Forum

Galeria

Ach te dynie ozdobne nieobliczalne

• Autor: Wkn Data: 2008-11-18 22:06:49

Święta za pasem, prawie wszyscy myślą o piernikach, gwiazdkach, aniołkach i wigilijnych śledziach, a ja nie mogę pozbyć się wrześniowych dyń. No nie mam sumienia ich wyrzucić... już dawno powinny przejść do historii wraz z właśnie minionym jesiennym sezonem w kuchni, ale zaskakują mnie każdego tygodnia swoją trwałością, nieobliczlnością, upartym kolorowym jesiennym urokiem. Za oknem ciapie śnieg z deszczem, bezlitośnie przepędzając z drzew ostatnie przemarznięte liście, a w domu pysznią się ozdobne banie. Kiedy to piszę, dłonie pachną mi właśnie obranymi słodkimi mandarynkami. Sama nie wiem, czy to taki międzysezonowy zgrzyt - przygotowywany dwa tygonie temu mus dyniowo-grejfrutowy wyszedł doskonale, tworząc symbiozę jesieni z zimą. Może powinnam długowiecznym pięknościom przygotować czapeczki Mikołaja i dokleić białą brodę.
    Zresztą sami zobaczcie, jak niektóre zmieniają szaty wraz z upływem czasu, wcale nie tracąc na uroku. (Słowo honoru, że to ta sama dynia, tylko jedno zdjęcie pochodzi z połowy października - wcześniej była jeszcze bardziej zielona, natomiast kolejne sprzed kilku dni).

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2008-11-18 23:21:00

Az trudno uwierzyc ze to ta sama dynia ! pomysl z mikolajem bardzo oryginalny.

• Autor: smakosia Data: 2008-11-19 10:05:18

A może wytrzyma do wielkanocy i będzie jajo jak ta lala

• Autor: makusia Data: 2008-11-19 12:22:40

• Autor: makusia Data: 2008-11-19 12:25:45

obie wersje  śliczne , a moze by z niej zrobić lampkę nocną? mikołaj też będzie ciekawy , jak zrobisz to wstaw fotki, jestem ciekawa efektu końcowego:)

• Autor: Wkn Data: 2008-11-19 12:39:27

Wypatroszenie dyni skróci jej żywot do mniej więcej tygodnia. Jeśli zostanie przekształcona w lampion lub nocną lampkę, to o dodatkowych parę dni, bo miąższ podgrzewanej dyni poddusi się, marszcząc się nieestetycznie.
    Chyba biedna zostanie skazana na wcielenie opalonego na solarium Mikołaja

• Autor: dankarz Data: 2008-11-19 15:55:47

Moim zdaniem nie powinnaś patroszyć jej, jest taka ładna, że szkoda, niech sobie stoi i ozdabia Twoją kuchnie!!

• Autor: tineczka Data: 2008-11-19 20:35:22

Nie zycze Ci mojego doswiadczenia z zeszlego roku,,,,dynie piekne, jadre staly sobie dekoracyjnie w kuchni,,,,az ktorejs nocy nie wytrzymaly i sie rozlaly,,,,,hehe, mialam wielkie sprzatanie szafek,,,, wiem , ze niektorzy lakieruja ozdobne dynie dla mozliwosci przechowania ich  przez dluzszy czas, powodzenia i rob zdjecia zmian szaty tego egzemplarza :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu