Forum

Kuchenne porady

Czosnek marynowany

• Autor: katarzyna.pieniak Data: 2008-11-30 22:48:38

Bardzo lubię marynowany czosnek. Dotąd kupowałam gotowy w słoiczkach. W tym roku spróbowałam zrobić takie sama. Niestety, wyszły, jak to czosnek, ostre. Czy ktoś wie, co zrobić, by wyzbyć się tego ostrego smaku? Leżakują w słoikach dopiero 2,5 miesiąca, może to jeszcze za mało? Proszę o radę bardziej doświadczonych :)

• Autor: Janek Data: 2008-11-30 23:56:41

Robiłem kilka razy ale wolę w oleju.
    Marynowane robiłem wg własnego sposobu (na wyczucie smaku kupnych): wrzątek 0,5 l wody łyżka soli, wrzucić czosnek na 5 minut, pogotować, wyjąć, włożyć do słoiczka, zalać zimną zalewą  (na 1,0 l zalewy 1/2 łyżeczki płaskiej cukru jeśli ocet spirytusowy, liść laurowy, bez ziela angielskiego, do słoiczka wrzucić 2-3 ziarnka pieprzu zielonego, dolać 1/2 łyżeczki oleju, zakręcić) zagotować słoiczki tylko aby się zamknęły. Można spożywać już po tygodniu. Przechowywać można do oporu ...  ale nie da rady, za dobre ;-)))
    Ilośc  octu wg upodobania, dlatego piszę wyżej " ..1,0 l zalewy ..."  Już od kilku lat stosuję do zapraw ocet jabłkowy własny, lub czasem  do potraw, ocet winny kupny,

• Autor: kuleczka Data: 2008-12-01 01:09:12

Moja mama zawsze robila "Czosnek w zalewie z bialego wina i octu" i musze powiedziec,ze wszystkim bardzo smakowal z tego przepisu,bo nie napisalas mniej wiecej w jaki sposob Ty robilas czosnek marynowany,zeby Ci cos doradzic....ze jak piszesz sa ostre.

10 glowek czosnku,
    butelka bialego wytrawnego wina,
    3/4 szkl. octu 10%,
    szkl. cukru,
    olej,
    lyzka soli,
    lyzka grubo mielonego pieprzu,
    lisc laurowy.

Wykonanie:

Zagotowac wino z octem,cukrem,sola,pieprzem oraz lisciem laurowym.

Wrzucic obrany czosnek i gotowac ok.5 min. od czasu,az zalewa zacznie wrzec.

Czosnek z marynata przelac do sloika i odstawic na 12 godz.

Marynate z czosnkiem przelac do garnka,gotowac ok. 5 min. Ostudzic,odcedzic czosnek,przelozyc do sloiczkow i zalac marynata.

Do kazdego sloiczka wlac po lyzce oleju.Szczelnie zamknac i odstawic w chlodne miejsce.

Pozdrawiam i zycze powodzenia Agnieszka :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu