Forum

Gawędy o jedzeniu

Ostrzezenie o kakao

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-20 09:08:12

    W Niemczech przetestowano Kakao ale nie prawdziwe lecz mieszanki typu Kaba, Neskuik itp. zle sie robi: glowny skladnik to cukier 70-80 procent zawartosci to cukier. poza tym spory grzybow plesniowych w sporych ilosciach i inne szkodliwe substancje ktore nawet w polecanej dozie kakao na kubek moga regolarnie spozywane uszkadzac nerki.

    Tak moze nalezaloby jednak wrocic do kakao prawdziwego? Mi te nieszanki nigdy nie smakowaly bo byly mi za malo czekoladowe i ta slodkie ale wiem ze wiele osob kupuje wlasnie dla dzieci...

    Testowane produkty znajdziecie Tutaj
    Dokladne wyniki mozna poczytac w nastepnym numerze Stiftung Warentest 12/2008 lub zamowic jako PDF. U nas podano to dzis w telewizji.

  • Autor: DorDa Data: 2008-11-20 09:38:58

    Przeraziłam się nie na żarty. Moja córka pije kakao dwa razy dziennie. Kupuję jej kakao firmy Gellwe, ale nie podejrzewam, że jest ono dużo lepsze od tych przebadanych. Dzięki za informację.

  • Autor: Wkn Data: 2008-11-20 10:12:13

    No właśnie - tak w ramach skojarzeń - przypomniało mi się, co pisał ostatnio Lubczyk69 o cukrze wanilinowym firmy Gellwe.
    A więc nie ma jak stary dobry tradycyjny sposób robienia kakao w garnuszku.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-20 10:31:45

    Tak wlasnie. Tym bardziej, ze to nic trudnego potrzeba najwyzej 5 minut wiecej czasu... WKN mozna prosic o namiary o tym cukrze bo jakos nie kojarze?

  • Autor: Wkn Data: 2008-11-20 11:45:45

    Moja skleroza jest jednak nie do podrobienia - to było w 2004 roku!
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=13324&post=13465

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-20 12:02:48

    a dziekuje ! To jednak masz dobra pamiec ...inaczej byc w ogole nie znalazla haha. A cukier wanilinowy to tez takie ustrojostwo ktore staram sie zastapic waniliowym prawdziwym. Zawsze mam tez wlasny choc jest ciut mniej aromatyczny, trzeba dac po prostu wiecej niz zwykle ma paczuszka wanilinowego, pachnie oblednie. Wanilinowy jest jakis dziwny szczegolnie na surowo.  W sloiczek z cukrem wkladam rozkrojona laske wanilli i czekam dwa tygodnie..zawsze dokladam zuzyte to znaczy wyskrobane laski i zasypuje cukrem

  • Autor: Janek Data: 2008-11-20 12:35:15

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-20 12:37:52

    Janku jak to dsie stalo, ze Ci slow zabraklo?

  • Autor: Janek Data: 2008-11-20 12:43:40

    Zamiast latać po archiwum odszukałem rzeczony watek i skopiowałem poniżej wypowioedź lubczyka69
    Wiadomość 9 w wątku
    jako odpowiedź do 8

    dlatego pustka powyższa..

    Autor: lubczyk69
    Temat: Odp: Usprawiedliwiona nieobecność od 11.12.04 do 09.01.05
    Data: 2004-12-15 20:12:07
    Odnośnie cukru waniliowego, to moje zalecenie nie ma nic wspólnego w pierwszej linii z producentem. Gellwe produkuje tylko cukier wanilinowy a nie waniliowy. Wanilina jako aromat, w przypadku tej firmy pozyskiwana jest jako produkt odpowiedniej obróbki drewna. Dlatego na opakowaniu pisze: cukier wanilinowy, a nie waniliowy
    Ta właściwa wanilina pochodząca faktycznie z wanilii, zawarta jest w cukrze Oetkera.
    I to jest podstawowa różnica. Syntetyk w zamian za naturę.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-20 12:46:11

    aaa to dziekuje

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-20 10:48:24

    Dodatek: wynik dobre w znaczeniu bez lub z minimalna iloscia grzybow ale mimo to z 60% cukru otrzymalo z testowanych 25 produktow tylko 9. Zadne nie dostalo wyniku bardzo dobre. Jak ukaze sie miesiecznik to postaram sie wstawic dokladne dane. Aby zmniejszyc ryzyko nalezaloby dawac tylko lyzeczke proszku na szklanke mleka tylko (o ile moge z wlasnych doswiadczen mowic) nie bedzie ono mialo wtedy  smaku Kakao.. Wiec wedlug mnie nawet z ta poprawka jest normalne, prawdziwe Kakao w wiele lepsze bo moozna indywidualnie dobrac smak i oczywiscie kubek domowego kakao nie zawiera takiej ilosci cukru

  • Autor: piszczalka Data: 2008-11-20 12:43:50

    O rany!!!! Moj Synus codziennie po kolacji przed snem dostaje butle mleka z kakao neskuik, uwielbia kakao. Napiszcie jakie kakao kupic zeby bylo zdrowe. Załamałam sie

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-20 12:54:42

    Nie lam sie Piszczalko, kup normalne, zwykle, gorzkie, takie jak do ciasta,  kakao. Najlepsze sa, moim zdaniem, te holenderskie i ugotuj kakao synkowi zwyklym starym sposobem. Mleko nastawicw garnku, w kubeczku wymieszac lyzeczke kakao prawdziwego z lyzeczka cukru (tu mozna kombinowac zaleznie jakie synus lubi mniej czy bardziej czekoladowe) dodaj pare lyzek zimnego mleka. Zamieszaj by rozbic grudki i wlej mieszajac trzepaczka na gotujace sie mleko. To wszystko! Mozesz dosmaczyc cynamonem czy kostka czekolady najlepiej ciemnej, dac wiecej cukru albo dla doroslych szczypte kawy. Mozesz dodac cukru waniliowego. Sprobuj moje dzieci zawsze takie uwielbialy...i ja tez di dzis.

  • Autor: mag13 Data: 2008-11-20 13:32:04

    Na szczęście nigdy tego jasnego kakaa nie lubiłam bo mi w smaku coś nie pasowało. Ja mieszam niecałą płaską łyżkę czarnego kakao z kopiastą łyżką kawy zbożowej Inki i łyżką cukru, zalewam mlekiem gorącym lub chłodnym i mieszam. Dałam do wypicia chłopakom i teraz codziennie proszą o napój.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-20 13:37:13

    ale w zimnym chyba Ci sie zwykle kakao nie rozpusci? Chyba ze najpierw podgrzewasz a potem chlodzisz a z inka to fajny pomysl tez tak lubie

  • Autor: makusia Data: 2008-11-21 08:42:36

    Dorotko w shakerze wymieszasz i w zimnym mleku, no i dziękuję za ostrzeżenie :)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-21 08:55:06

    znow cos nowego dzieki Tobie!

  • Autor: makusia Data: 2008-11-21 08:59:31

  • Autor: sunny Data: 2008-11-22 21:45:15

    W takim razie dobrze, że używam tylko i wyłącznie tradycyjnego decomoreno ;).

  • Autor: Shaera Data: 2008-11-29 14:50:52

    Ze swojej strony polecam kakao Wawel'a ^^

Przejdź do pełnej wersji serwisu