Forum

Kuchenne porady

Jak wykorzystac suszone owoce i orzechy z nalewki?

• Autor: luckystar Data: 2008-12-02 12:20:00

Robie nalewke na swieta, taka z suszonych owocow i orzechow. Stoi sobie toto juz kilka tygodni, a ja od czasu do czasu patrze na ten sloj i tak sobie mysle... zostanie tego "dobra" czyli owocow i orzechow nasaczonych i co by tu z tego zrobc?? Do czego wykorzystac??
    Czy moze ktos ma jakis pomysl??? No, tak sobie siasc i zjesc lyzka to raczej sie tego nie da;)) Bardzo Was prosze, moze ktos juz wykorzystywal takie 'dobrodziejstwa' nalewkowe do czegos???

• Autor: Wkn Data: 2008-12-02 12:44:24

Co drugi rok piekę Ciężkie ciasto Krysi Thompson
    używa się do niej masy bakalii, a na koniec nasącza alkoholem.
    Będziesz miała bakalie już nasączone, myślę, że w niczym to nie będzie przeszkadzało, wręcz przeciwnie.
    Poza tym zdaje się, że niektórzy takie owoce mrożą, a potem wykorzystują do ciast i deserów właśnie.

• Autor: luckystar Data: 2008-12-02 13:12:24

Dziekuje Wkn i widze, ze tu jakis elf dzialal w tytule watka:)) wiec elfowi rowniez serdeczne dzieki:))) Chyba zamroze, bo u mnie sie nie da tyle ciast naraz, bo nie damy rady zjesc:((

• Autor: kasia72 Data: 2008-12-02 14:15:47

Marylko poprzekładaj tą dobroć do małych słoiczków i zalej jakimś słabym , ale dość aromatycznym alkoholem np.rumem
    na zakrętkę ładna serwetka  i juz masz gotowe podarunki , a i dla siebie na zachciankę zostaw. Takie owoce w alkoholu
    moga stac dosyć długo , u mnie stoją ok 3 lat i nic się nie dzieje. A póżniej do herbaty, do lodów pychota.

• Autor: luckystar Data: 2008-12-02 14:31:08

No prosze:)) swietny pomysl, a i dziecka sie uciesza jak dostana "na droge" :))) Cos mi sie tez zdaje, ze mi wzrosnie spozycie herbaty w domu, bo my jakos nieherbaciani... ale z taka wkladka to napewno sie zmieni. Dziekuje Kasiu.

• Autor: kasia72 Data: 2008-12-02 14:44:30

Na zdrowie ! Można spróbować takiego "pijanego" orzeszka czy śliweczkę utopić w kawie, w końcu kawę z alkoholem tez się pija.

• Autor: Aleex Data: 2008-12-02 15:44:39

A może coś takiego?

http://wielkiezarcie.com/przepis35023.html

Pozdrawiam, Aleex

• Autor: luckystar Data: 2008-12-02 16:49:37

Tez interesujace, co prawda to nie wisnie, ale to nie ma znaczenia:)) Dziekuje Aleex:)

• Autor: Tekla Data: 2008-12-02 19:26:50

Ja takie owoce z nalewek (śliwki i wiśnie) przekładam do słoików,  niczym nie zalewam tylko zamykam zakrętkami i wynoszę do piwnicy.Zużywam do różnych ciast, a jak mam czas i ochotę to rozpuszczam czekoladę deserową i w niej maczam śliweczki i wisienki. Potem
    tylko układam je na folii aluminiowej, żeby zastygły. Jest z tym trochę roboty, ale jaka potem przyjemność jedzenia.Pycha.

Przejdź do pełnej wersji serwisu