Forum

Kuchenne porady

Białka ubić, czekoladę wlać - reszta jest niewiadomą:)

• Autor: Dorota 789 Data: 2008-12-02 11:40:30

Było tak:
    wracając wczoraj z pracy mimo woli (nie podsluchiwałam!:)) słyszałam rozmowę 2 koleżanek z dziedziny "co, która na święta - na słodko":) No i właśnie jedna z nich robi takie cudo: "ubić białka na sztywno, dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę". Ze składników to wszystko, co wiem:( Później to się zapieka. Podobno ciasto jest b. wilgotne, a przetrzymywane w lodówce spokojnie przez 7-10 dni nie traci swiezości.
    Z samego rana wujka googla zapytałam, ale nie pomógł:((
    W Was Żarłoki Wielkie ostatnia nadzieja. Pomóżcie proszę:)
    --
    Pozdrawiam
    Dorota

• Autor: maggiekasia Data: 2008-12-02 14:40:15

cos takiego???

Brownies

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Składniki na 25 porcji

•200g gorzkiej czekolady
    •200g masła
    •4 jajka
    •340g cukru
    •200g orzechów laskowych
    •240g mąki pszennej
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

1.Nastawić piekarnik na 200 stopni. Stopić czekoladę w mikrofalówce. Stopić tłuszcz. Oba składniki nieco ostudzić.
    2.Ubić jajka z cukrem. Do masy dodać masło i czekoladę.
    3.Posiekać orzechy, dodać do masy i dobrze wymieszać.
    4.Zmieszać mąkę z proszkiem. Powoli dodawać do masy, uważając, by nie było grudek.
    5.Natłuścić lub wyłożyć pergaminem prostokątną formę 30x40 cm. Przełożyć ciasto do formy.
    6.Piec pośrodku piekarnika 25 min. Ostudzić

alboooooooo
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe/przepis.html

alboooo
    Suflet czekoladowy
    Image Copyright Daniel Gilbey, 2006 Used under license from Shutterstock, Inc.
    75 g utartej czekolady naturalnej
    50 g masła
    50 g mąki
    300 ml mleka
    3 jaja
    1 białko
    50 g cukru
    cukier puder

Rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, wlać mleko i zagotować, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu 2 min, stale mieszając. Zdjąć garnek z ognia, wsypać utartą czekoladę i wymieszać. Dodać żółtka i starannie wymieszać.
    Ubić białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Połączyć sos czekoladowy z pianą z białek. Przełożyć masę do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku o temperaturze 190°C przez 40 min., aż ciasto wyrośnie.

http://www.mojeciasto.pl/zima/walentynki/czekoladowa_rozkosz

CHOCOLATE CLOUD CAKE - Nigella

250 g ciemnej czekolady rozpuścić w mikrofalówce a potem dodać 125 g masła, tak, żeby to masło rozpuściło się w tej czekoladzie. Całość przestudzić - jeśli gęste to wlać trochę śmietany.

4 białka ubić na sztywno ( białko ma być sprężyste i lśniące), powoli dodać 100 g cukru.
    W drugiej miseczce do 4 żółtek dodać 2 całe jajka, 75 g cukru - wymieszać trzepaczką. Dodać trochę startej skórki pomarańczowej lub wanilii- ale nie trzeba. Do tego wlać mieszankę czekoladową a na końcu delikatnie białko ( pierwszą łyżkę białka dodajemy i mieszamy b. energicznie).
    Całość wylewamy do tortownicy z pergaminem na dnie i pieczemy w temp 180 C przez 35-45 min. Ciasto ma mieć zapadnięty środek, który po upieczeniu napełniamy ubitą kremówką i posypujemy startą czekoladą.

• Autor: Dorota 789 Data: 2008-12-03 09:24:40

Dziękuję maggiekasia, ale to chyba nie to.
    Przyjdzie mi obejść się smakiem, ale za to wypróbuję ten przepis na suflet czekoladowy:))
    Raz jeszcze dziękuję:)
    --
    Pozdrawiam
    Dorota

Przejdź do pełnej wersji serwisu