Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Jakie kimono?

• Autor: Wiola1 Data: 2008-11-21 11:45:48

Kochani, chcę kupić synkowi na allegro kimono, ale nie mogę się zdecydować które. Przy jednym jest opis "gęstość tkaniny: 240g/m2" a przy drugim "gramatura: 10oz" . Może ktoś z Was wie co to oznacza, bo ja nie za bardzo rozumiem? Domyślam się że któreś jest lepsze ale które?, a i dodam że obydwa są wykonane z bawełny-100%. Proszę o radę.

• Autor: aleczka Data: 2008-11-21 12:45:35

Gramatura tkaniny to znaczy waga włókna potrzebna do wyprodukowania jednego metra kwadratowego tkaniny-oczywiście im wyższa tym tkanina mocniejsza-co przy tego typu rzeczy nie jest bez znaczenia:-)ta druga maira to pewnie z angielskiego trzeba by przeliczyc:-)

• Autor: luckystar Data: 2008-11-21 12:54:38

10oz to jest 283g czyli troche wiecej niz 24g/m2. Biorac pod uwage to co napisala Aleczka to ta druga tkanina jest ciut mocniejsza:)

• Autor: Wiola1 Data: 2008-11-21 13:43:52

Bardzo dziękuje za pomoc:) pozdrawiam!

• Autor: Janek Data: 2008-11-21 16:49:11

Jest takie "cóś" na allegro "zadaj pytanie sprzedającemu",  nie piszesz do czego ma być to kimono: "tak sobie" czy dla uprawiania sportu i jakiego. Inne jest dla judoków, a inne dla karateków etc. Moc tkaniny powinna być odpowiednia dla dyscypliny sportu,  z czym wiąże cię i cena.

• Autor: Alaewa Data: 2008-11-21 19:10:51

Wiolu! Domyślam się, że Twój syn trenuje jakieś sporty walki. Przed zakupem kimona skonsultuj się z trenerem syna. Może się okazać, że kupione przez Ciebie kimono jest np. przeznaczone do karate tradycyjnego, a nie Kyokushin. Różnią się detalami, ale różnią. To tylko taki przykład, bo mój syn akurar trenował karate i kiedyś, właśnie na Allegro kupiłam mu takie niewłaściwe kimono, w którym nie mógł startować na zawodach, więc i tak trzeba było kupić właściwe.

Przejdź do pełnej wersji serwisu