Forum

Kuchenne porady

Masa cukrowa

• Autor: jamajka Data: 2008-11-27 13:06:18

Na przyszły tydzień mam upiec swoim chrześniaczką (bliźniaczką) 2 torty. Dla jednej na okrąłym torcie 2 pszczółki na kwiatku, a na drugim torcie też okrągłym 2 biedroneczki na liściu. I tu mam dylemat liść, kwiatek oraz owady będą pokryte masą cukrową. Ale nie wiem czym pokryć powierzchnie tortu na którym będą stały. Myślałam najpierw aby okryć go masą, ale później sobie pomyślałam czy może nie pokryć poprostu kremem ale też nie wiem czy ozdoby z masy cukrowej nie zaczną nachodzić wodą na kremie i barwnik nie zacznie puszczać. Co mam zrobić? Doradźcie.
    (Myślałam sobie także że jakbym obłożyła kremem to bym posypała startą czekoladą powierzchnie i na to te ozdoby)

• Autor: Shanna Data: 2008-11-27 13:37:39

Na masie ozdoby beda lepiej sie trzymaly. Krem czy smietana sprawdza sie chwilowo tzn. jesli ozdobisz tort niedlugo przed podaniem na stol. w przeciwnym razie masa cukrowa, choc nie powinna sie rozpuscic, na pewno troche 'namoknie'. Starta czekolada na kremie tez dlugo moze nie wytrzymac

• Autor: Kluko Data: 2008-11-27 13:43:27

Ja też przygotowuje sie psychicznie na robienie tortów ale w tym tygodniu :) Może nie mam zbyt dużego doświadczenia w stylu angielskim, ale myśle, że jesli pokryjesz całego torta masą cukrową to nie powinna nachodzic wodą a ni barwnik nie zacznie puszczac. Trzeba tylko pamietac, żeby tort z wierzchu posmarowac kremem maslanym  (masło i cukier puder) i dopiero wtedy mase cukrową, wtedy wszystko bedzie dobrze. A jeśli chodzi o Twoj drugi pomysł pokrycia tortu kremem i na to wyłożenia ozdób, to właśnie zależy od rodzaju kremu jakiego użyjesz. Jeśli to bedzie śmietana lub coś w tym stylu, to ozdoby mogą Ci się rozpłynąc....

Przejdź do pełnej wersji serwisu