Bardzo lubię marynowany czosnek. Dotąd kupowałam gotowy w słoiczkach. W tym roku spróbowałam zrobić takie sama. Niestety, wyszły, jak to czosnek, ostre. Czy ktoś wie, co zrobić, by wyzbyć się tego ostrego smaku? Leżakują w słoikach dopiero 2,5 miesiąca, może to jeszcze za mało? Proszę o radę bardziej doświadczonych :)
Robiłem kilka razy ale wolę w oleju. Marynowane robiłem wg własnego sposobu (na wyczucie smaku kupnych): wrzątek 0,5 l wody łyżka soli, wrzucić czosnek na 5 minut, pogotować, wyjąć, włożyć do słoiczka, zalać zimną zalewą (na 1,0 l zalewy 1/2 łyżeczki płaskiej cukru jeśli ocet spirytusowy, liść laurowy, bez ziela angielskiego, do słoiczka wrzucić 2-3 ziarnka pieprzu zielonego, dolać 1/2 łyżeczki oleju, zakręcić) zagotować słoiczki tylko aby się zamknęły. Można spożywać już po tygodniu. Przechowywać można do oporu ... ale nie da rady, za dobre ;-))) Ilośc octu wg upodobania, dlatego piszę wyżej " ..1,0 l zalewy ..." Już od kilku lat stosuję do zapraw ocet jabłkowy własny, lub czasem do potraw, ocet winny kupny,
Moja mama zawsze robila "Czosnek w zalewie z bialego wina i octu" i musze powiedziec,ze wszystkim bardzo smakowal z tego przepisu,bo nie napisalas mniej wiecej w jaki sposob Ty robilas czosnek marynowany,zeby Ci cos doradzic....ze jak piszesz sa ostre.
Bardzo lubię marynowany czosnek. Dotąd kupowałam gotowy w słoiczkach. W tym roku spróbowałam zrobić takie sama. Niestety, wyszły, jak to czosnek, ostre. Czy ktoś wie, co zrobić, by wyzbyć się tego ostrego smaku? Leżakują w słoikach dopiero 2,5 miesiąca, może to jeszcze za mało? Proszę o radę bardziej doświadczonych :)
Robiłem kilka razy ale wolę w oleju.
Marynowane robiłem wg własnego sposobu (na wyczucie smaku kupnych): wrzątek 0,5 l wody łyżka soli, wrzucić czosnek na 5 minut, pogotować, wyjąć, włożyć do słoiczka, zalać zimną zalewą (na 1,0 l zalewy 1/2 łyżeczki płaskiej cukru jeśli ocet spirytusowy, liść laurowy, bez ziela angielskiego, do słoiczka wrzucić 2-3 ziarnka pieprzu zielonego, dolać 1/2 łyżeczki oleju, zakręcić) zagotować słoiczki tylko aby się zamknęły. Można spożywać już po tygodniu. Przechowywać można do oporu ... ale nie da rady, za dobre ;-)))
Ilośc octu wg upodobania, dlatego piszę wyżej " ..1,0 l zalewy ..." Już od kilku lat stosuję do zapraw ocet jabłkowy własny, lub czasem do potraw, ocet winny kupny,
Moja mama zawsze robila "Czosnek w zalewie z bialego wina i octu" i musze powiedziec,ze wszystkim bardzo smakowal z tego przepisu,bo nie napisalas mniej wiecej w jaki sposob Ty robilas czosnek marynowany,zeby Ci cos doradzic....ze jak piszesz sa ostre.
10 glowek czosnku,
butelka bialego wytrawnego wina,
3/4 szkl. octu 10%,
szkl. cukru,
olej,
lyzka soli,
lyzka grubo mielonego pieprzu,
lisc laurowy.
Wykonanie:
Zagotowac wino z octem,cukrem,sola,pieprzem oraz lisciem laurowym.
Wrzucic obrany czosnek i gotowac ok.5 min. od czasu,az zalewa zacznie wrzec.
Czosnek z marynata przelac do sloika i odstawic na 12 godz.
Marynate z czosnkiem przelac do garnka,gotowac ok. 5 min. Ostudzic,odcedzic czosnek,przelozyc do sloiczkow i zalac marynata.
Do kazdego sloiczka wlac po lyzce oleju.Szczelnie zamknac i odstawic w chlodne miejsce.
Pozdrawiam i zycze powodzenia Agnieszka