniczeniu" a tu cisza....
Bo to jeszcze troche czasu. Ja w zeszłym roku piekłam ten ''piernik staropolski''Holly i dojrzewał sobie 3 tygodnie, potem go upiekłam i jeszcze leżakował 10 dni i dopiero go 2 dni przed świetami przekładałam, COS WSPANIAŁEGO. W tym roku tez go pieke. 21 listopada go zrobie i będzie do 12 grudnia dojrzewał.. Potem go upieke, zawine w ściereczke i do torby foliowej na 10 dni. Przekładam 22 grudnia. Polecam wszystkim ten piernik.
Będę robiła " pierniki cioci Wisi" http://wielkiezarcie.com/przepis28375.html, trzeci rok z rzędu, smakują całej mojej rodzince i może w tym roku skuszę sie na piernik czterotygodniowy, ale tego jeszcze nie wiem , bo w planach mam wyjazd świąteczny a do teściółw nie będę tachała, bo sie ktoś jeszcze obrazi:)