Użytkownik GosiaK napisał w wiadomości: > Drodzy Forumowicze, bardzo lubię sos, jakim polewane są brokuły w restauracji > w Ikei. Czy ktoś z Was nie wie może jak go zrobić?
Na pewnym forum znalazła sie taka porada do tego samego pytania:
"... należy zrobić sos beszamelowy..., dodać czosnek i starty ser żółty, jakiś miękki, o łagodnym smaku, a najlepiej topiony (np. ementaler) po zagotowaniu sosu."
3 lyzki masla 50 ml maki pszennej pol litra tlustego mleka 100 g startego na tarce sera ementaler ( nie topiony )
sol i bialy pieprz do smaku
maslo stopic dodac make ciagle miaszajac, dodawac powoli mleko , mieszac caly czas doprowadzic do gotowania i zgeszczenia sosu zdjac z ognia wsypac starty ser i mieszac do rozpuszczenia sera doprawic sola i swiezo mielonym bialym pieprzem smacznego:)
400 g bukietow brokul ugotowanych 3- 5 minut ( maja byc al dente ) w osolonej lekko wodzie ( woda ma sie gotowac przed wlozeniem bukietow )
2 lyzki masla 2 lyzki maki pszennej 300-400 ml mleka tlustego 100 g tartego sera zoltego sol i bialy pieprz do smaku
piekarnik nastawic na 250 stopni
brokoly ugotowac, odcedzic i wlozyc do zaroodprnej formy tluszcz stopic na srednim ogniu , dodac make i ciagle mieszajac doprowadzic do zgeszczenia, dodawac mleko po troche, mieszac caly czas do zageszczenia, zdjac z ognia , dodac tarty ser i wymieszac, doprawic sola i pieprzem do smaku
zalac brokuly sosem i wstawic do piekarnika na okolo 5 minut
Drodzy Forumowicze, bardzo lubię sos, jakim polewane są brokuły w restauracji w Ikei. Czy ktoś z Was nie wie może jak go zrobić?
Użytkownik GosiaK napisał w wiadomości:

> Drodzy Forumowicze, bardzo lubię sos, jakim polewane są brokuły w restauracji
> w Ikei. Czy ktoś z Was nie wie może jak go zrobić?
Tak ...ja nie wiem.
Bahus
Na pewnym forum znalazła sie taka porada do tego samego pytania:
"... należy zrobić sos beszamelowy..., dodać czosnek i starty ser żółty, jakiś
miękki, o łagodnym smaku, a najlepiej topiony (np. ementaler) po
zagotowaniu sosu."
Smakosia ma rację - to rodzaj sosu serowego na bazie beszamelu, z ostrą nutką. Proporcje wyczujesz sama.
podam Ci taki:
3 lyzki masla
50 ml maki pszennej
pol litra tlustego mleka
100 g startego na tarce sera ementaler ( nie topiony )
maslo stopic dodac make ciagle miaszajac, dodawac powoli mleko , mieszac caly czas
doprowadzic do gotowania i zgeszczenia sosu
zdjac z ognia wsypac starty ser i mieszac do rozpuszczenia sera
doprawic sola i swiezo mielonym bialym pieprzem
smacznego:)
zle sie podpielam hahah
hahahahhahaha nie moge:)))
A ja już wiem !!!
(dzięki uprzejmości Tineczki)
i jeszcze zapiekanka z brokul:
400 g bukietow brokul ugotowanych 3- 5 minut ( maja byc al dente ) w osolonej lekko wodzie ( woda ma sie gotowac przed wlozeniem bukietow )
2 lyzki masla
2 lyzki maki pszennej
300-400 ml mleka tlustego
100 g tartego sera zoltego
piekarnik nastawic na 250 stopni
brokoly ugotowac, odcedzic i wlozyc do zaroodprnej formy
tluszcz stopic na srednim ogniu , dodac make i ciagle mieszajac doprowadzic do zgeszczenia, dodawac mleko po troche, mieszac caly czas do zageszczenia, zdjac z ognia , dodac tarty ser i wymieszac, doprawic sola i pieprzem do smaku
zalac brokuly sosem i wstawic do piekarnika na okolo 5 minut
smacznego:)
Tineczko, wielkie dzięki za podpowiedzi
. Zrobiłam brokuły w tej wersji zapiekanej i były bardzo dobre.
Gosiu, ciesze sie , ze moglam pomoc:)