Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

kiełki w domu hodowane

  • Autor: Zośka Data: 2008-11-28 14:25:40

    Kto z Was, moi drodzy WŻ-owicze hoduje własne kiełki, np rzodkiewki, rzeżuchy, fasoli mung itp.  Właśnie kupiłam opakowanie niezaprawianych nasion rzodkiewki i zamierzam  ich użyć. Niestety nie ma instrukcji użycia, ale jak wyczytałam w sieci istnieją specjalne pojemniki do tego celu sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością. Do takiego sklepu mam daleko i nie po drodze, więc pytam o Wasze doświadczenia w tym zakresie. Przyznam, że jestem po pierwszych próbach, ale nasiona pleśniały i brzydko pachniały. Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam

  • Autor: Glumanda Data: 2008-11-28 15:04:53

    Nasiona musisz namoczyc przez 12 godzin wode wylac. Najlepiej przygotowac to w duzym sloiku a zamiast nakretki obwiazac gaza. Przez ta gaze codziennie dwa razy dobrze przeplukiwac nasiona letnia woda i dobrze je osoaczac. Sloik odstawiac tak aby otwor odwrocony byl do dolu lekko skosnie. Po ok 3-4 dniach kielki sa gotowe. Wazne aby kupowac nasiona ktore przeznaczone sa do hodowania kielkow a nie np. do normalnego wysiewu. Powodzenia :) Nasiona Fasoli mungo.. maja potem takie oliwkowo zielone luski ktore mozesz wybrac..albo tez nie. Ja osobiscie czyszcze kielki z tych lusek.

  • Autor: Zośka Data: 2008-11-28 19:37:14

    Glumando, jestes niesamowita! Dzięki za wyczerpujące informacje, zaraz zabieram się do pracy. Nasiona kupiłam w sklepie spożywczym, przeznaczone do tego celu więc nie ma możliwości pomyłki. Jeszcze raz dziękuję!

  • Autor: bea39 Data: 2008-11-28 19:43:35

    Ja mam pojemnik do hodowli.Bardzo zgrabny.W;lewasz wode do górnego mpojemnika i przelewa się prze niższe.Woda nie zalega w pojemnikach i nasionka maja wilgośc odpowiednią.Nie jest to drogie, a woda spod nasionek podlewam kwiaty.Same korzyści.

  • Autor: kika1 Data: 2008-11-28 23:17:57

    bea39 a gdzie kupiłaś taki pojemnik ?Bo kiełki lubimy i można by robić samemu.

  • Autor: Olek Data: 2008-12-02 19:21:04

    Specjalne naczynie do kiełkowania kupisz w sklepach ogrodniczych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz wrzucić na Allegro hasło kiełkownica i znajdziesz dużą ofertę sprzedaży tego naczynia (koszt ok. 24zł).W skład naczynia wchodzą trzy przeźroczyste pojemniki – co umożliwia hodowlę trzech różnych rodzajów kiełków, zbiornik na wodę oraz pokrywka. Do kiełkownicy jest zazwyczaj dołączona instrukcja jak dokładnie jej używać oraz przydatne informacje dotyczące kiełków.

  • Autor: Laugasel Data: 2009-02-08 11:36:32

    Ja właśnie mam taką kiełkownicę i zapas nasion. Wiem ,że działa jakoś na zasadzie osmozy, ale byłabym wdzięczna,jeśli ktoś by mi bardziej przyblizył temat. Do czego jakie kiełki, czy można na każdej wysokości mieć inne kiełki i ile wody trzeba nalać i najważniejsze wodę na dół czy na górę się wlewa?

  • Autor: bea39 Data: 2009-02-09 12:44:02

    Na każdym poziomie możesz dać sobie inne nasiona. Wlewasz do górnego zbiornika, woda przesącza sie do dolnego.Do dolnego pojemika w którym zbiera się woda nie dajesz nasion.

  • Autor: Laugasel Data: 2009-02-09 14:29:02

    Dziękuję, rano już " posiałam".

  • Autor: bea39 Data: 2009-02-10 10:06:39

    Ja wodą która zbierała się w dolnym pojemniku podlewałam rosliny doniczkowe. Rewelacyjna odzywka :)

  • Autor: wbeata Data: 2009-07-22 23:49:01

    super informacja z Twojej strony, nigdy tego nie robiłam ale zacznę:)
    Pozdrawiam

  • Autor: pieguskap Data: 2009-12-21 12:13:06

    Juka ogrodowa

  • Autor: majolika Data: 2009-12-21 12:50:39

    Ja mam ciągla uprawę takich kiełków. Mam co prawda tę kiełkownice, ale wystarczy do tego większy słoik.Nasionka muszą być mokre. Trzeba je roztrzepać po słoiku i potem wietrzyc, bo lubią spleśnieć))

  • Autor: Kluko Data: 2011-03-14 11:39:49

    Ja właśnie korzystam z domowej "kiełkownicy" w postaci słoika:) Najpierw zalewam nasiona na kilka godzin wodą, później zlewam i co jakiś czas (2-3 razy dziennie) przepłukuję czystą wodą, żeby nasiona były wilgotne i nie zaczęły gnić. Teraz kupiłem w Gadar.pl mieszankę Mix Energia.... Zobaczymy jak będzie smakowała... Przez dodatek nasion kopru włoskiego pachnie jak herbatka dla niemowląt :)

  • Autor: Edi® Data: 2009-12-28 23:29:08

    Użytkownik pieguskap napisał w wiadomości:
    > Juka ogrodowa


    Chyba ktoś tu pomylił tematy

  • Autor: Zośka Data: 2011-03-09 22:34:47

    Kupiłam kiełkownicę i patrzę w nią jak w telewizor. Prawie słyszę jak rosną kiełki.... Urządzenie jest OK, ale podoba mi się również sposób Skolopendry z innego wątku o kiełkach. Tak sobie myślę, że to niezła frajda i korzyści wiele z takiej hodowli. A propo korzyści, to pozwoliłam sobie skopiować najważniejsze informacje z bardzo fajnego artykułu o kiełkach. Moze komuś sie przydadzą

    Lucerna
    Kiełki z lucerny to jedne z najmniejszych kiełek ale przewyższają inne swoją wartością odżywczą. Nie na darmo zwane są „kiełkowym królem” lub „ojcem wszelkiego pożywienia”. Zawierają ok. 35% łatwo przyswajalnego białka i wszystkie ważniejsze witaminy i minerały, w tym dużo witaminy A, C i D oraz lecytynę. Są również bogatym źródłem żelaza oraz zawierają rzadko występujące w roślinach witaminę B12. Z tych względów są szczególnie cenne dla wegetarian. Podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i z patelni, zawsze jednak najlepiej pod koniec smażenia. Kiełki z lucerny są bardzo łagodne i z tego względu mogą być podawane nawet małym dzieciom. Kiełki z lucerny poprawiają pamięć i mają właściwości pobudzające.

    Soczewica
    W 100 g kiełków soczewicy znajduje się ponad 70 mg witaminy C, 0,2 mg witamin B1 i B2, dużo witaminy E, 30 mg wapnia, 166 mg fosforu, 2,30 mg żelaza, wyjątkowo dużo bo 0,33 mg miedzi i 1,48 mg cynku. Zawierają ok. 25% białka. Korzystna jest bardzo mała zawartość sodu. Kiełki soczewicy są również bogate w kwas foliowy, mający krwiotwórcze działanie. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. To także dobry naturalny dodatek diety dla kobiet w ciąży - kwas foliowy potrzebny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego przyszłego dziecka. Kiełki z soczewicy są delikatne w smaku, nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i na ciepło. Dobrze wpływają na stan zębów. Kiełki soczewicy przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe.

    Fasola Mung
    Kiełki fasolki Mung są bogate w witaminy A, B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie. Są również nieocenionym źródłem białka (ok. 20%). Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom „złego” cholesterolu LDL. Są lekko chrupiące, powszechnie stosowane w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Fasolka Adzuki
    Małe czerwone fasolki zwane SA czasami czerwoną soją. Zawierają 25% białka i wszystkie aminokwasy, poza tryptofanem. Są również bogate w żelazo, niacynę i wapń.
    Smak jest podobny do fasolki Mung i może ona być stosowana alternatywnie do fasoli Mung.

    Soja
    Kiełki z soi to klasyka w kuchni dalekowschodniej. Są delikatne w smaku i lekko chrupiące, idealnie nadają się do dań gorących, zwłaszcza chińskich przysmaków z woka. Wyśmienite źródło białka (prawie 40%!), żelaza, witaminy C, B1 i wielu minerałów a także lecytyny. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Kiełki z soi powinny być gotowane (w wodzie lub na parze) przez kilka minut przed podaniem, w przeciwnym razie będą trudne do strawienia.

    Rzeżucha

    W 100 g młodych siewek rzeżuchy znajduje się około 60 mg witaminy C, 1,30 mg witaminy PP, po 0,20 mg witamin B1 i B2, 160 mg potasu, 32 mg magnezu, 36 mg wapnia oraz spore ilości siarki, która działa pobudzająco na apetyt i trawienie. Korzystna jest niska zawartość sodu i mała wartość kaloryczna rzeżuchy. Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla cukrzyków, bo obniżają poziom cukru we krwi.

    Rzodkiewka

    W 100 g kiełków znajduje się m.in. około 80 mg witaminy C, 6,60 mg witaminy PP, 60 mg magnezu, 1,20 mg cynku, 2,30 mg żelaza i wyjątkowo dużo soli wapnia - 90,80 mg. Kiełki z rzodkiewki mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek, dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi. Dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki rzodkiewki mają właściwości dezynfekujące, moczopędne, przeciwzapalne i są polecane przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

    Kozieradka
    Kozieradka jest ważnym składnikiem sosów curry. Staje się popularna do kiełkowania ze względu na swój niepowtarzalny smak. Zawiera 30% białka, dużo żelaza i witaminy A.

    Groch włoski
    Groch włoski, zwany również Garbanzo zawiera około 20% białka, sporo witamin A i C, a także żelaza, wapnia i magnezu. Tak jak kiełki z soi, również kiełki z grochu włoskiego powinny być szybko gotowane w przeciągu 3-5 minut.

    Pszenica
    Kiełki z pszenicy zawierają 14% białka, a także sporo wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin C, E, B, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego.

    Groszek
    Kiełki z groszku są bogate w białko i witaminy C, B1 i A.

    Brokuł

    Szczególnie wartościowe dla człowieka są kiełki brokuła, który jest niezwykle wartościowym warzywem zasobnym w wit. A, C, B1, B2, PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Kiełki brokuła mają też lecznicze właściwości. Podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Najwięcej jest ich w 3-dniowych kiełkach. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła. Kiełki brokułów powinny więc być stałym elementem w diecie ludzi chorych lub zagrożonych chorobami nowotworowymi. W brokule i kiełkach jest także koenzym Q10. Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat.

    Słonecznik
    Kiełki z nasion słonecznika mają lekko orzechowy smak, są doskonałe jako dodatek do mieszanych sałat czy kanapek. Mają dużo cynku i żelaza. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie.

    Źródło:
    http://www.cyberbaba.pl/content/view/93/124/1/2/

  • Autor: majolika Data: 2011-03-09 23:13:20

     Ja kupuję nasionka w sklepie ze zdrową żywnością(w ogóle  dość często go odwiedzam, zwł .po olej lniany))).Najczęściej wysiewam lucernę, brokuła, fasolkę mung, rzodkiewkę i rzeżuchę, lub mix tzw ostry.       W Biedronie prawie ciągle są w sprzedaży taniutkie kiełki z rzodkiewki i brokuła.Czasem je kupuję, jak nie chce mi się pilnować kiełkownicy lub po protu nie mam na to czasu.W czasie"przednówku", kiedy wiekszość sklepowych niby-nowalijek jest niezjadliwa i po protu zapchana chemią- kiełki to nieoceniona skarbnica witamin. Na dodatek bardzo smaczna.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-12 12:28:58

    Mix ostry jest super!

  • Autor: małpiatka Data: 2014-03-11 18:27:04

    Ja właśnie rozpoczęłam hodowlę kiełków:) Rewelacja! Zakupiłam kiełkownicę, do tego zapas przeróżnych nasionek i cieszę się jak dziecko obserwując jak rosną. Wyhodowane już kiełki rzodkiewki mam w lodówce, reszta dojrzewa. Hodujcie!:)



  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-12 12:21:02

    Ja mam taką kiełkownicę i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam ja na allegro nową za ok 30 zł z przesyłką, choć przydałaby się jej jeszcze przykrywka - tak jak ma majolika, bo górna warstwa wysycha i staje się nieużyteczna.


    Kiedyś sadziłam na wacie, ale ciężko było wyrwać. Teraz fajniście się zbiera plony (ważne tylko, żeby była wilgoć). A z rzeżuchy robię coś pysznego oprócz kładzenia na wędlinkę i mieszania z twarożkiem:
    A Wy jakie macie przepisy i pomysły na kiełki?

  • Autor: lucyna67 Data: 2011-03-21 04:08:51

    Bardzo dobry jest slonecznik i ma sporo zdrowych wlasciwosci, smakuje wybornie do sniadaniowej kanapki albo jako surowka do obiadu.Polecam.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-31 20:56:08

    Napiszcie, proszę, jakiej firmy nasiona na kiełki kupujecie? Moje rosną bardzo słabo - część nasion wcale nie popękała. Do kitu.

  • Autor: Maargoolciaa Data: 2014-06-06 14:59:27

    Ja kupuję Bavicchi. Organiczne, bez pestycydów. Kupiłam też kiełkownicę automatyczną, bo niektóre rodzaje nie rosły tak, jak chciałam i teraz bez problemu :) ale do wyboru, do koloru, sposobów kiełkowania jest kilka: http://terapiasokami.pl/kielkownice

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-06-06 19:59:17

    Już to trochę ogarnęłam ale i tak dziękuję bardzo za odpowiedź.

  • Autor: dominika11111 Data: 2014-09-05 17:09:14

    ja hoduje samodzielnie, posiadam takie urządzie, kilka pieterek i tam się sadzi, trzeba podlewać bardzo mało w miejsce do tego wyznaczone i w ciągu kilku dni trzeba zjeść

     xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  • Autor: makusia Data: 2014-09-05 19:08:44

    ja hoduje samodzielnie, posiadam takie urządzie, kilka pieterek i tam się
    sadzi, trzeba podlewać bardzo mało w miejsce do tego wyznaczone i w ciągu
    kilku dni trzeba zjeść  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    Link usunięty, kryptoreklama jest niezgodna z regulaminem !!! 

  • Autor: gotujrun Data: 2014-09-16 13:06:32

    Ja kiedyś próbowałem, ale niestety nic z tego nie wyszło

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-09-16 13:42:11

    Metodą "słoikową" da sie wyhodować ;)

  • Autor: anrubi Data: 2015-03-06 19:37:48

    Kiełki zainteresowały i mnie. Czy mogą być nasiona, które wysiewam do grządek czy specjalne, ze specjalnych sklepów?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-03-06 19:49:26

    Anrubi...specjalne nasiona na kiełki, nie mogą byc zaprawiane jak te które wysiewasz do ziemi...na allegro kupisz po złotówce z groszami za opakowanie, fakt ze musisz doliczyc koszty wysyłki ale przy kilku opakowaniach to i tak sie opłaca. Raz kupiłam w sklepie, pani zaśpiewała mi 7,50 za opakowanie....czesto mozna kupic cały zestaw: nasiona+kiełkownica...osobiscie polecam małą, nie taką 3 czy 5 poziomową bo wykiełkuje sporo a powinno sie je zjadac możliwie "na bieżąco"...mam taką http://allegro.pl/mini-kielkownica-wanienka-mix-kielkow-gratis-i5127890430.html i na nsze potrzeby wystarcza. Metodą słoikową też wyhodujesz, choć mi często pleśniały :(

  • Autor: anrubi Data: 2015-03-06 20:03:59

    Dziękuję, Dorotko.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-03-06 21:16:51

    W Biedronce są ja dzisiaj kupiłam po 0,69 zł.Jak nie miałam kiełkownicy to siałam na plastikowych tacach wyłożonych ręcznikami papierowymi i odpowiednio nawilżałam.Super rosły:)

  • Autor: anrubi Data: 2015-03-06 22:13:14

    Małgosiu, dzięki za info. W MRÓWCE po 1.49zł.

    Pomysł z tacami ściągnę od Ciebie, bo nie wiem, czy te kiełki nam podejdą :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-03-07 19:06:36

    :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-07 19:23:13

    Jak jeszcze nie próbowałaś, to proponuję zacząć od rzodkiewkowych - mają super smak.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-03-07 19:55:40

    Pyszne są kiełki rzodkiewki! Właśnie nastawiłam produkcję

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-07 20:28:25

    Niom...... i kiełkownica taka sama, jak u mnie. Ze wszystkich kiełków, to mi tylko sojowe nie podeszły. Ja sobie zakupiłam na allegro wszystko, co facet miał + duperele typu sól peklująca i jakieś przyprawy. Ale rzodkiewkowe zdecydowanie najlepsze.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-03-07 19:10:36

    Dzięki za cynk, zrobiłam stosowny zapas:)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-03-07 19:56:32

    Cała przyjemność po mojej stronie

Przejdź do pełnej wersji serwisu