Forum

Kuchenne porady

Pieczenie biszkoptu tortowego

• Autor: Madame2006 Data: 2008-11-19 20:13:22

Witam wszystkich!
    Jestem początkującą kucharką, więc moje pytanie może niektórym wydać się zabawne... Niemniej jednak zadam je:
    Czy piekąc biszkopt do tortu (czy w ogóle biszkopt) można go piec warstwowo? A dokładniej chodzi o to, czy można piec potrójny biszkopt za jadnym zamachem, dzieląc surowe jeszcze ciasto na 3 części i wylewać na tortownicę, oddzielając jednocześnie papierem do pieczenia? Wyglądałoby to tak: blaszka - papier do pieczenia - pierwsza warstwa ciasta - papier - druga warstwa ciasta - papier -  trzecia warstwa ciasta. Zastanawiam się czy wszystkie warstwy ciasta wyrosną...

• Autor: anay Data: 2008-11-19 20:54:41

nigdy nie słyszałam o takim sposobie :) 
    ja albo piekę trzy spody oddzielnie (wtedy to dłużej trwa)
    albo piekę wszystko razem a potem robię rowek-znacznik nożem dookoła (a właściwie dwa, jeśli chcę mieć 3 spody), wkładam w rowek nić i ciągnę za oba końce do siebie :)  (nić gruba lub żyłka)

• Autor: anneau Data: 2008-11-19 21:46:52

hmmm.polecam wypróbować. I napisz koniecznie jak wyjmiesz ten papier w który tak pięknie wrośnie Ci ciasto :]

• Autor: Iloria Data: 2008-11-19 22:14:06

hmm pomysł bardzo ciekawy i nawet możliwy do wykonania ale będziesz miała ogromny problem z oddzieleniem tych części biszkoptu od papieru - po prostu wszystko ci się sklei w jedną całośc. Wyjdzie na to samo co normalne przecinanie całego ciasta.

Pozdrawiam cieplutko!

• Autor: alicja37 Data: 2008-11-19 22:18:11

Mnie się wydaje ,ze raczej nie.Biszkopt ci raczej nie urośnie.

• Autor: Glumanda Data: 2008-11-19 23:11:29

Ja uwazam, ze powinno sie udac..ale problem moze nastapic z rozdzieleniem tych warstw. Papier do pieczenia super dziala ale jak jedna strona jest wolna.. od ciasta... chyba... ze bedziesz kladla po dwa arkusze papieru wtedy powinno sie udac-...i i moze troche dluzej piec.. :) kto nie probuje ten sie nie dowie. Jakos ktos kiedys, wszystkie wynalazki tez wyprobowywal.. :)

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-11-19 23:31:22

Czy nie prościej by było   surowe ciasto podzelić na 3 lub 2 równe części i piec je w osobnych jednakowych formach? po co męczyć się z oddzielaniem papieru miedzy wierzchnim a środkowym  krążkiem, a następnie między  środkowym i  ostatnim na spodzie krążkiem i po raz trzeci oddzielenie spodniego krążka od papieru na spodzie czyli  na blaszce....toż to pracy więcej niż przy tradycyjnym podziale upieczonego biszkoptu:  nitką  lub nożem.  Pozdrawiam

• Autor: Glumanda Data: 2008-11-20 08:04:33

Moze i prosciej, tylko ze trzeba by miec... trzy tortownice, piekarnik z termoobiegiem... te tortownice musialyby gdzie potem znalezc miejsce w kuchni czy spizarce. W dzisiejszych czasach nie zawsze mamy miejsce jak w kuchni w szlacheckim palacu. Oprocz tego trzy tortownice tez kosztuja.. mozna pozyczyc... ale  my tu sobie tylko dyskutujemy, nad taka metoda. Medytujemy, czy taki sposob wogole moznaby wprowadzic w zycie.  Ja musze dzis piec biszkopcik na maly torcik i sprobuje zrobic dwie warstwy naraz, bo tyle potrzebuje. Pozdrawiam.

• Autor: klio Data: 2008-11-20 10:32:14

Bardzo ciekawy pomysł. Gdyby sie udało bardzo ułatwiło by mi to życie. Trzeba wypróbować!

• Autor: Glumanda Data: 2008-11-20 19:42:16

Jak zapowiedzialam, tak tez zrobilam.. upieklam dzis maly biszkopt z dwoch jajek, dzielac surowe ciasto na dwie czesci, wkladajac pierwsza na papier do pieczenia, do tortownicy, a na ta warstwe dwa okragle, dokladnie dopasowane arkusze papieru do pieczenia. Na nie druga czesc ciasta. Do piekarnika.. pieklam w termoobiegu.. Wyszlo elegancko :) jestem zadowolona. Nie bylo zadnych problemow z rozdzieleniem tych dwoch czesci biszkoptu. Moze byly nie calkiem idealnie rowne.. ale w sumie bardzo dobry pomysl :) A oto zdjecia:

• Autor: Wkn Data: 2008-11-20 20:08:23

Ciekawy sposób. Ja miałabym do niego tylko jedno zastrzeżenie. Z biszkoptów do tortów ściąga się skórkę, żeby masa dokładnie przylegała do ciasta. Chyba nie chciałabym zdejmować skórki z trzech biszkoptów - wolałabym jednak przekroić jeden na trzy części :) Tym bardziej, że wówczas miejsce cięcia będzie idealnie równe.

• Autor: anneau Data: 2008-11-21 09:57:21

Jesteś niesamowita :) Moje uznanie! Z tymi dwoma papierkami - jeden na drugim - eureka :)
    Zwracam honor autorce wątku, bo w życiu nie myslałam, że tak mozna upiec biszkopt. I to taki pulchny! :)

• Autor: makusia Data: 2008-11-21 10:27:54

śledzę po cichutku ten wątek , i jestem pod wrażniem Danusiu :)

• Autor: klio Data: 2008-11-21 10:43:09

wypróbuje przy najbliższym pieczeniu!!!

• Autor: chmurka Data: 2008-11-21 10:56:31

Ten sposób sprawdzi sie gdy chcemy upiec biszkopt ciemny i jasny.

• Autor: anneau Data: 2008-11-21 22:31:28

A w ogóle to ten pomysł świetnie przyda się do tortu Dobosza!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu