Forum

Gawędy o jedzeniu

waniliowy czy wanilinowy

  • Autor: jannaj Data: 2008-12-02 17:24:48

    To w końcu jaki jest ten cukier?

  • Autor: anay Data: 2008-12-02 17:55:55

    o cukrze wanilinowym pisał też ostatnio gdzieś Lubczyk.
    O tutaj Janek przytacza tę wypowiedź:
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=206158&post=206244

  • Autor: mysha2006 Data: 2008-12-02 21:10:00

    To jest wanilinowy, zobacz na etykiecie pierwszego lepszego w sklepie. Też kiedyś byłam przekonana, że cukier jest waniliowy ale się myliłam:)

  • Autor: Maddalena Data: 2008-12-02 21:41:32

    sa cukry syntetyczne i prawdziwe waniliowe, np. Oetkera z wanilia bourbon. Jakosc nie do porownania!

  • Autor: mysha2006 Data: 2008-12-02 22:44:26

    Nie widziałam takiego u nas:(

  • Autor: Maddalena Data: 2008-12-07 10:44:38

    mysha, tak wyglada

    http://www.oetker.de/wga/oetker/html/default/admn-4h8dp2.de.html

    Ja zaopatruje sie w ten produkt Oetkera w Danii, jest w pojemniczkach 100g.
    Ale lubczyk ma racje, mozna zrobic prawdziwy cukier wyniliowy. Taki robil kiedys J. Oliver w swoim programie, cudnie sie prezentowal taki cukier w wielkim sloju.

  • Autor: mysha2006 Data: 2008-12-07 13:00:12

    U nas takiego nie ma. Za to jest taki W składzie cukier puder i sproszkowana wanilia, więc to chyba to samo.

  • Autor: Maddalena Data: 2008-12-07 17:00:54

    jezeli cukier ma czarne punkciki, to jest z prawdziwa wanilia.

  • Autor: nonka4 Data: 2008-12-02 23:07:16

    haha a ja sie przed chwila dopiero przekonłam..z ciekwości przeryłam szafkę,wszystkie mam wanilinowe..od wyboru do koloru))]
    jak to człowiek sie uczy ..dzięki mysha

  • Autor: mysha2006 Data: 2008-12-03 16:08:09

    Nie ma za co

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-12-03 08:40:29

    Użytkownik jannaj napisał w wiadomości:
    > To w końcu jaki jest ten cukier?
    Cukier jest zawsze ten sam. Inny jest aromat i jego pochodzenie. Wanilinowy - to sztuczna synteza wyciągu z pewnego drewna, o zapachu do złudzenia przypominającym wanilię. Tym paskudztwem (bo tanio) szprycuje się wszelkie inne wyroby, np. kawę itd. Waniliowy - to naturalny zapach wanilii. Na rynku są dwa podstawowe rodzaje. Cukier, który jest tylko aromatyzowany i miewa żółtawy kolor, albo oznaczony mianem "Burbon" - dużo droższy - z wmieszanym czarnym "maczkiem" rozdrobnionej naturalnej wanilii. Jeśli kiedyś kupisz wanilię w lasce, to pamietaj, że największa siła aromatu "siedzi" w skórce a nie jak się powszechnie przypuszcza w miąższu, który zaleca się stosować do potraw po zeskrobaniu. Po zeskrobaniu miąższu, należy pozostałą skórkę (nawet taką, która została wygotowana np. w mleku) drobno pokroić, bogato wymieszać z cukrem i zamknąć w słoiczku o szczelnej zakrętce. Po 2 tygodniach będziesz miała swój własny cukier waniliowy :-)

  • Autor: anneau Data: 2008-12-03 14:53:35

    a ja zawsze miałam się za bystrą i taką, co to niełatwo jest oszukać. A tu -proszę - cały zapas dodatków już swiatecznych- z cukrem waniliNowym na czele siedzi w szafce!!

  • Autor: Maddalena Data: 2008-12-07 10:46:27

    lubczyku, podaj prosze proporcje. Na ile gram cukru starczy jedna laska wanilii, zeby efekt byl zadowalajacy. Czy cukier krysztal sie nadaje, czy raczej puder? Z gory dziekuje!

  • Autor: agik Data: 2008-12-11 17:57:42

    Zrobiłam dziś taki cukier.
    Zeskrobałam szpatułką "wnętrze" laski wanili, skórkę posiekałam i rozdrobiłam w takim młynku, wymieszałam z cukrem kryształem, zsypałam do słoiczka z gumowaną zatyczką i... zapach już po kilku godzinach roznosi się po całej kuchni...
    Dodam tylko, ze ta laska wanilii jest już od kilkunastu lat w tym domu ( przynajmniej jest odkąd ja się tu wprowadziłam)
    Cukru nasypałam "na oko"- ok 1/3 szklanki. Moze za dużo tej wanilii?
    Nigdy już nie kupię cukru z malutkiej torebeczce :)

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-12-14 17:32:06

    Użytkownik agik napisał w wiadomości:
    > Zrobiłam dziś taki cukier.Zeskrobałam szpatułką "wnętrze" laski
    > wanili, skórkę posiekałam i rozdrobiłam w takim młynku, wymieszałam z cukrem
    > kryształem, zsypałam do słoiczka z gumowaną zatyczką i... zapach już po kilku
    > godzinach roznosi się po całej kuchni...Dodam tylko, ze ta laska wanilii jest
    > już od kilkunastu lat w tym domu ( przynajmniej jest odkąd ja się tu
    > wprowadziłam)Cukru nasypałam "na oko"- ok 1/3 szklanki. Moze za dużo
    > tej wanilii?Nigdy już nie kupię cukru z malutkiej torebeczce :)
    Jeżeli chcesz przechowywać cukier waniliowy własnej roboty, przygotowując go lepiej jest na wstępie pokroić skórkę na 2 - 3 mm kawałki i zasypać cukrem. Mielić tuż przed zastosowaniem. Jeśli skórką wanilii od razu poddasz zmieleniu, jej aromat szybciej zwietrzeje!

  • Autor: eyta Data: 2008-12-11 11:56:45

    Oj gupia ja gupia nie wiem co w sklepie kupuję!!! Oczywiście jeszcze w  życiu nie piekłam z cukrem waniliowym. . i co ja wiem  o gotowaniu!

Przejdź do pełnej wersji serwisu