Forum

Kuchenne porady

Pomocy. Mam przygotować potrawę kuchni łotewskiej

  • Autor: wmaj2 Data: 2008-11-30 14:44:51

    WItam. Moje dziecko ma na jutro przygotować o Łotwie kuchnię Łotewską i jakąś potrawę tamtej kuchni. NIc nie znalazłem oprócz sałatki ryżowej. Czy może macie jakieś inne niezbyt skomplikowane przepisy?

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-11-30 17:13:41

    Kilka lat temu w Rydze po raz pierwszy jadłem minogi, które tam można dostać pod dostatkiem i pod różną postacią. Jasne, że tego u nas nie ma (a szkoda) ale bez trudu możesz zrobić kurczaka pieczonego i podać go z krążkami zamarynowanej w occie cebuli. Alternatywą są sałatki z wędzoną rybą i cebulą. To należy do tamtejszej kuchni, która w sumie opiera się na tym co można złowić w Bałtyku + kapusta, ziemniaki i cebula. Nic innego tam nie chce rosnąć.

  • Autor: anay Data: 2008-11-30 17:14:01

    trafiłam na taki przepis w programie angielskim telewizyjnym "Saturday Kitchen". nie wiem na ile jest on oryginalny a na ile po prostu zainspirowany kuchnią łotewską... niemniej jednak przepis po polsku jest na stronie jedynego kulinarnego kanału telewizyjnego, który emituje ten program w polsce, a przepis jest następujący:

    Łopatka wieprzowa i pilaw z buraków

    Ingredients
    For the pork steaks
    4 thick cut pork shoulder steaks
    salt and freshly ground black pepper
    plain flour
    1 tbsp olive oil
    2 tsp caraway seeds
    350ml/12fl oz chicken stock
    250ml/9fl oz cider or white wine
    1 bay leaf
    1 tbsp unsalted butter
    For the beetroot 'pilau'
    500g/1lb beetroot, peeled and roughly chopped
    1 medium shallot, peeled and roughly chopped
    1 clove garlic, peeled and roughly chopped
    500ml/1pt chicken or vegetable stock
    10-12 black peppercorns
    1 tsp caster sugar
    salt
    25g/1oz unsalted butter
    To serve
    100g/3½oz soured cream
    2 sprigs fresh dill, finely chopped


    Method
    1. Preheat the oven to 150C/300F/Gas 2.
    2. For the pork steaks, season the steaks with salt and freshly ground black pepper. Dip into the flour and shake off the excess.
    3. Heat the olive oil in a large frying pan and sear the steaks until golden brown on both sides. Remove from pan and transfer into an ovenproof casserole.
    4. Return the frying pan to the heat and add the caraway seeds, taking care as they may pop. Cook for one minute then add the cider and boil for two minutes. Add the chicken stock and bay leaf, bring back to the boil then pour the mixture over the pork steaks in the casserole.
    5. Cover the casserole with a lid and place in the oven for about one hour or until the steaks are tender.
    6. When cooked, remove the steaks from the cooking liquor and keep the steaks warm.
    7. Transfer the cooking liquor to a clean saucepan and reduce by half over a high heat, until thickened.
    8. Take off the heat and whisk in the butter, adjusting the seasoning as necessary.
    9. For the beetroot 'pilau', place the beetroot, shallot and garlic into a mincer and mince (alternatively use a food processor although the result won't be quite the same). Take care as the liquid from the beetroot can splatter and may stain.
    10. Transfer the beetroot mixture into an ovenproof pan. Coarsely crush the peppercorns and add these to the pan then pour over the stock and stir well.
    11. Bring to boil then cover and place in the preheated oven for approximately 40 minutes. When cooked, remove from oven and take off the cover.
    12. Place over a medium heat and reduce for a few minutes until any excess liquid has evaporated and the mixture is sticky.
    13. Season with the salt and sugar and mix in the butter using a fork.
    14. To serve, mix together the sour cream and dill. Place a pork steak on a plate, top with a spoonful of the dill sour cream and add a spoonful of 'pilau'. Pour over some of the cider sauce and serve at once.

  • Autor: mint Data: 2008-11-30 17:53:14

    Tutaj jest link: http://www.li.lv/index.php?Itemid=487&id=80&option=com_content&task=view , jezeli cos Cie zainteresuje, to wpisz, a napewno ktos przetlumaczy.

  • Autor: smakosia Data: 2008-11-30 17:57:57

    Zerknij na przepis "pudding z twarogu": http://www.quand.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=32&limit=1&limitstart=5

  • Autor: bahus Data: 2008-11-30 18:35:57

    ŁOPATKA WIEPRZOWA I PILAW Z BURAKÓW (PO ŁOTEWSKU)

    ilość osób: 4


    Składniki dania mięsnego
    4 grube plastry łopatki wieprzowej
    sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
    mąka pszenna
    1 łyżka stołowa oliwy
    2 łyżeczki kminku
    350 ml wywaru drobiowego
    250 ml białego wina lub cydru
    1 liść laurowy
    1 łyżka stołowa masła

    Składniki pilawu z buraków
    500g buraków, obranych i pokrojonych w duże kawałki
    1 średnia szalotka, obrana i pokrojona
    1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony
    500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
    10-12 ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżeczka cukru
    sól
    25g masła

    Do podania
    100g kwaśniej, gęstej śmietany
    2 drobno posiekane gałązki koperku

    Przygotowanie
    Rozgrzać piekarnik do 150°C. Doprawić mięso solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Obtoczyć w mące i strzepnąć jej nadmiar. W żaroodpornej brytfannie rozgrzać oliwę, smażyć płaty mięsa, aż będą złocistobrązowe po obu stronach. Dorzucić na tłuszcz kminek, chwilę smażyć. Dolać wino lub cydry. Gotować przez 2 minuty. Dolać wywar drobiowy, wrzucić liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na godzinę, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso się upiecze, wyjąć z sosu i trzymać w ciepły miejscu. Sos przelać do czystego rondla, gotować na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.

    Przygotować pilaw z buraków
    Wrzucić buraki, szalotki i czosnek w robocie kuchennym. Miksować, aż warzywa będą rozmiaru ziaren ryżu. Przełożyć je do rondla, który można wstawić do piekarnika. Rozkruszyć ziarna pieprzu, wlać wywar i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć z piekarnika, dodać masło, sól i cukier. Wymieszać widelcem.
    Wymieszać koperek ze śmietaną. Podawać gotowe danie, nakładając mięso na talerz, obok umieszczając porcję buraków i sosu. Polać sosem spod pieczeni.

  • Autor: anay Data: 2008-11-30 19:42:02

    ;) to chyba dokładnie to samo mamy.
    tyle, że ja mam w oryginale, a ty dałeś ze strony tegoż kanału :)

  • Autor: tineczka Data: 2008-11-30 21:35:57

    ja sie zastanawiam jak polac sosem spod pieczeni:)))

  • Autor: anay Data: 2008-11-30 22:49:47

    "Gdy mięso się upiecze, wyjąć z sosu i trzymać w ciepły miejscu. Sos przelać do czystego rondla, gotować na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku."

    to jest sos spod pieczeni i tym sosem polewamy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu