Czy w postkomunistycznej Polsce imbir byl? Mam na mysli swiezy, bo suszony, zmielony to wiem. U nas w domu mielismy ogromne zaplecze przypraw, ziol, mieszanek, czesto przywozonych przez Tate z jego marynarskich wypraw... Ale swiezego imbiru w domu nie pamietam, fakt nasza polska kuchnia nie sprzyja dodawaniu imbiru, bo do czego? Golabkow, mielonych :)) Moje pierwsze zetkniecie ze swiezym imbirem mialo z osiem lat temu w schronisku Samotnia, gdy narzeczony corki wlasciciela schroniska zrobil nam tybetanska herbatke z imbirem...orginalna recepture poznal podczas swoich fotograficznych eskapad, robiac zdjecia do National Geografic. Herbatka byla bombowa, po jej wypiciu myslalam, ze mnie wystrzeli w Universum:) Drugie spotkanie z imbirem mialo w herbaciarni "Same fusy" znajdujacej sie w piwnicy na warszawskiej starowce. Herbatka "Yogi" gotowana 45 min. w zeliwnym czajniczku z towarzystwem innych przypraw, miala rowniez dzialanie eksplodujace:) To chyba najlepszy trunek na zimne wieczory!! Imbir kupowalam dotychczas w celu przyrzadzania herbatek, ale jak sobie tak ten swiezy imbir kroje i dochadza mnie te fantastyczne aromaty, to sobie mysle, ze imbir musi miec fantastyczne zastosowanie w kuchni! I tak zakupilam wieksza ilosc swiezego imbiru na ryneczku i pomyslalam sobie, jak imbir jest, to przyjda i kulinarne inspiracje:) Tak bylo, gdy kupila bulwe kopru wloskiego, bo odkad zobaczylam to warzywo, mialam ochote wyprowac. Tego samego dnia, podczas kupowania ryb, Pan ze stoiska powiedzial, ze uwielbia smazona rybke z koprem wloskim!!! Podal mi przepis i moge go ze spokojnym sumienie polecic, jest prosty: bulwe przekroic na pol, posiekac w polksiezyce, lekko posolic i posmazyc na oleku na chrupko. Serwowac z ryba. Pycha!! Jakis czas temu wyprobowalam przepis autorski anay na kurczaka z morelami i swiezym imbirem, strzal w dziesiatke!! Brawo anay. Dzisiaj po obejrzeniu odcinka z J. Olivierem zrobilam curry wegetarianskie, z mlekiem kokosowym i imbirem! Drugi strzal. Pysznosci:))
Macie jakies swoje, wyprobowane przepisy? No i wogole, jak tam z imbirem?? :))
U nas (we Wrocławiu)jest już wszędzie,nawet w osiedlowych warzwniakach.Lubię i używam do mięs,do ryb,głónie do przepisów chińskich.Z kuchni polskiej dodaję do flaków,pasztetów.
Nie używam w ogóle imbiru w proszku. Z dzieciństwa pamiętam, że zawsze w domu coś takiego było w słoiczku (chyba do tatowych ;) ulubionych flaczków), ale mnie akurat odstręczało zapachem ;) Kiedy zaistniały w Polsce sieci super i hipermarketów, jedną z rzeczy, które kupiliśmy jako pierwsze, były awokado, oliwki i kłącze imbiru. Użyłam go potem do zamarynowania przed smażeniem mięsa z piersi kurczaczej, która potem trafiła między ryż i warzywa. To stosuję do dziś. A oprócz tego, jeśli wpadnie mi w oko jakiś ciekawy przepis, na przykład Jamiego ;) , to zawsze kawałek imbiru w lodówce się znajdzie. Ostatnio, tym razem za przyczyną Pascala Brodnickiego, zainteresowała mnie kuchnia tajska (mało mięsa, dużo warzyw i dodatków) i tam świeży imbir jest po prostu niezastąpiony. Miałam okazję skosztować Pascalowego Tom ka kai w osobistym, Pascalowym wykonaniu. No i wsiąkłam :)
Imbir wykorzystuję też, gdy nas bierze jakieś przeziębienie. Napój imbirowy : imbir+wrzątek oraz dodana później odrobina miodu+odrobina cytryny załatwi każdą rozwijającą się dopiero infekcję gardła, czy nosa.
Maddaleno, zaciekawiła mnie ta herbata z dodatkiem imbiru. jakieś szczegóły może ? ;) Pozdrawiam cieplutko. Paola.
marynujesz kurczaka w oliwie i np. zamiast czosnku dajesz imbir?
Masz na mysli ta tybetanska? Wiem tylko, ze skladala sie z lisciastej czarnej i zielonej oraz ugniecionego imbiru. Niestety cus za glupia bylam wtedy, zeby dopytac dokladnie. Nie wiem jakie rodzaje herbaty itd.
Co do tajskiej kuchni, mmmmmm ja tez przepadam!! Polaczenie mleka kokosowego, trawy cytrynowej no i wlasnie imbiru!! Szal!
Z tym, że zamiast miniprzyprawy Knorra dawał świeżą paprykę, co do bulionu, to nie jestem pewna, bo już bulgotał w garnku, więc nie widziałam, czy normalny z kurczaka, czy rozpuszczony z kostki bulionowej. Było pyszne !
Imbirówka --cudo nalewka Placki ziemniaczane z dynią --usmażyłam,pachnialo malizną Korzenne ciasto z dynią--dobrze,że trzeba wstac po każdy następny kawałek,bo juz by go nie bylo. To dania ze świeżym imbirem,które ostatnio popełniłam.Przetrzymuję korzeń imbiru w lodówce zawinięty w ściereczkę.Moja przyjaciółka robi z imbirem kurczaka,to danie które zawsze znika ze stołu,nawet jeżeli zrobi go dużo. Koper włoski też raz już zrobiłam,bardzo mi smakował (ale tylko mi ) będę chyba samolubem i znowu zrobię ...sobie.
Mama dodaje imbir do herbaty i flaków,nawet drobiowych:) ostatnio widziałam prawdziwy korzeń imbiru w naszym warzywnym sklepiku.wyglądał jak alaruna! powyginany na różne strony.Nie pytałam o cenę :) bo nie kupywałam mamy imbir mielony w domu.
ojej... ja to nie przepadam za imbirem - ma taki lekko palący smak.. pewnego razu kumpel przesłał mi herbatki twinnings z Anglii z imbirem -jedna była pomarańczowo- miodowa a 2 cytrynowa.. doprawdy nie nadały sie do niczego ..
ja kupuję korzeń imbiru w marketach ( ostatnio zwróciłam uwagę na różnicę w cenie ) w jednym kosztuje 19.99 / 1 kg, w drugim 12.99/1kg Przyprawę dodaję do mięsa ( schab, filety drobiowe ), ostatnio bardzo mi smakuje schab ( " schab takitam" ) autorstwa Bodka
Imbir jest podstawowym dodatkiem do wszystkich kuchni orientalnych, mowie o swiezym korzeniu, Arabowie raczej uzywaja w formie sproszkowanej. Oprocz walorow smakowych posiada kilka wlasciwosci leczniczych, np napar z imbiru bardzo pomaga na poranne mdlosci w poczatkach ciazy, dziala rowniez wykrztusnie przy wszelkiego rodzaju bronchitach, no i bardzo pomaga na trawienie, tzn ma dobre dzialanie przeciwwzdeciowe. Sprobuj upiec kure w postaci tzw "jezyka", pokroj w male slupeczki czosnek (nawet cala glowke) i w takie same slupki parocentymetrowy korzen imbiru, zrob w kurczaku malutkie naciecia ostrym koncem noza i powkladaj na sztorc na przemian te dwie przyprawy. Przed podaniem mozesz je powyjmowac (ale nie musisz). Kurczak jest po prostu boski, ale nikt sie nie domysli ani czosnku ani imbiru.
Czy w postkomunistycznej Polsce imbir byl? Mam na mysli swiezy, bo suszony, zmielony to wiem.
U nas w domu mielismy ogromne zaplecze przypraw, ziol, mieszanek, czesto przywozonych przez Tate z jego marynarskich wypraw...
Ale swiezego imbiru w domu nie pamietam, fakt nasza polska kuchnia nie sprzyja dodawaniu imbiru, bo do czego? Golabkow, mielonych :))
Moje pierwsze zetkniecie ze swiezym imbirem mialo z osiem lat temu w schronisku Samotnia, gdy narzeczony corki wlasciciela schroniska zrobil nam tybetanska herbatke z imbirem...orginalna recepture poznal podczas swoich fotograficznych eskapad, robiac zdjecia do National Geografic. Herbatka byla bombowa, po jej wypiciu myslalam, ze mnie wystrzeli w Universum:)
Drugie spotkanie z imbirem mialo w herbaciarni "Same fusy" znajdujacej sie w piwnicy na warszawskiej starowce. Herbatka "Yogi" gotowana 45 min. w zeliwnym czajniczku z towarzystwem innych przypraw, miala rowniez dzialanie eksplodujace:) To chyba najlepszy trunek na zimne wieczory!!
Imbir kupowalam dotychczas w celu przyrzadzania herbatek, ale jak sobie tak ten swiezy imbir kroje i dochadza mnie te fantastyczne aromaty, to sobie mysle, ze imbir musi miec fantastyczne zastosowanie w kuchni!
I tak zakupilam wieksza ilosc swiezego imbiru na ryneczku i pomyslalam sobie, jak imbir jest, to przyjda i kulinarne inspiracje:) Tak bylo, gdy kupila bulwe kopru wloskiego, bo odkad zobaczylam to warzywo, mialam ochote wyprowac. Tego samego dnia, podczas kupowania ryb, Pan ze stoiska powiedzial, ze uwielbia smazona rybke z koprem wloskim!!! Podal mi przepis i moge go ze spokojnym sumienie polecic, jest prosty: bulwe przekroic na pol, posiekac w polksiezyce, lekko posolic i posmazyc na oleku na chrupko. Serwowac z ryba. Pycha!!
Jakis czas temu wyprobowalam przepis autorski anay na kurczaka z morelami i swiezym imbirem, strzal w dziesiatke!! Brawo anay.
Dzisiaj po obejrzeniu odcinka z J. Olivierem zrobilam curry wegetarianskie, z mlekiem kokosowym i imbirem! Drugi strzal. Pysznosci:))
Macie jakies swoje, wyprobowane przepisy? No i wogole, jak tam z imbirem?? :))
Ja czasem kupuję imbir ale używam go tylko do herbaty. Nie mam żadnych przepisów z imbirem.
U nas (we Wrocławiu)jest już wszędzie,nawet w osiedlowych warzwniakach.Lubię i używam do mięs,do ryb,głónie do przepisów chińskich.Z kuchni polskiej dodaję do flaków,pasztetów.
W Białymstoku jest do dostania bez problemu w niemal każdym sklepie warzywnym.
Nie używam w ogóle imbiru w proszku. Z dzieciństwa pamiętam, że zawsze w domu coś takiego było w słoiczku (chyba do tatowych ;) ulubionych flaczków), ale mnie akurat odstręczało zapachem ;)
Kiedy zaistniały w Polsce sieci super i hipermarketów, jedną z rzeczy, które kupiliśmy jako pierwsze, były awokado, oliwki i kłącze imbiru.
Użyłam go potem do zamarynowania przed smażeniem mięsa z piersi kurczaczej, która potem trafiła między ryż i warzywa.
To stosuję do dziś. A oprócz tego, jeśli wpadnie mi w oko jakiś ciekawy przepis, na przykład Jamiego ;) , to zawsze kawałek imbiru w lodówce się znajdzie.
Ostatnio, tym razem za przyczyną Pascala Brodnickiego, zainteresowała mnie kuchnia tajska (mało mięsa, dużo warzyw i dodatków) i tam świeży imbir jest po prostu niezastąpiony. Miałam okazję skosztować Pascalowego Tom ka kai w osobistym, Pascalowym wykonaniu. No i wsiąkłam :)
Imbir wykorzystuję też, gdy nas bierze jakieś przeziębienie. Napój imbirowy : imbir+wrzątek oraz dodana później odrobina miodu+odrobina cytryny załatwi każdą rozwijającą się dopiero infekcję gardła, czy nosa.
Maddaleno, zaciekawiła mnie ta herbata z dodatkiem imbiru. jakieś szczegóły może ? ;)
Pozdrawiam cieplutko. Paola.
marynujesz kurczaka w oliwie i np. zamiast czosnku dajesz imbir?
Masz na mysli ta tybetanska? Wiem tylko, ze skladala sie z lisciastej czarnej i zielonej oraz ugniecionego imbiru. Niestety cus za glupia bylam wtedy, zeby dopytac dokladnie. Nie wiem jakie rodzaje herbaty itd.
Co do tajskiej kuchni, mmmmmm ja tez przepadam!! Polaczenie mleka kokosowego, trawy cytrynowej no i wlasnie imbiru!! Szal!
Pascal przygotował właśnie takie super smaczne połączenie Twoich ulubionych smaków :
http://www.poprostugotuj.pl/index.php?page=11&recipe=571
Z tym, że zamiast miniprzyprawy Knorra dawał świeżą paprykę, co do bulionu, to nie jestem pewna, bo już bulgotał w garnku, więc nie widziałam, czy normalny z kurczaka, czy rozpuszczony z kostki bulionowej.
Było pyszne !
Imbirówka --cudo nalewka
Placki ziemniaczane z dynią --usmażyłam,pachnialo malizną
Korzenne ciasto z dynią--dobrze,że trzeba wstac po każdy następny kawałek,bo juz by go nie bylo.
To dania ze świeżym imbirem,które ostatnio popełniłam.Przetrzymuję korzeń imbiru w lodówce zawinięty w ściereczkę.Moja przyjaciółka robi z imbirem kurczaka,to danie które zawsze znika ze stołu,nawet jeżeli zrobi go dużo.
Koper włoski też raz już zrobiłam,bardzo mi smakował (ale tylko mi ) będę chyba samolubem i znowu zrobię ...sobie.
a przepisy, przepisy, przepisy......?! :))))
Po kolei ;
imbirówka z dedykacją dla Luckystar---dorki
korzenne ciasto z dynią ---wkn
placki ziemniaczane z dynia ---wkn
W moich przepisach jest kilka na napoje imbirowe, gorace i zimne. Polecam!
Mama dodaje imbir do herbaty i flaków,nawet drobiowych:) ostatnio widziałam prawdziwy korzeń imbiru w naszym warzywnym sklepiku.wyglądał jak alaruna! powyginany na różne strony.Nie pytałam o cenę :) bo nie kupywałam mamy imbir mielony w domu.
ojej... ja to nie przepadam za imbirem - ma taki lekko palący smak.. pewnego razu kumpel przesłał mi herbatki twinnings z Anglii z imbirem -jedna była pomarańczowo- miodowa a 2 cytrynowa.. doprawdy nie nadały sie do niczego ..
ja kupuję korzeń imbiru w marketach ( ostatnio zwróciłam uwagę na różnicę w cenie ) w jednym kosztuje 19.99 / 1 kg, w drugim 12.99/1kg
Przyprawę dodaję do mięsa ( schab, filety drobiowe ), ostatnio bardzo mi smakuje schab ( " schab takitam" ) autorstwa Bodka
Imbir jest podstawowym dodatkiem do wszystkich kuchni orientalnych, mowie o swiezym korzeniu, Arabowie raczej uzywaja w formie sproszkowanej. Oprocz walorow smakowych posiada kilka wlasciwosci leczniczych, np napar z imbiru bardzo pomaga na poranne mdlosci w poczatkach ciazy, dziala rowniez wykrztusnie przy wszelkiego rodzaju bronchitach, no i bardzo pomaga na trawienie, tzn ma dobre dzialanie przeciwwzdeciowe.
Sprobuj upiec kure w postaci tzw "jezyka", pokroj w male slupeczki czosnek (nawet cala glowke) i w takie same slupki parocentymetrowy korzen imbiru, zrob w kurczaku malutkie naciecia ostrym koncem noza i powkladaj na sztorc na przemian te dwie przyprawy.
Przed podaniem mozesz je powyjmowac (ale nie musisz). Kurczak jest po prostu boski, ale nikt sie nie domysli ani czosnku ani imbiru.