Kto z Was, moi drodzy WŻ-owicze hoduje własne kiełki, np rzodkiewki, rzeżuchy, fasoli mung itp. Właśnie kupiłam opakowanie niezaprawianych nasion rzodkiewki i zamierzam ich użyć. Niestety nie ma instrukcji użycia, ale jak wyczytałam w sieci istnieją specjalne pojemniki do tego celu sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością. Do takiego sklepu mam daleko i nie po drodze, więc pytam o Wasze doświadczenia w tym zakresie. Przyznam, że jestem po pierwszych próbach, ale nasiona pleśniały i brzydko pachniały. Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam
Nasiona musisz namoczyc przez 12 godzin wode wylac. Najlepiej przygotowac to w duzym sloiku a zamiast nakretki obwiazac gaza. Przez ta gaze codziennie dwa razy dobrze przeplukiwac nasiona letnia woda i dobrze je osoaczac. Sloik odstawiac tak aby otwor odwrocony byl do dolu lekko skosnie. Po ok 3-4 dniach kielki sa gotowe. Wazne aby kupowac nasiona ktore przeznaczone sa do hodowania kielkow a nie np. do normalnego wysiewu. Powodzenia :) Nasiona Fasoli mungo.. maja potem takie oliwkowo zielone luski ktore mozesz wybrac..albo tez nie. Ja osobiscie czyszcze kielki z tych lusek.
Glumando, jestes niesamowita! Dzięki za wyczerpujące informacje, zaraz zabieram się do pracy. Nasiona kupiłam w sklepie spożywczym, przeznaczone do tego celu więc nie ma możliwości pomyłki. Jeszcze raz dziękuję!
Ja mam pojemnik do hodowli.Bardzo zgrabny.W;lewasz wode do górnego mpojemnika i przelewa się prze niższe.Woda nie zalega w pojemnikach i nasionka maja wilgośc odpowiednią.Nie jest to drogie, a woda spod nasionek podlewam kwiaty.Same korzyści.
Specjalne naczynie do kiełkowania kupisz w sklepach ogrodniczych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz wrzucić na Allegro hasło kiełkownica i znajdziesz dużą ofertę sprzedaży tego naczynia (koszt ok. 24zł).W skład naczynia wchodzą trzy przeźroczyste pojemniki – co umożliwia hodowlę trzech różnych rodzajów kiełków, zbiornik na wodę oraz pokrywka. Do kiełkownicy jest zazwyczaj dołączona instrukcja jak dokładnie jej używać oraz przydatne informacje dotyczące kiełków.
Ja właśnie mam taką kiełkownicę i zapas nasion. Wiem ,że działa jakoś na zasadzie osmozy, ale byłabym wdzięczna,jeśli ktoś by mi bardziej przyblizył temat. Do czego jakie kiełki, czy można na każdej wysokości mieć inne kiełki i ile wody trzeba nalać i najważniejsze wodę na dół czy na górę się wlewa?
Na każdym poziomie możesz dać sobie inne nasiona. Wlewasz do górnego zbiornika, woda przesącza sie do dolnego.Do dolnego pojemika w którym zbiera się woda nie dajesz nasion.
Ja mam ciągla uprawę takich kiełków. Mam co prawda tę kiełkownice, ale wystarczy do tego większy słoik.Nasionka muszą być mokre. Trzeba je roztrzepać po słoiku i potem wietrzyc, bo lubią spleśnieć))
Ja właśnie korzystam z domowej "kiełkownicy" w postaci słoika:) Najpierw zalewam nasiona na kilka godzin wodą, później zlewam i co jakiś czas (2-3 razy dziennie) przepłukuję czystą wodą, żeby nasiona były wilgotne i nie zaczęły gnić. Teraz kupiłem w Gadar.pl mieszankę Mix Energia.... Zobaczymy jak będzie smakowała... Przez dodatek nasion kopru włoskiego pachnie jak herbatka dla niemowląt :)
Kupiłam kiełkownicę i patrzę w nią jak w telewizor. Prawie słyszę jak rosną kiełki.... Urządzenie jest OK, ale podoba mi się również sposób Skolopendry z innego wątku o kiełkach. Tak sobie myślę, że to niezła frajda i korzyści wiele z takiej hodowli. A propo korzyści, to pozwoliłam sobie skopiować najważniejsze informacje z bardzo fajnego artykułu o kiełkach. Moze komuś sie przydadzą
Lucerna Kiełki z lucerny to jedne z najmniejszych kiełek ale przewyższają inne swoją wartością odżywczą. Nie na darmo zwane są „kiełkowym królem” lub „ojcem wszelkiego pożywienia”. Zawierają ok. 35% łatwo przyswajalnego białka i wszystkie ważniejsze witaminy i minerały, w tym dużo witaminy A, C i D oraz lecytynę. Są również bogatym źródłem żelaza oraz zawierają rzadko występujące w roślinach witaminę B12. Z tych względów są szczególnie cenne dla wegetarian. Podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i z patelni, zawsze jednak najlepiej pod koniec smażenia. Kiełki z lucerny są bardzo łagodne i z tego względu mogą być podawane nawet małym dzieciom. Kiełki z lucerny poprawiają pamięć i mają właściwości pobudzające.
Soczewica W 100 g kiełków soczewicy znajduje się ponad 70 mg witaminy C, 0,2 mg witamin B1 i B2, dużo witaminy E, 30 mg wapnia, 166 mg fosforu, 2,30 mg żelaza, wyjątkowo dużo bo 0,33 mg miedzi i 1,48 mg cynku. Zawierają ok. 25% białka. Korzystna jest bardzo mała zawartość sodu. Kiełki soczewicy są również bogate w kwas foliowy, mający krwiotwórcze działanie. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. To także dobry naturalny dodatek diety dla kobiet w ciąży - kwas foliowy potrzebny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego przyszłego dziecka. Kiełki z soczewicy są delikatne w smaku, nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i na ciepło. Dobrze wpływają na stan zębów. Kiełki soczewicy przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe.
Fasola Mung Kiełki fasolki Mung są bogate w witaminy A, B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie. Są również nieocenionym źródłem białka (ok. 20%). Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom „złego” cholesterolu LDL. Są lekko chrupiące, powszechnie stosowane w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Fasolka Adzuki Małe czerwone fasolki zwane SA czasami czerwoną soją. Zawierają 25% białka i wszystkie aminokwasy, poza tryptofanem. Są również bogate w żelazo, niacynę i wapń. Smak jest podobny do fasolki Mung i może ona być stosowana alternatywnie do fasoli Mung.
Soja Kiełki z soi to klasyka w kuchni dalekowschodniej. Są delikatne w smaku i lekko chrupiące, idealnie nadają się do dań gorących, zwłaszcza chińskich przysmaków z woka. Wyśmienite źródło białka (prawie 40%!), żelaza, witaminy C, B1 i wielu minerałów a także lecytyny. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Kiełki z soi powinny być gotowane (w wodzie lub na parze) przez kilka minut przed podaniem, w przeciwnym razie będą trudne do strawienia. Rzeżucha W 100 g młodych siewek rzeżuchy znajduje się około 60 mg witaminy C, 1,30 mg witaminy PP, po 0,20 mg witamin B1 i B2, 160 mg potasu, 32 mg magnezu, 36 mg wapnia oraz spore ilości siarki, która działa pobudzająco na apetyt i trawienie. Korzystna jest niska zawartość sodu i mała wartość kaloryczna rzeżuchy. Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla cukrzyków, bo obniżają poziom cukru we krwi. Rzodkiewka W 100 g kiełków znajduje się m.in. około 80 mg witaminy C, 6,60 mg witaminy PP, 60 mg magnezu, 1,20 mg cynku, 2,30 mg żelaza i wyjątkowo dużo soli wapnia - 90,80 mg. Kiełki z rzodkiewki mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek, dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi. Dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki rzodkiewki mają właściwości dezynfekujące, moczopędne, przeciwzapalne i są polecane przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
Kozieradka Kozieradka jest ważnym składnikiem sosów curry. Staje się popularna do kiełkowania ze względu na swój niepowtarzalny smak. Zawiera 30% białka, dużo żelaza i witaminy A.
Groch włoski Groch włoski, zwany również Garbanzo zawiera około 20% białka, sporo witamin A i C, a także żelaza, wapnia i magnezu. Tak jak kiełki z soi, również kiełki z grochu włoskiego powinny być szybko gotowane w przeciągu 3-5 minut.
Pszenica Kiełki z pszenicy zawierają 14% białka, a także sporo wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin C, E, B, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego.
Groszek Kiełki z groszku są bogate w białko i witaminy C, B1 i A. Brokuł Szczególnie wartościowe dla człowieka są kiełki brokuła, który jest niezwykle wartościowym warzywem zasobnym w wit. A, C, B1, B2, PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Kiełki brokuła mają też lecznicze właściwości. Podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Najwięcej jest ich w 3-dniowych kiełkach. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła. Kiełki brokułów powinny więc być stałym elementem w diecie ludzi chorych lub zagrożonych chorobami nowotworowymi. W brokule i kiełkach jest także koenzym Q10. Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat.
Słonecznik Kiełki z nasion słonecznika mają lekko orzechowy smak, są doskonałe jako dodatek do mieszanych sałat czy kanapek. Mają dużo cynku i żelaza. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie.
Ja kupuję nasionka w sklepie ze zdrową żywnością(w ogóle dość często go odwiedzam, zwł .po olej lniany))).Najczęściej wysiewam lucernę, brokuła, fasolkę mung, rzodkiewkę i rzeżuchę, lub mix tzw ostry. W Biedronie prawie ciągle są w sprzedaży taniutkie kiełki z rzodkiewki i brokuła.Czasem je kupuję, jak nie chce mi się pilnować kiełkownicy lub po protu nie mam na to czasu.W czasie"przednówku", kiedy wiekszość sklepowych niby-nowalijek jest niezjadliwa i po protu zapchana chemią- kiełki to nieoceniona skarbnica witamin. Na dodatek bardzo smaczna.
Ja właśnie rozpoczęłam hodowlę kiełków:) Rewelacja! Zakupiłam kiełkownicę, do tego zapas przeróżnych nasionek i cieszę się jak dziecko obserwując jak rosną. Wyhodowane już kiełki rzodkiewki mam w lodówce, reszta dojrzewa. Hodujcie!:)
Ja mam taką kiełkownicę i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam ja na allegro nową za ok 30 zł z przesyłką, choć przydałaby się jej jeszcze przykrywka - tak jak ma majolika, bo górna warstwa wysycha i staje się nieużyteczna.
Kiedyś sadziłam na wacie, ale ciężko było wyrwać. Teraz fajniście się zbiera plony (ważne tylko, żeby była wilgoć). A z rzeżuchy robię coś pysznego oprócz kładzenia na wędlinkę i mieszania z twarożkiem:
Ja kupuję Bavicchi. Organiczne, bez pestycydów. Kupiłam też kiełkownicę automatyczną, bo niektóre rodzaje nie rosły tak, jak chciałam i teraz bez problemu :) ale do wyboru, do koloru, sposobów kiełkowania jest kilka: http://terapiasokami.pl/kielkownice
ja hoduje samodzielnie, posiadam takie urządzie, kilka pieterek i tam się sadzi, trzeba podlewać bardzo mało w miejsce do tego wyznaczone i w ciągu kilku dni trzeba zjeść
ja hoduje samodzielnie, posiadam takie urządzie, kilka pieterek i tam się sadzi, trzeba podlewać bardzo mało w miejsce do tego wyznaczone i w ciągu kilku dni trzeba zjeść xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Link usunięty, kryptoreklama jest niezgodna z regulaminem !!!
Anrubi...specjalne nasiona na kiełki, nie mogą byc zaprawiane jak te które wysiewasz do ziemi...na allegro kupisz po złotówce z groszami za opakowanie, fakt ze musisz doliczyc koszty wysyłki ale przy kilku opakowaniach to i tak sie opłaca. Raz kupiłam w sklepie, pani zaśpiewała mi 7,50 za opakowanie....czesto mozna kupic cały zestaw: nasiona+kiełkownica...osobiscie polecam małą, nie taką 3 czy 5 poziomową bo wykiełkuje sporo a powinno sie je zjadac możliwie "na bieżąco"...mam taką http://allegro.pl/mini-kielkownica-wanienka-mix-kielkow-gratis-i5127890430.html i na nsze potrzeby wystarcza. Metodą słoikową też wyhodujesz, choć mi często pleśniały :(
W Biedronce są ja dzisiaj kupiłam po 0,69 zł.Jak nie miałam kiełkownicy to siałam na plastikowych tacach wyłożonych ręcznikami papierowymi i odpowiednio nawilżałam.Super rosły:)
Niom...... i kiełkownica taka sama, jak u mnie. Ze wszystkich kiełków, to mi tylko sojowe nie podeszły. Ja sobie zakupiłam na allegro wszystko, co facet miał + duperele typu sól peklująca i jakieś przyprawy. Ale rzodkiewkowe zdecydowanie najlepsze.
Kto z Was, moi drodzy WŻ-owicze hoduje własne kiełki, np rzodkiewki, rzeżuchy, fasoli mung itp. Właśnie kupiłam opakowanie niezaprawianych nasion rzodkiewki i zamierzam ich użyć. Niestety nie ma instrukcji użycia, ale jak wyczytałam w sieci istnieją specjalne pojemniki do tego celu sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością. Do takiego sklepu mam daleko i nie po drodze, więc pytam o Wasze doświadczenia w tym zakresie. Przyznam, że jestem po pierwszych próbach, ale nasiona pleśniały i brzydko pachniały. Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam
Nasiona musisz namoczyc przez 12 godzin wode wylac. Najlepiej przygotowac to w duzym sloiku a zamiast nakretki obwiazac gaza. Przez ta gaze codziennie dwa razy dobrze przeplukiwac nasiona letnia woda i dobrze je osoaczac. Sloik odstawiac tak aby otwor odwrocony byl do dolu lekko skosnie. Po ok 3-4 dniach kielki sa gotowe. Wazne aby kupowac nasiona ktore przeznaczone sa do hodowania kielkow a nie np. do normalnego wysiewu. Powodzenia :) Nasiona Fasoli mungo.. maja potem takie oliwkowo zielone luski ktore mozesz wybrac..albo tez nie. Ja osobiscie czyszcze kielki z tych lusek.
Glumando, jestes niesamowita! Dzięki za wyczerpujące informacje, zaraz zabieram się do pracy. Nasiona kupiłam w sklepie spożywczym, przeznaczone do tego celu więc nie ma możliwości pomyłki. Jeszcze raz dziękuję!
Ja mam pojemnik do hodowli.Bardzo zgrabny.W;lewasz wode do górnego mpojemnika i przelewa się prze niższe.Woda nie zalega w pojemnikach i nasionka maja wilgośc odpowiednią.Nie jest to drogie, a woda spod nasionek podlewam kwiaty.Same korzyści.
bea39 a gdzie kupiłaś taki pojemnik ?Bo kiełki lubimy i można by robić samemu.
Specjalne naczynie do kiełkowania kupisz w sklepach ogrodniczych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz wrzucić na Allegro hasło kiełkownica i znajdziesz dużą ofertę sprzedaży tego naczynia (koszt ok. 24zł).W skład naczynia wchodzą trzy przeźroczyste pojemniki – co umożliwia hodowlę trzech różnych rodzajów kiełków, zbiornik na wodę oraz pokrywka. Do kiełkownicy jest zazwyczaj dołączona instrukcja jak dokładnie jej używać oraz przydatne informacje dotyczące kiełków.
Ja właśnie mam taką kiełkownicę i zapas nasion. Wiem ,że działa jakoś na zasadzie osmozy, ale byłabym wdzięczna,jeśli ktoś by mi bardziej przyblizył temat. Do czego jakie kiełki, czy można na każdej wysokości mieć inne kiełki i ile wody trzeba nalać i najważniejsze wodę na dół czy na górę się wlewa?
Na każdym poziomie możesz dać sobie inne nasiona. Wlewasz do górnego zbiornika, woda przesącza sie do dolnego.Do dolnego pojemika w którym zbiera się woda nie dajesz nasion.
Dziękuję, rano już " posiałam".
Ja wodą która zbierała się w dolnym pojemniku podlewałam rosliny doniczkowe. Rewelacyjna odzywka :)
super informacja z Twojej strony, nigdy tego nie robiłam ale zacznę:)
Pozdrawiam
Juka ogrodowa
Ja mam ciągla uprawę takich kiełków. Mam co prawda tę kiełkownice, ale wystarczy do tego większy słoik.Nasionka muszą być mokre. Trzeba je roztrzepać po słoiku i potem wietrzyc, bo lubią spleśnieć))
Ja właśnie korzystam z domowej "kiełkownicy" w postaci słoika:) Najpierw zalewam nasiona na kilka godzin wodą, później zlewam i co jakiś czas (2-3 razy dziennie) przepłukuję czystą wodą, żeby nasiona były wilgotne i nie zaczęły gnić. Teraz kupiłem w Gadar.pl mieszankę Mix Energia.... Zobaczymy jak będzie smakowała... Przez dodatek nasion kopru włoskiego pachnie jak herbatka dla niemowląt :)
Użytkownik pieguskap napisał w wiadomości:
> Juka ogrodowa
Chyba ktoś tu pomylił tematy
Kupiłam kiełkownicę i patrzę w nią jak w telewizor. Prawie słyszę jak rosną kiełki.... Urządzenie jest OK, ale podoba mi się również sposób Skolopendry z innego wątku o kiełkach. Tak sobie myślę, że to niezła frajda i korzyści wiele z takiej hodowli. A propo korzyści, to pozwoliłam sobie skopiować najważniejsze informacje z bardzo fajnego artykułu o kiełkach. Moze komuś sie przydadzą
Lucerna
Kiełki z lucerny to jedne z najmniejszych kiełek ale przewyższają inne swoją wartością odżywczą. Nie na darmo zwane są „kiełkowym królem” lub „ojcem wszelkiego pożywienia”. Zawierają ok. 35% łatwo przyswajalnego białka i wszystkie ważniejsze witaminy i minerały, w tym dużo witaminy A, C i D oraz lecytynę. Są również bogatym źródłem żelaza oraz zawierają rzadko występujące w roślinach witaminę B12. Z tych względów są szczególnie cenne dla wegetarian. Podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i z patelni, zawsze jednak najlepiej pod koniec smażenia. Kiełki z lucerny są bardzo łagodne i z tego względu mogą być podawane nawet małym dzieciom. Kiełki z lucerny poprawiają pamięć i mają właściwości pobudzające.
Soczewica
Fasolka AdzukiW 100 g kiełków soczewicy znajduje się ponad 70 mg witaminy C, 0,2 mg witamin B1 i B2, dużo witaminy E, 30 mg wapnia, 166 mg fosforu, 2,30 mg żelaza, wyjątkowo dużo bo 0,33 mg miedzi i 1,48 mg cynku. Zawierają ok. 25% białka. Korzystna jest bardzo mała zawartość sodu. Kiełki soczewicy są również bogate w kwas foliowy, mający krwiotwórcze działanie. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. To także dobry naturalny dodatek diety dla kobiet w ciąży - kwas foliowy potrzebny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego przyszłego dziecka. Kiełki z soczewicy są delikatne w smaku, nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i na ciepło. Dobrze wpływają na stan zębów. Kiełki soczewicy przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe.
Fasola Mung
Kiełki fasolki Mung są bogate w witaminy A, B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie. Są również nieocenionym źródłem białka (ok. 20%). Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom „złego” cholesterolu LDL. Są lekko chrupiące, powszechnie stosowane w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Małe czerwone fasolki zwane SA czasami czerwoną soją. Zawierają 25% białka i wszystkie aminokwasy, poza tryptofanem. Są również bogate w żelazo, niacynę i wapń.
Smak jest podobny do fasolki Mung i może ona być stosowana alternatywnie do fasoli Mung.
Soja
Kiełki z soi to klasyka w kuchni dalekowschodniej. Są delikatne w smaku i lekko chrupiące, idealnie nadają się do dań gorących, zwłaszcza chińskich przysmaków z woka. Wyśmienite źródło białka (prawie 40%!), żelaza, witaminy C, B1 i wielu minerałów a także lecytyny. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Kiełki z soi powinny być gotowane (w wodzie lub na parze) przez kilka minut przed podaniem, w przeciwnym razie będą trudne do strawienia.
Rzeżucha
W 100 g młodych siewek rzeżuchy znajduje się około 60 mg witaminy C, 1,30 mg witaminy PP, po 0,20 mg witamin B1 i B2, 160 mg potasu, 32 mg magnezu, 36 mg wapnia oraz spore ilości siarki, która działa pobudzająco na apetyt i trawienie. Korzystna jest niska zawartość sodu i mała wartość kaloryczna rzeżuchy. Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla cukrzyków, bo obniżają poziom cukru we krwi.
Rzodkiewka
W 100 g kiełków znajduje się m.in. około 80 mg witaminy C, 6,60 mg witaminy PP, 60 mg magnezu, 1,20 mg cynku, 2,30 mg żelaza i wyjątkowo dużo soli wapnia - 90,80 mg. Kiełki z rzodkiewki mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek, dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi. Dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki rzodkiewki mają właściwości dezynfekujące, moczopędne, przeciwzapalne i są polecane przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
Kozieradka
Kozieradka jest ważnym składnikiem sosów curry. Staje się popularna do kiełkowania ze względu na swój niepowtarzalny smak. Zawiera 30% białka, dużo żelaza i witaminy A.
Groch włoski
Groch włoski, zwany również Garbanzo zawiera około 20% białka, sporo witamin A i C, a także żelaza, wapnia i magnezu. Tak jak kiełki z soi, również kiełki z grochu włoskiego powinny być szybko gotowane w przeciągu 3-5 minut.
Pszenica
Kiełki z pszenicy zawierają 14% białka, a także sporo wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin C, E, B, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego.
Groszek
Kiełki z groszku są bogate w białko i witaminy C, B1 i A.
Brokuł
Szczególnie wartościowe dla człowieka są kiełki brokuła, który jest niezwykle wartościowym warzywem zasobnym w wit. A, C, B1, B2, PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Kiełki brokuła mają też lecznicze właściwości. Podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Najwięcej jest ich w 3-dniowych kiełkach. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła. Kiełki brokułów powinny więc być stałym elementem w diecie ludzi chorych lub zagrożonych chorobami nowotworowymi. W brokule i kiełkach jest także koenzym Q10. Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat.
Słonecznik
Kiełki z nasion słonecznika mają lekko orzechowy smak, są doskonałe jako dodatek do mieszanych sałat czy kanapek. Mają dużo cynku i żelaza. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie.
Źródło: http://www.cyberbaba.pl/content/view/93/124/1/2/
Ja kupuję nasionka w sklepie ze zdrową żywnością(w ogóle dość często go odwiedzam, zwł .po olej lniany))).Najczęściej wysiewam lucernę, brokuła, fasolkę mung, rzodkiewkę i rzeżuchę, lub mix tzw ostry. W Biedronie prawie ciągle są w sprzedaży taniutkie kiełki z rzodkiewki i brokuła.Czasem je kupuję, jak nie chce mi się pilnować kiełkownicy lub po protu nie mam na to czasu.W czasie"przednówku", kiedy wiekszość sklepowych niby-nowalijek jest niezjadliwa i po protu zapchana chemią- kiełki to nieoceniona skarbnica witamin. Na dodatek bardzo smaczna.
Mix ostry jest super!
Ja właśnie rozpoczęłam hodowlę kiełków:) Rewelacja! Zakupiłam kiełkownicę, do tego zapas przeróżnych nasionek i cieszę się jak dziecko obserwując jak rosną. Wyhodowane już kiełki rzodkiewki mam w lodówce, reszta dojrzewa. Hodujcie!:)
Ja mam taką kiełkownicę i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam ja na allegro nową za ok 30 zł z przesyłką, choć przydałaby się jej jeszcze przykrywka - tak jak ma majolika, bo górna warstwa wysycha i staje się nieużyteczna.
Bardzo dobry jest slonecznik i ma sporo zdrowych wlasciwosci, smakuje wybornie do sniadaniowej kanapki albo jako surowka do obiadu.Polecam.
Napiszcie, proszę, jakiej firmy nasiona na kiełki kupujecie? Moje rosną bardzo słabo - część nasion wcale nie popękała. Do kitu.
Ja kupuję Bavicchi. Organiczne, bez pestycydów. Kupiłam też kiełkownicę automatyczną, bo niektóre rodzaje nie rosły tak, jak chciałam i teraz bez problemu :) ale do wyboru, do koloru, sposobów kiełkowania jest kilka: http://terapiasokami.pl/kielkownice
Już to trochę ogarnęłam ale i tak dziękuję bardzo za odpowiedź.
ja hoduje samodzielnie, posiadam takie urządzie, kilka pieterek i tam się sadzi, trzeba podlewać bardzo mało w miejsce do tego wyznaczone i w ciągu kilku dni trzeba zjeść
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ja hoduje samodzielnie, posiadam takie urządzie, kilka pieterek i tam się
Link usunięty, kryptoreklama jest niezgodna z regulaminem !!!sadzi, trzeba podlewać bardzo mało w miejsce do tego wyznaczone i w ciągu
kilku dni trzeba zjeść xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ja kiedyś próbowałem, ale niestety nic z tego nie wyszło
Metodą "słoikową" da sie wyhodować ;)
Kiełki zainteresowały i mnie. Czy mogą być nasiona, które wysiewam do grządek czy specjalne, ze specjalnych sklepów?
Anrubi...specjalne nasiona na kiełki, nie mogą byc zaprawiane jak te które wysiewasz do ziemi...na allegro kupisz po złotówce z groszami za opakowanie, fakt ze musisz doliczyc koszty wysyłki ale przy kilku opakowaniach to i tak sie opłaca. Raz kupiłam w sklepie, pani zaśpiewała mi 7,50 za opakowanie....czesto mozna kupic cały zestaw: nasiona+kiełkownica...osobiscie polecam małą, nie taką 3 czy 5 poziomową bo wykiełkuje sporo a powinno sie je zjadac możliwie "na bieżąco"...mam taką http://allegro.pl/mini-kielkownica-wanienka-mix-kielkow-gratis-i5127890430.html i na nsze potrzeby wystarcza. Metodą słoikową też wyhodujesz, choć mi często pleśniały :(
Dziękuję, Dorotko.
W Biedronce są ja dzisiaj kupiłam po 0,69 zł.Jak nie miałam kiełkownicy to siałam na plastikowych tacach wyłożonych ręcznikami papierowymi i odpowiednio nawilżałam.Super rosły:)
Małgosiu, dzięki za info. W MRÓWCE po 1.49zł.
Pomysł z tacami ściągnę od Ciebie, bo nie wiem, czy te kiełki nam podejdą :)
:)
Jak jeszcze nie próbowałaś, to proponuję zacząć od rzodkiewkowych - mają super smak.
Pyszne są kiełki rzodkiewki! Właśnie nastawiłam produkcję
Niom...... i kiełkownica taka sama, jak u mnie. Ze wszystkich kiełków, to mi tylko sojowe nie podeszły. Ja sobie zakupiłam na allegro wszystko, co facet miał + duperele typu sól peklująca i jakieś przyprawy. Ale rzodkiewkowe zdecydowanie najlepsze.
Dzięki za cynk, zrobiłam stosowny zapas:)
Cała przyjemność po mojej stronie