Kochane Zarloczki-cukierniczki:)) Wpadlam na pomysl, zeby zrobic ciasto w ksztalcie stozka, ktory ma "robic" za choinke:) Calosc ma byc ulozona z malych ptysiow, tylko nie mam pojecia w jaki sposob te ptyski do siebie przykleic, czego uzyc jako "klej" cukierniczy, zeby to nie bylo za slodkie??? Myslalam juz wstepnie o lukrze cytrynowym Alidab (ten od babki cytrynowej) ale moze ktos ma inne lepsze pomysly?? Prosze o porade ???
Kleić na karmel lub czekoladę. Słodkie niestety będzie. Inna metoda to wcześniejsze "najeżenie" stożka wykałaczkami i nadziewanie na nie poszczególnych ptyśków. Nic mi innego na szybko do głowy nie przychodzi.
A w ogóle to uprasza się o dokumentację fotograficzną, jak w końcu zdecydujesz o technice wykonania tegoż.
Tez kombinuje z tymi wykalaczkami, tylko sie zastanawiam, ze to bedzie troche upierdliwe przy "porcjowaniu" ciasta.. ale przeciez moi goscie (nasze dziecka) to sobie i z wykalaczkami dadza rade;))) A zdjecie planuje oczywiscie zrobic ... mam nadzieje, ze to sie uda.
W mojej madrej ksiazce z ciastami, jest taki przepis na taka piramidke, i nosi on nazwe "Ciasto weselne" (podobne we Francji takie sie podaje na weselach) sposob poskladania ..jest bardzo prosty. Uklada sie piramidke z ptysiow, bez jakichkolwiek wykalaczek czy podobnych... pisze aby ew. w razie potrzeby skeljac je bita smietana. Ukladac tak..jak uklada sie piramide z puszek w sklepach... lub jablka na paterze. Zycze powodzenia :) Chcesz widziec zdjecie?? Znalazlam w ineternecie.. a co do dzielenia...go nie ma takiej potrzeby..daje sie cale kulki nakladac :)
Glumandziu dziekuje serdecznie, juz wpadlam na foodnetwork i tam maja caly przepis nazywa sie to cudo Croqembouche i wlasnie uzywa sie karmelu do klejenia, wiec tak zrobie:))
Ja sklejam ptysie roztrzepanym bialkiem:) A jak juz kupisz te ptysie, to zrob czesc na ostro jako zakaske. Ja nadziewam ptysie ( wlasnego wypieku , hihi) strzykawka bez igly roznymi masami. Na przyklad dojrzaly ser z plesnia rozmieszany z gesta smietana (creme fraiche) na gesta gladka mase. Goscie sie dziwia jak nadzienie dostalo sie do srodka, bo zadnej dziury nie widac:)))
Kochane Zarloczki-cukierniczki:)) Wpadlam na pomysl, zeby zrobic ciasto w ksztalcie stozka, ktory ma "robic" za choinke:) Calosc ma byc ulozona z malych ptysiow, tylko nie mam pojecia w jaki sposob te ptyski do siebie przykleic, czego uzyc jako "klej" cukierniczy, zeby to nie bylo za slodkie??? Myslalam juz wstepnie o lukrze cytrynowym Alidab (ten od babki cytrynowej) ale moze ktos ma inne lepsze pomysly?? Prosze o porade ???
Kleić na karmel lub czekoladę. Słodkie niestety będzie. Inna metoda to wcześniejsze "najeżenie" stożka wykałaczkami i nadziewanie na nie poszczególnych ptyśków. Nic mi innego na szybko do głowy nie przychodzi.
A w ogóle to uprasza się o dokumentację fotograficzną, jak w końcu zdecydujesz o technice wykonania tegoż.
Hm, to będzie napewno Pyszneeeeeeeeeeee! czekam na przepis, Pozdrawiam gorąco! bytomianka,
Mam nadzieje, ze uda mi sie to zlozyc tak jak sobie wymyslilam, bo ptysie to niestety kupie gotowe...no leniwa jestem, a co ;)))
W mojej madrej ksiazce z ciastami, jest taki przepis na taka piramidke, i nosi on nazwe "Ciasto weselne" (podobne we Francji takie sie podaje na weselach) sposob poskladania ..jest bardzo prosty. Uklada sie piramidke z ptysiow, bez jakichkolwiek wykalaczek czy podobnych... pisze aby ew. w razie potrzeby skeljac je bita smietana. Ukladac tak..jak uklada sie piramide z puszek w sklepach... lub jablka na paterze. Zycze powodzenia :) Chcesz widziec zdjecie??
Znalazlam w ineternecie.. a co do dzielenia...go nie ma takiej potrzeby..daje sie cale kulki nakladac :)
Glumandziu dziekuje serdecznie, juz wpadlam na foodnetwork i tam maja caly przepis nazywa sie to cudo Croqembouche i wlasnie uzywa sie karmelu do klejenia, wiec tak zrobie:))
Moze komus sie przyda...:)
http://www.tasteofhome.com/Recipes/Cream-Puff-Christmas-Tree - z opisem jak wykonac.
Mint i wlasnie o cos takiego mi chodzilo :))
Ja sklejam ptysie roztrzepanym bialkiem:) A jak juz kupisz te ptysie, to zrob czesc na ostro jako zakaske. Ja nadziewam ptysie ( wlasnego wypieku , hihi) strzykawka bez igly roznymi masami. Na przyklad dojrzaly ser z plesnia rozmieszany z gesta smietana (creme fraiche) na gesta gladka mase.
Goscie sie dziwia jak nadzienie dostalo sie do srodka, bo zadnej dziury nie widac:)))