Forum

Kuchenne porady

Jak zrobić z ptysiów ciasto w kształcie stożka?

• Autor: luckystar Data: 2008-12-02 12:24:03

Kochane Zarloczki-cukierniczki:)) Wpadlam na pomysl, zeby zrobic ciasto w ksztalcie stozka, ktory ma "robic" za choinke:) Calosc ma byc ulozona z malych ptysiow, tylko nie mam pojecia w jaki sposob te ptyski do siebie przykleic, czego uzyc jako "klej" cukierniczy, zeby to nie bylo za slodkie??? Myslalam juz wstepnie o lukrze cytrynowym Alidab (ten od babki cytrynowej) ale moze ktos ma inne lepsze pomysly?? Prosze o porade ???

• Autor: Wkn Data: 2008-12-02 12:36:07

Kleić na karmel lub czekoladę. Słodkie niestety będzie. Inna metoda to wcześniejsze "najeżenie" stożka wykałaczkami i nadziewanie na nie poszczególnych ptyśków. Nic mi innego na szybko do głowy nie przychodzi.

A w ogóle to uprasza się o dokumentację fotograficzną, jak w końcu zdecydujesz o technice wykonania tegoż.

• Autor: luckystar Data: 2008-12-02 12:41:55

Tez kombinuje z tymi wykalaczkami, tylko sie zastanawiam, ze to bedzie troche upierdliwe przy "porcjowaniu" ciasta.. ale przeciez moi goscie (nasze dziecka) to sobie i z wykalaczkami dadza rade;))) A zdjecie planuje oczywiscie zrobic ... mam nadzieje, ze to sie uda.

• Autor: bytomianka Data: 2008-12-02 13:52:25

Hm, to będzie napewno Pyszneeeeeeeeeeee! czekam na przepis, Pozdrawiam gorąco! bytomianka,

• Autor: luckystar Data: 2008-12-02 14:32:22

Mam nadzieje, ze uda mi sie to zlozyc tak jak sobie wymyslilam, bo ptysie to niestety kupie gotowe...no leniwa jestem, a co ;)))

• Autor: Glumanda Data: 2008-12-02 14:40:13

W mojej madrej ksiazce z ciastami, jest taki przepis na taka piramidke, i nosi on nazwe "Ciasto weselne" (podobne we Francji takie sie podaje na weselach) sposob poskladania ..jest bardzo prosty. Uklada sie piramidke z ptysiow, bez jakichkolwiek wykalaczek czy podobnych... pisze aby ew. w razie potrzeby skeljac je bita smietana. Ukladac tak..jak uklada sie piramide z puszek w sklepach... lub jablka na paterze. Zycze powodzenia :) Chcesz widziec zdjecie??
    Znalazlam w ineternecie.. a co do dzielenia...go nie ma takiej potrzeby..daje sie cale kulki nakladac :)

• Autor: luckystar Data: 2008-12-02 15:14:30

Glumandziu dziekuje serdecznie, juz wpadlam na foodnetwork i tam maja caly przepis nazywa sie to cudo Croqembouche i wlasnie uzywa sie karmelu do klejenia, wiec tak zrobie:))

• Autor: mint Data: 2008-12-02 15:16:11

Moze komus sie przyda...:)
    http://www.tasteofhome.com/Recipes/Cream-Puff-Christmas-Tree - z opisem jak wykonac.

• Autor: luckystar Data: 2008-12-02 16:51:33

Mint i wlasnie o cos takiego mi chodzilo :))

• Autor: tineczka Data: 2008-12-02 23:39:04

Ja sklejam ptysie roztrzepanym bialkiem:) A jak juz kupisz te ptysie, to zrob czesc na ostro jako zakaske. Ja nadziewam ptysie ( wlasnego wypieku , hihi) strzykawka bez igly roznymi masami. Na przyklad dojrzaly ser z plesnia rozmieszany z gesta smietana (creme fraiche) na gesta gladka mase.
    Goscie sie dziwia jak nadzienie dostalo sie do srodka, bo zadnej dziury nie widac:)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu