Bardzo proszę o radę. Co zrobić z owocami które zostają po zlaniu nalewek.Mam ich sporo,są tak nasączone że aż szkoda ich wyrzucić.Podpowiedzcie co z nimi robić?
Owoce z czarnej porzeczki wkładam do małych słoiczków i pasteryzuje około 15 minut .Jak robię torta lub piernik,rozpuszczam na parze gorzką czekoladę dodaje słoiczek porzeczki i mam pyszną bardzo alkoholową masę
Ja zalewam alkoholem i trzymam w lodówce. W razie potrzeby wykorzystuje do deserów (w całości do lodów lub np zmiksowane i podawane jako sos) lub np do ciasta. A alkohol albo wypijam :) albo wykorzystuje do ponczu do nasączania biszkoptów.
Owoce po nalewkach ( maliny, jeżyny, wiśnie) zamrażam. Przy okazji pieczenia, wykorzystuję często do placków, tortów, babeczek lub jako dodatek do lodów.
Bardzo proszę o radę.
Co zrobić z owocami które zostają po zlaniu nalewek.Mam ich sporo,są tak nasączone że aż szkoda ich wyrzucić.Podpowiedzcie co z nimi robić?
..moze byc to dodatek do lodów, lub jakiegoś ciasta :)
Dziękuję bardzo,ale tych owoców mam bardzo dużo.
Pozdrawiam
Owoce z czarnej porzeczki wkładam do małych słoiczków i pasteryzuje około 15 minut .Jak robię torta lub piernik,rozpuszczam na parze gorzką czekoladę dodaje słoiczek porzeczki i mam pyszną bardzo alkoholową masę
Dzięki bardzo fajny pomysł,nie wpadłam na to,żeby owoce pasteryzować.Pozdrawiam
owoce zalewam wódką i potem dodaje je do Ciast a wódkę z owoców wykorzystuje do ponczu do namoczenia ciasta. Najczęściej łacze ją z mocną herbatą.
Wspaniały dodatek do pieczeni, do sosów. Śliwki do bigosu .
Ja zalewam alkoholem i trzymam w lodówce. W razie potrzeby wykorzystuje do deserów (w całości do lodów lub np zmiksowane i podawane jako sos) lub np do ciasta. A alkohol albo wypijam :) albo wykorzystuje do ponczu do nasączania biszkoptów.
A wiśnie z pestkami wrzucam do wnetrza kaczki przed pieczeniem:)
Dzięki,pomysł super,Bardzo często robię ulubioną przez moich kaczuszkę ale z jabłuszkami.Teraz ich zaskoczę tą pijaną kaczusią.Pozdrawiam
A może jeszcze jakiś pomysł na nasączoną alkoholem pigwę/około 1 kg/?
Ja osobiście też bym je wrzucił do kaczki :)
pigwę z nalewki dodaję do herbaty i mam "herbatę po góralsku" /zamiast cytryny/
Ja do wiśni z nalewki dodałam trochę cukru i zapasteryzowałam w słoiczkach. Przydadzą się do ciasta, będzie coś w rodzaju "pijanej wiśni" Pozdrawiam!
Dzięki alman niezła myśl.Nawiasem mówiąc tych owocków mam 3 litrowy słoik.Idę parzyć czaj.Pozdrawiam już teraz bo później może być kiepsko
Dzięki alman niezła myśl.Nawiasem mówiąc tych owocków mam 3 litrowy słoik.Idę parzyć czaj.Pozdrawiam już teraz bo później może być kiepsko