Forum

Kuchenne porady

naturalne soki z sokowirówki

• Autor: siss Data: 2008-11-13 08:39:59

Znacie jakieś kombinacje? Chodzi mi głównie o soki warzywne, bo owoce to praktycznie można mieszać, jak się chce.
    Proszę o jakieś propozycje.

• Autor: kurkuma Data: 2008-11-13 09:20:34

Mój ulubiony zestaw to: marchew + burak (nie za wiele) + seler (zamiennie pietruszka ) + jabłko (lub cytryna)+ jakaś zielenina (np. natka pietruszki, sałata lub latem pokrzywa). Może być zestaw uboższy, np. marchew + jabłko + zielenina. Wg mnie marchew + zielenina jest podstawą większości soków. Soki powinno się wypijać mniej więcej w ciągu godziny od zrobienia, potem tracą większość enzymów no i utlenia się wiele witamin. Wyjątek stanowią buraki. Sok z buraków przed wypiciem powinien "odpocząć" około 2 godzin. Nie wiem do końca na czym to polega, ale większość publikacji na temat soków o tym wspomina. Mówi się, że sok z buraków natychmiast po sporządzeniu jest za bardzo "energetyczny". Nigdy nie udało mi się tej sprawy do końca wyjaśnić.

• Autor: Kacia Data: 2008-11-13 09:40:00

Ja robie sok z marchwi selera ,pietruszki ,jablek i czerwonego buraka..Czasami dodaje tez owoce jak gruszki banany ,truskawki, to co akurat mam w domu.Sok ten robie 2 razy w tygodniu i jestesmy dzieki Bogu wszyscy zdrowi.Pozdrawiam

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-11-13 10:24:21

ja robię różne kombinacje..z warzyw, owoców, lub mieszane warzwno - owocowe... i każdy zestaw jes pyszny, pełen mikrolelementów, soli mineralnych, a przede wszystkim witamin.

• Autor: asia_minor Data: 2008-11-14 22:08:26

Marchew+jabłko+cytryna do smaku - bardzo lubię :)

• Autor: piszczalka Data: 2008-11-15 20:54:24

Od dwóch miesiecy zaczelam robic codziennie soki z owoców, poniewaz moj synus nie chce jesc owoców to przynajmniej jakzrobi soczek sam (co mu sprawia wielka radosc) to wypije. Tez zastanawialam sie nad sokami z warzyw, na razie jedynie z marchewki zrobilam. Z buraka robie raz na tydzien syrop i mu podaje codziennie pare łyzeczek. Chetnie poznam rozne kombinacje z warzyw :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu