Forum

Gawędy o jedzeniu

Pstrąg! Pomóżcie!!!!!

  • Autor: ag74 Data: 2008-12-01 13:07:50

    Zwracam sie z prośbą
    Jadłem pysznego pstrąga. Wyglądał jakby był w całości (taka była skóra) głowa i ogon odcięta. Środek ryby stanowiła pyszna masa rybna chyba z żelatyną? Do tego były podanę dwa rodzaje sosów w paprykach. Coś niesamowicie pysznego delikatnego jak mus.
    Czy może ktoś wie jak coś takiego zrobić lub gdzie szukać przepisu. Proszę pomóżcie bo aż mnie skręca. Chciałbym coś takiego zrobić?

  • Autor: Paola_r Data: 2008-12-01 13:35:30

    Wpisz w google "pstrąg faszerowany" - wyskoczy sporo stron do przejrzenia.
    Mnie wpadł w oko taki przepis, który jest nieco zbliżony do Twojego opisu (na żaden identyczny z nim nie trafiłam) :
    http://ww2.tvp.pl/tvppl/6780,20060717370405.strona

  • Autor: Kluko Data: 2008-12-01 13:52:41

    Hmmm. Nie wiem co to był za farsz, ale mogę Ci podpowiedziec jak to zrobic. Świeżego pstrąga (NIE PATROSZONEGO!!!!) trzeba wyczyścic z łusek, naciąc delikatnie skórę tuż przy głowie i powoli, delikatnie ściągnąc skórę z całej ryby (trzeba nożem nacinac i ściągac jak skarpetkę... trzeba uważac bardzo przy płetwach, żeby skóra sie nie porwała). Następnie wyczyścic dokładnie rybę z wnętrzności, opłukac i ugotowac na parze lub w bulionie. Po ugotowaniu trzeba obrac całe mięsko, drobno je posiekac lub zmielic w maszynce. Można w tym momencie puscic wodze fantazji i zrobic farsz po swojemu, (ale ja bym dodał podsmażoną cebulkę też najlepiej zmieloną z mięsem, natke pietruszki lub koperek itp). Doprawic do smaku solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny itp. Wymieszac dokładnie cała mase, wbic surowe jajka, dodac trochę tartej bułki, żeby masa była ścisła i nafaszerowac skóre. Zawinąc całośc w folię aluminiową i ugotowac najlepiej na parze (w sumie jeśli na parze to można pominac folię aluminiową).
    Troche zabawy z tym jest, ale faktycznie warto :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu