Jestem teraz w ciazy, i planuje po maciezynskim wrocic do pracy. Bardzo nad tym ubolewam, ale nie mozemy sobie na to pozwolic juz nam jest ciezko a co dopiero jak bedzie tylko jedna pensja. Mam pomysl na biznes, boje sie ze ktos podlapie moj pomysl i juz sie pozniej nie uda. Poszukuje jakiej dotacji ktora pomoze mi zrealizowac moje mazenie. Jest dotatcja z urzedu pracy ale jej nie mozna wydac na wynajem ani na peirwsze platnosci do Zusu i US. Swoja droga to jest starszne w polsce praca jest starsznie droga i jesli ktos zaczyna dzialanosc musi miec duuuzo kasy odlozone na takie zeczy, a i tak predzej czy pozniej zjedza nas podatki. Moze ktos zna jakies programy unjne na otwarcie wlasnej dzialalnosci.
A fundusze pożyczkowe? Jeśli chodzi o taki rodzaj dofinansowania / czasami takie pożyczki są częściowo umarzane, jednak wymagany jest wkład własny, przeważnie 20 %/ to najlepiej dowiadywać się w punktach konsultacyjnych Agencji Rozwoju Regionalnego. Ja w skrócie mogę powiedzieć, że w przypadku starania się o taką pożyczkę, trzeba dobrze przejrzeć wszystkie możliwości, funduszy pożyczkowych jest kilka, oprocentowanie i prowizja różne.. Dotacje z Unii Europejskiej wdrażane są przez PARP, i tam najlepiej byłoby kierować pytania.
zerknij na stronę EFS http://www.efs.gov.pl/Strony/default.aspx znajdź swój oddział regionalny i zadzwoń. Może będą umieli pomóc.
Musisz pamiętać, że pieniędzy na ZUS, wynajem lokalu itp nie dostaniesz w ramach żadnego funduszu celowego. Musisz mieć wkład własny (20-50 %), musisz pamiętać, że rozliczanie jest bardzo dokładne, restrykcyjne i zgodnie z harmonogramem - za jakiekolwiek improwizacje po drodze, nawalenie kontrahentów Ty odpowiadasz. Każdą modyfikację musisz konsultować. Brak konsultacji, brak wyrażenia zgody przez jednostkę kontrolującą oznacza kłopoty (zwrot pieniędzy).
A to przyszło przed chwilą - w ramach jakiegoś biuletynu z money.pl (nie mogę się pozbyć subskrypcji tego). może sie nada - jak poczytasz szczegółowo. Wiem, że to tylko reklama, ale...
Szukaj Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), najlepiej od razu w Twoim województwie, i tam znajdź Priorytet 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia. Na poziomie województwa od razu będzie podane, jaka instytucja zajmuje się wdrażaniem. Powodzenia!
Witam
Jestem teraz w ciazy, i planuje po maciezynskim wrocic do pracy. Bardzo nad tym ubolewam, ale nie mozemy sobie na to pozwolic juz nam jest ciezko a co dopiero jak bedzie tylko jedna pensja. Mam pomysl na biznes, boje sie ze ktos podlapie moj pomysl i juz sie pozniej nie uda. Poszukuje jakiej dotacji ktora pomoze mi zrealizowac moje mazenie. Jest dotatcja z urzedu pracy ale jej nie mozna wydac na wynajem ani na peirwsze platnosci do Zusu i US. Swoja droga to jest starszne w polsce praca jest starsznie droga i jesli ktos zaczyna dzialanosc musi miec duuuzo kasy odlozone na takie zeczy, a i tak predzej czy pozniej zjedza nas podatki. Moze ktos zna jakies programy unjne na otwarcie wlasnej dzialalnosci.
A fundusze pożyczkowe? Jeśli chodzi o taki rodzaj dofinansowania / czasami takie pożyczki są częściowo umarzane, jednak wymagany jest wkład własny, przeważnie 20 %/ to najlepiej dowiadywać się w punktach konsultacyjnych Agencji Rozwoju Regionalnego. Ja w skrócie mogę powiedzieć, że w przypadku starania się o taką pożyczkę, trzeba dobrze przejrzeć wszystkie możliwości, funduszy pożyczkowych jest kilka, oprocentowanie i prowizja różne..
Dotacje z Unii Europejskiej wdrażane są przez PARP, i tam najlepiej byłoby kierować pytania.
zerknij na stronę EFS http://www.efs.gov.pl/Strony/default.aspx
znajdź swój oddział regionalny i zadzwoń. Może będą umieli pomóc.
Musisz pamiętać, że pieniędzy na ZUS, wynajem lokalu itp nie dostaniesz w ramach żadnego funduszu celowego. Musisz mieć wkład własny (20-50 %), musisz pamiętać, że rozliczanie jest bardzo dokładne, restrykcyjne i zgodnie z harmonogramem - za jakiekolwiek improwizacje po drodze, nawalenie kontrahentów Ty odpowiadasz. Każdą modyfikację musisz konsultować. Brak konsultacji, brak wyrażenia zgody przez jednostkę kontrolującą oznacza kłopoty (zwrot pieniędzy).
A to przyszło przed chwilą - w ramach jakiegoś biuletynu z money.pl (nie mogę się pozbyć subskrypcji tego). może sie nada - jak poczytasz szczegółowo. Wiem, że to tylko reklama, ale...
http://www.brebank.pl/skutecznosc_procentuje/?utm_source=money&utm_medium=mailing_wiad_dnia&utm_campaign=FU
przed godziną była audycja w jedynce o funduszach europejskich, podaje Ci stronę, bo akurat zapisałam, choć to na pewno nie dla mnie.
www.funduszeeuropejskiegov.pl
Sorry, że link nieaktywny,ale nie potrafię :)
www.funduszeeuropejskiegov.pl ,już aktywny:)
ale się nie otwiera:((( gdzieś jest błąd?
Brakowało kropki. Proszę: www.funduszeeuropejskie.gov.pl
Szukaj Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), najlepiej od razu w Twoim województwie, i tam znajdź Priorytet 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia. Na poziomie województwa od razu będzie podane, jaka instytucja zajmuje się wdrażaniem. Powodzenia!