Forum

Kuchenne porady

Owoce po nalewkach

  • Autor: papajka Data: 2008-11-18 12:23:21

    Bardzo proszę o radę.
    Co zrobić z owocami które zostają po zlaniu nalewek.Mam ich sporo,są tak nasączone że aż szkoda ich wyrzucić.Podpowiedzcie co z nimi robić?

  • Autor: maggiekasia Data: 2008-11-18 12:37:08

    ..moze byc to dodatek do lodów, lub jakiegoś ciasta :)

  • Autor: papajka Data: 2008-11-18 18:11:39

    Dziękuję bardzo,ale tych owoców mam bardzo dużo.
    Pozdrawiam

  • Autor: psiunia Data: 2008-11-18 12:41:43

    Owoce z czarnej porzeczki wkładam do małych słoiczków  i pasteryzuje około 15 minut .Jak robię torta lub piernik,rozpuszczam na parze gorzką czekoladę dodaje słoiczek porzeczki  i mam pyszną bardzo alkoholową masę

  • Autor: papajka Data: 2008-11-18 18:12:45

    Dzięki bardzo fajny pomysł,nie wpadłam na to,żeby owoce pasteryzować.Pozdrawiam

  • Autor: Wróbelek Data: 2008-11-18 12:45:06

    owoce zalewam wódką i potem dodaje je do Ciast a wódkę z owoców wykorzystuje do ponczu do namoczenia ciasta. Najczęściej łacze ją z mocną herbatą.

  • Autor: Regina Florczak Data: 2008-11-18 14:15:05

    Wspaniały dodatek do pieczeni, do sosów. Śliwki do bigosu .

  • Autor: Kluko Data: 2008-11-18 14:25:13

    Ja zalewam alkoholem i trzymam w lodówce. W razie potrzeby wykorzystuje do deserów (w całości do lodów lub np zmiksowane i podawane jako sos) lub np do ciasta. A alkohol albo wypijam :) albo wykorzystuje do ponczu do nasączania biszkoptów.

  • Autor: Kluko Data: 2008-11-18 14:26:05

    A wiśnie z pestkami wrzucam do wnetrza kaczki przed pieczeniem:)

  • Autor: papajka Data: 2008-11-18 18:16:25

    Dzięki,pomysł super,Bardzo często robię ulubioną przez moich kaczuszkę ale z jabłuszkami.Teraz ich zaskoczę tą pijaną kaczusią.Pozdrawiam

  • Autor: papajka Data: 2008-11-18 18:21:16

    A może jeszcze jakiś pomysł na nasączoną alkoholem pigwę/około 1 kg/?

  • Autor: Kluko Data: 2008-11-18 19:45:14

    Ja osobiście też bym je wrzucił do kaczki :)

  • Autor: alman Data: 2008-11-19 14:57:17

    pigwę z nalewki dodaję do herbaty i mam "herbatę po góralsku" /zamiast cytryny/

  • Autor: MonikaK Data: 2008-11-18 14:50:44

    Owoce po nalewkach ( maliny, jeżyny, wiśnie) zamrażam. Przy okazji pieczenia, wykorzystuję często do placków, tortów, babeczek lub jako dodatek do lodów.

  • Autor: nina Data: 2008-11-19 07:47:17

    Ja do wiśni z nalewki dodałam trochę cukru i zapasteryzowałam w słoiczkach. Przydadzą się do ciasta, będzie coś w rodzaju "pijanej wiśni" Pozdrawiam!

  • Autor: papajka Data: 2008-11-19 18:20:10

    Dzięki alman niezła myśl.Nawiasem mówiąc tych owocków mam 3 litrowy słoik.Idę parzyć czaj.Pozdrawiam już teraz bo później może być kiepsko

  • Autor: papajka Data: 2008-11-19 18:21:15

    Dzięki alman niezła myśl.Nawiasem mówiąc tych owocków mam 3 litrowy słoik.Idę parzyć czaj.Pozdrawiam już teraz bo później może być kiepsko

Przejdź do pełnej wersji serwisu