Forum

Kuchenne porady

Białka ubić, czekoladę wlać - reszta jest niewiadomą:)

• Autor: Dorota 789 Data: 2008-12-02 11:40:30

Było tak:
    wracając wczoraj z pracy mimo woli (nie podsluchiwałam!:)) słyszałam rozmowę 2 koleżanek z dziedziny "co, która na święta - na słodko":) No i właśnie jedna z nich robi takie cudo: "ubić białka na sztywno, dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę". Ze składników to wszystko, co wiem:( Później to się zapieka. Podobno ciasto jest b. wilgotne, a przetrzymywane w lodówce spokojnie przez 7-10 dni nie traci swiezości.
    Z samego rana wujka googla zapytałam, ale nie pomógł:((
    W Was Żarłoki Wielkie ostatnia nadzieja. Pomóżcie proszę:)
    --
    Pozdrawiam
    Dorota

• Autor: maggiekasia Data: 2008-12-02 14:40:15

cos takiego???

Brownies

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Składniki na 25 porcji

200g gorzkiej czekolady
    200g masła
    4 jajka
    340g cukru
    200g orzechów laskowych
    240g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

1.Nastawić piekarnik na 200 stopni. Stopić czekoladę w mikrofalówce. Stopić tłuszcz. Oba składniki nieco ostudzić.
    2.Ubić jajka z cukrem. Do masy dodać masło i czekoladę.
    3.Posiekać orzechy, dodać do masy i dobrze wymieszać.
    4.Zmieszać mąkę z proszkiem. Powoli dodawać do masy, uważając, by nie było grudek.
    5.Natłuścić lub wyłożyć pergaminem prostokątną formę 30x40 cm. Przełożyć ciasto do formy.
    6.Piec pośrodku piekarnika 25 min. Ostudzić

alboooooooo
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe/przepis.html

alboooo
    Suflet czekoladowy
    Image Copyright Daniel Gilbey, 2006 Used under license from Shutterstock, Inc.
    75 g utartej czekolady naturalnej
    50 g masła
    50 g mąki
    300 ml mleka
    3 jaja
    1 białko
    50 g cukru
    cukier puder

Rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, wlać mleko i zagotować, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu 2 min, stale mieszając. Zdjąć garnek z ognia, wsypać utartą czekoladę i wymieszać. Dodać żółtka i starannie wymieszać.
    Ubić białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Połączyć sos czekoladowy z pianą z białek. Przełożyć masę do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku o temperaturze 190°C przez 40 min., aż ciasto wyrośnie.

http://www.mojeciasto.pl/zima/walentynki/czekoladowa_rozkosz

CHOCOLATE CLOUD CAKE - Nigella

250 g ciemnej czekolady rozpuścić w mikrofalówce a potem dodać 125 g masła, tak, żeby to masło rozpuściło się w tej czekoladzie. Całość przestudzić - jeśli gęste to wlać trochę śmietany.

4 białka ubić na sztywno ( białko ma być sprężyste i lśniące), powoli dodać 100 g cukru.
    W drugiej miseczce do 4 żółtek dodać 2 całe jajka, 75 g cukru - wymieszać trzepaczką. Dodać trochę startej skórki pomarańczowej lub wanilii- ale nie trzeba. Do tego wlać mieszankę czekoladową a na końcu delikatnie białko ( pierwszą łyżkę białka dodajemy i mieszamy b. energicznie).
    Całość wylewamy do tortownicy z pergaminem na dnie i pieczemy w temp 180 C przez 35-45 min. Ciasto ma mieć zapadnięty środek, który po upieczeniu napełniamy ubitą kremówką i posypujemy startą czekoladą.

• Autor: Dorota 789 Data: 2008-12-03 09:24:40

Dziękuję maggiekasia, ale to chyba nie to.
    Przyjdzie mi obejść się smakiem, ale za to wypróbuję ten przepis na suflet czekoladowy:))
    Raz jeszcze dziękuję:)
    --
    Pozdrawiam
    Dorota

Przejdź do pełnej wersji serwisu