Forum

Kuchenne porady

Termoobieg

• Autor: Cahir Data: 2008-11-24 11:47:04

Dzien dobry! Mam mały problem natury technicznej,chodzi o moj piekarnik z termoobiegiem,o ile musze zmniejszysc temperature zeby sie wszystko nie ususzyło z góry (a w srodku surowe) i jeszcze jedno pytanie sa szanse na biszkopt albo sernik w takim piekarniku (osobiscie serdecznie go nie nawidze jak do tej pory wszystko wyszło wysuszone i niedobre,pizza mi sie tylko udała)Mieszkam w Anglii i tubylcy mi nic poradzic nie moga gdyz przewaznie nie gotuja.
    Dla wyjasnienie ten piekarnik ma tylko i wyłocznie termoobieg jako zródło ciepła!
    dziekuje serdecznie!

• Autor: Shanna Data: 2008-11-24 13:01:32

Ja od jakiegos czasu tez mam piekarnik z termoobiegiem i pieke w nim doslownie wszystko (od plackow, bulek, sernikow itp. po miesa)
    Przyznaje, ze ustawiam temperature tak jak w przepisie, jedynie nie trzymam sie czasu pieczenia i czesciej zagladam jak sie piecze. W moim przypadku pieke bedziej na wyczucie. Ale nie mialam nic ani wysuszonego ani nieudanego.

• Autor: Glumanda Data: 2008-11-24 13:22:43

Moja przygoda z termoobiegiem trwa juz 16 lat. Jestem i bylam zawsze zadowolona z tej funkcji piekarnika. Biszkopt wychodzi idealny. Jedyna regula jaka panuje przy termoobiegu jest taka, ze temperatura powinna byc troche nizsza niz przyzwyczajeni jestesmy przy konwencjonalnym piekarniku. Np. jesli konwencjonalnie temp. wynosi 185 C to przy termoobiegu wystarczy ustawic 170-175 C.
    Jesli masz dalej pytania, pytaj smialo. Pozdrawiam.

• Autor: Cahir Data: 2008-11-24 14:29:05

Dziekuje o to mi chodziło,spróbuje i dam znac jak wyszło.Dziekuje i pozdrawiam pa pa

• Autor: lubczyk69 Data: 2008-11-25 10:12:00

Pieczenie biszkoptów w termoobiegu. BISZKOPT do wykonania tortu. Uniwersalna temperatura - 160 stopni C. Tortownicę ustawiasz w piekarniku na siatce na środkowej półce. Czas pieczenia - taki sam jak w przepisie do pieczenia w klasycznym piekarniku. BISZKOPT ma roladę. Temperatura 185 (190) stopni C. W tym przypadku musisz mieć 2 jednakowe blachy do pieczenia. Na jednej z nich na papeierze do pieczenia przygotowujesz ciasto. Druga blacha w tym czasie grzeje się w piekarniku. CIASTO ma być gotowe na tą chwilę, kiedy druga blacha będzie w pełni gorąca. Wtedy wyjmujesz ją z pieca > błyskawicznie zsuwasz papier z ciastem na gorącą blachę i natychmiast wstawiasz do pieca. CZAS PIECZENIA 8 - 10 min. Gdy zacznie się lekko rumienić - jest gotowe!

Przejdź do pełnej wersji serwisu